Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άλλο ένα χρονικό του προαναγγελθέντος εμπρησμού του ΧΥΤΑ Λευκίμμης

εμπρησμός
26 Φεβρουαρίου 2019 / 09:22

ΛΕΥΚΙΜΜΗ (ΚΕΡΚΥΡΑ). Δολιοφθορά σε τρεις φάσεις, μια ακόμα μεγάλη καταστροφή της εγκατάστασης του ΣΥΔΙΣΑ στα Μεσοράχια. Δεν χρειάστηκε πάνω από μισή ώρα για να παραδοθούν στις φλόγες όσα κατά τη διοίκηση του Συνδέσμου, είχαν αποκατασταθεί στον μόλις προ ολίγων ωρών αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ Νότου.

Περί τις 23:30 της Δευτέρας, μικρή ομάδα κουκουλοφόρων πλησίασε τον φύλακα και σύμφωνα με την κατάθεσή του στην Αστυνομία, τον απείλησαν ενώ έσπασαν και τον προβολέα του. Πέντε λεπτά αργότερα στο χώρο έπεσαν βεγγαλικά και κροτίδες. Ο χώρος παραδόθηκε ταχύτατα στις φλόγες ενώ ο φύλακας μπόρεσε να ειδοποιήσει την Αστυνομία. Η κλούβα με τους άνδρες της για να φτάσει στην εγκατάσταση συνάντησε φλεγόμενα οδοφράγματα τόσο στη δημοσιά όσο και στον δρόμο που οδηγεί στον ΧΥΤΑ και εξαγριωμένους πολίτες που πετροβολούσαν το αστυνομικό αυτοκίνητο. Όταν Αστυνομία και Πυροσβεστική έφτασαν εντέλει στον ΧΥΤΑ, μετά τα μεσάνυχτα, απέμενε μόνον η άχαρη υποχρέωση της Πυροσβεστικής να σβήσει μιαν ακόμα φωτιά που κατέστρεψε ξανά τον εξοπλισμό του.
Είχε προηγηθεί ο εμπρησμός και η καταστροφή του ντανιασμένου γεωυφάσματος, αυτού που αποκαλείται μεμβράνη, και με το οποίο επρόκειτο (;) να στρωθεί η επιφάνεια της εγκατάστασης.
Πριν από δυο εβδομάδες υπονομεύτηκαν οι στύλοι της Ηλεκτρικής, που στην συνέχεια ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παροχή ρεύματος για λόγους ασφαλείας, παραδίδοντας τον χώρο στο απόλυτο νυκτερινό σκοτάδι. Την ίδια περίοδο υπονομεύτηκε και τμήμα της περίφραξης έτσι ώστε να επιτρέπεται η είσοδος στον ΧΥΤΑ από την πίσω του μεριά.
Σήμερα το Εγκληματολογικό της ΕΛΑΣ συγκέντρωνε ό,τι στοιχεία. Ο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης για μια ακόμα φορά καταστράφηκε.