Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ημερίδα διαλέξεων από την Ένωση Δ. Ξεναγών και το Επιμελητήριο

Εμπορικό Επιμελητήριο
07 Μαρτίου 2019 / 07:35
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα πλαίσια του ετήσιου επιμορφωτικού προγράμματός της, η Ένωση Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, σε συνδιοργάνωση με το Εμπορικό Επιμελητήριο


Κέρκυρας, παρουσιάζει ημερίδα διαλέξεων.

Τέταρτη 13 Μάρτιου 2019

19:00   Σπύρος Γαούτσης - Ιστορικός  Ερευνητής
«Ειδήσεις γύρω από την ιστορική διαδρομή της Καθολικής Εκκλησίας στην Κέρκυρα»

Στην παρουσίασή μας θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε κάποια σημεία της ιστορικής διαδρομής και συνέχειας της Καθολικής Εκκλησίας στην Κέρκυρα και στον ευρύτερο ιόνιο χώρο. Μίας Εκκλησίας και μίας κοινότητας που ιδιαίτερα τους τελευταίους οκτώ αιώνες, έχει αναδείξει σημαντικές πνευματικές και εκκλησιαστικές μορφές, το έργο των οποίων αποτελεί αναφορά στη σύγχρονη ιστορική έρευνα. Τα σωζόμενα, επίσης, στις μέρες μας μνημεία, οι ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και ιστορικού κάλλους εκκλησίες που επιβίωσαν των πολέμων, του χρόνου και των διαφόρων βαρβαρικών επιδρομών, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης της Κέρκυρας, δείγματα της  πολυπολιτισμικής της κουλτούρας, μνημεία ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας και απόδειξη της ειρηνικής συνήθως συνύπαρξης, συνεργασίας και αρμονικών επιρροών, τάσεων και παραδόσεων, που αναδείχθηκαν τους προηγούμενους αιώνες, εκεί που η Δύση ενώνονταν με την Ανατολή υπό συνθήκες που σήμερα φαντάζουν ακατανόητες. (Σπύρος Γαούτσης)
20:00   Θεόφιλος Τζίκας - Ιστορικός  Ερευνητής  «Οι οχυρώσεις της Κέρκυρας»
Οι οχυρώσεις της πόλης της Κέρκυρας ως ενιαίο σύνολο αποτελούν το μεγαλύτερο σε έκταση και μέγεθος αρχιτεκτονικό μνημείο του νησιού. Η επίδραση της παρουσίας τους στη μορφή και το χαρακτήρα της πόλης υπήρξε και παραμένει καθοριστική όπως εξίσου σημαντικός υπήρξε για αιώνες ο ρόλος τους στην προστασία του τόπου και των κατοίκων του έναντι των εκάστοτε επιδρομών.
Η σύντομη παρουσίαση θα περιλαμβάνει μια γενική περιγραφή των ιστορικών φάσεων κατασκευής των οχυρώσεων της Κέρκυρας, από τη Μεσοβυζαντινή περίοδο έως την  Ένωση (1864), ήτοι τις διαδοχικές επεκτάσεις και εκσυγχρονιστικές επεμβάσεις του ανέδειξαν την Κέρκυρα σε μια από τις πλέον ισχυρές οχυρές θέσεις της Μεσογείου. Θα περιέχει επίσης αναφορές στη μορφή των επιμέρους τμημάτων, στα σημαντικότερα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην κατασκευή τους καθώς και στα αμυντικά σχέδια που διαχρονικά αυτές εξυπηρέτησαν. Εμβόλιμα θα προβληθεί ολιγόλεπτο οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) με το τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο του δυτικού οχυρωματικού μετώπου της περιόδου της ενετοκρατίας. (Θεόφιλος Τζίκας)
Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κερκύρας, Οδός Αριστοτέλους  2, Κέρκυρα.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.