Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο θετικής εκπαίδευσης σκύλων από τον Γιάννη Αραχωβίτη στους Παξούς

Σεμινάριο Θετικής Εκπαίδευσης σκύλων
13 Μαρτίου 2019 / 14:57
Ελένη Κορωνάκη

ΠΑΞΟΙ. Το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε το πολυαναμενόμενο Σεμινάριο Θετικής Εκπαίδευσης σκύλων από τον εκπαιδευτή Γιάννη Αραχωβίτη (stardogs.gr) στην Αίθουσα Δημοτικού

Συμβουλίου στον Γάιο Παξών.
Το σεμινάριο διήρκησε 3.30 ώρες και χωριζόταν σε δύο θεματικές: α) επιθετική συμπεριφορά των σκύλων- αίτια και τρόποι αντιμετώπισης και β) βασική εκπαίδευση (έλα, ξάπλα, δίπλα, κάτσε) και παραλλαγές μεθόδων ανάλογα με την ηλικία και την γενικότερη κατάσταση του σκύλου.
Το ακροατήριο ήταν πολυπληθές, έκανε πολλές ερωτήσεις και έμεινε στην πλειοψηφία του ως το τέλος παρά την μεγάλη διάρκεια του σεμιναρίου. Ο Γιάννης Αραχωβίτης εκτός από πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην θετική εκπαίδευση σκύλων, με εμπειρία 30 και πλέον ετών, αποδείχτηκε και πολύ καλός ομιλητής, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού με μια παρουσίαση με οπτικοποιημένα παραδείγματα και διανθισμένη με πολλές προσωπικές του εμπειρίες δοσμένες με γλαφυρότητα και χιούμορ.
Τόνισε ιδιαίτερα ότι ο σκύλος δεν θεωρείται τυχαία ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Είναι κρίμα εξαιτίας της δικής μας αμελούς ή πλημμελούς συμπεριφοράς να μετατρέπεται ο σκύλος μας από θαυμάσιο φίλο και συνεργάτη, σε απειλή για μας και την οικογένειά μας.
Έχουμε επιτύχει ως γονείς σκύλου, όταν έχουμε έναν σκύλο ασφαλή, υγιή, χαρούμενο, συνεργάτη, βοηθό και ισότιμο μέλος της οικογένειας. Ο Γ. Αραχωβίτης μας απέδειξε ότι υπάρχουν πολλοί κι απλοί τρόποι να το πετύχουμε αυτό κι όταν αποτυγχάνουμε, δεν φταίει ποτέ ο σκύλος.
Υπερτόνισε επίσης τις διατάξεις του ισχύοντος νόμου για την κακοποίηση και εγκατάλειψη σκύλων και τα αυστηρά πρόστιμα που τέτοιες συμπεριφορές επιφέρουν. Δήλωσε επίσης εντυπωσιασμένος από την άριστη συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων και κυρίως του Δήμου – και μάλιστα ανεξαρτήτως Παρατάξεων - , της φιλοζωικής PAWS που δρα στους Παξούς από το 2005 και του Κυνηγετικού Συλλόγου Παξών, χάρη στην οποία γίνεται σοβαρή δουλειά περιορισμού των αδέσποτων ζώων στο νησί.
Η παραμονή κι εργασία του Γ. Αραχωβίτη στους Παξούς από την Τρίτη, 5 Μαρτίου ως την Κυριακή 10 Μαρτίου έγινε ύστερα από πρόσκληση του PAWS και με χορηγό τον Δήμο Παξών. Εκτός από το Σεμινάριο Θετικής Εκπαίδευσης έγινε επιτυχής απόπειρα περιορισμού αδέσποτων σκύλων σε περιοχή της δυτικής ακτής του νησιού καθώς και κατ’ ιδίαν συμβουλευτικές επισκέψεις με ραντεβού σε οικογένειες με σκύλους, που έχουν εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά στο πρόσφατο παρελθόν.
Θερμές ευχαριστίες στον Γ. Αραχωβίτη για την ακούραστη εργασία του και την γενναιόδωρη προσφορά του σε γνώσεις και συμβουλές. Συγχαρητήρια αξίζουν για την ευαισθητοποίηση και την εθελοντική προσφορά:  στον Δήμαρχο Σπύρο Βλαχόπουλο, στην Lindsay Giddes, Πρόεδρο του PAWS, στον Δημοτικό Σύμβουλο Θανάση Κάγκα, στον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου, Κώστα Πέτρου, στο μέλος του Κυνηγετικού Οδυσσέα Μπόικο (Τίτη), στον Γιώργο Μπιλίνη, στον Βαγγέλη Ρούμπο, στον Βαγγέλη Γραμματικό (Ντριχούτση), στον Μάκη Καστρινό, στη Φαίη Λύχνου και στην κτηνίατρο Νεφέλη Δαμίγου. 
Η προσπάθεια όλων των φορέων θα συνεχιστεί με ζήλο για την περαιτέρω ενίσχυση της ζωοφιλίας στον τοπικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους νέους των Παξών. Θα ακολουθήσουν νέα σεμινάρια τον Μάιο και τον Νοέμβριο του 2019 για τα οποία θα βγουν σχετικές ανακοινώσεις έγκαιρα.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.