Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση Στ. Γκίκα με τον προσωρινό Διοικητή του Νοσοκομείου

Νοσοκομείο Κέρκυρας
06 Ιουνίου 2016 / 12:09

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (ΓΝΚ) πραγματοποίησε ο πρ. Βουλευτής Κερκύρας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016, όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή Σπύρο Δερδεμέζη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, ο λόγος της επίσκεψής του, ήταν διττός. Αφενός η ενημέρωση για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του ΓΝΚ στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και αφετέρου, η συμπλήρωση ενός έτους, από την ανάπτυξη της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ως Βουλευτής, για τις τεράστιες ελλείψεις Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στο ΓΝΚ και τις απαντήσεις που έλαβε τότε (τον Ιούνιο του 2015) από τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Ο προσωρινός Διοικητής του ΓΝΚ Σπύρος Δερδεμέζης, ενημέρωσε τον κ. Γκίκα για τις ενέργειες που καταβάλει προκειμένου να ενισχυθεί το ιατρικό προσωπικό εν όψει του Θέρους και των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών της τουριστικής περιόδου. Ανέφερε ότι έχουν προσληφθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη, η πρόσληψη 14 επικουρικών ιατρών και 4 μονίμων, ενώ αναμένεται να αποσπασθούν και κάποιοι ιατροί από άλλα Νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ, για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2016.
Σε ότι αφορά το Νοσηλευτικό προσωπικό, αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία της Προκήρυξης 5Κ, που όμως για την Κέρκυρα τελικά περιλαμβάνει μόνο 5 θέσεις νοσηλευτών, ενώ η διαδικασία για τις προσλήψεις στις ΜΕΘ, έχει ως γνωστόν «παγώσει». Οι ελλείψεις παραμένουν σημαντικές.
Ο κ. Δερδεμέζης ανέφερε επίσης, ότι ο Μαγνητικός Τομογράφος αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι, αλλά θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που θέτει η εγκύκλιος  της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας για την ύπαρξη εξειδικευμένου ακτινοφυσικού. Για το θέμα αυτό, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Γκίκα με τον Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Βουλευτή Λάρισας, Χρήστο Κέλλα και θα υποβληθεί άμεσα Ερώτηση στην Βουλή.
Ο κ. Δερδεμέζης ανέφερε τέλος, την προσπάθεια που καταβάλλεται για την τακτοποίηση οικονομικών θεμάτων, την επαναδιαπραγμάτευση κάποιων συμβάσεων προμήθειας υλικού, την συμπλήρωση ελλείψεων, κλπ, αλλά και τον προβληματισμό του για τους κανονισμούς λειτουργίας ΓΝΚ – Ψυχιατρικού Τομέα, την έλλειψη καθηκοντολογίου κ.α..
Από την πλευρά του ο κ. Γκίκας, αφού συνεχάρη τον προσωρινό Διοικητή για την αποτελεσματικότητά του  το τετράμηνο που έχει την ευθύνη της Διοίκησης, ανέφερε ότι:
 «Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, έμεινε για άλλη μια φορά στα λόγια, αφού από αυτά που υπεσχέθη πέρσι τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Ξανθός κατά την συζήτηση της επίκαιρης Ερώτησης, ουδέν εγένετο.
Συγκεκριμένα, ούτε η κάλυψη των κρίσιμων ελλείψεων προσωπικού προχώρησε, ούτε ακόμη και οι «άμεσες» προσλήψεις των 7 Νοσηλευτών για το ΓΝΚ ολοκληρώθηκαν, ούτε οι διαδικασίες για την πρόσληψη των 4.500 ατόμων εξειδικευμένου Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός τις 2 Απριλίου 2015, δρομολογήθηκαν.
Περαιτέρω, καμία εξέλιξη δεν υπήρξε και για το αίτημα που υπέβαλα τότε, για την αναγκαιότητα δημιουργίας Αιμοδυναμικού και Νεογνολογικού Τμήματος στο ΓΝΚ, θέτοντας ως βασικό επιχείρημα ότι  ένα ποσοστό άνω του 65% των διακομιδών αναφέρεται σε περιστατικά αυτών των τμημάτων...».
Σε ότι αφορά στο ζήτημα της έλλειψης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Διοικητική Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, ο κ. Γκίκας ανέφερε ότι: «Πέρσι τον Ιούνιο ο κ. Ξανθός βρήκε θετικό το αίτημά μου για την διάσπαση της 6ης ΥΠΕ και την δημιουργία ανεξάρτητης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και δεσμεύθηκε να το εξετάσει και να το προχωρήσει. Ένα χρόνο μετά, ουδέν εγένετο…».
Ο πρ. Βουλευτής Κέρκυρας κλείνοντας τις δηλώσεις του, συμπέρανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις υποσχέσεις, τελικά δεν λαμβάνει υπόψη της, τις ιδιαιτερότητες της Κέρκυρας ως νησιωτικής περιοχής, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στο νησί.