Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα στην Ιόνιο Ακαδημία

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
19 Μαρτίου 2019 / 09:52
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Θεατρικό Εργαστήρι Θυμελη παρουσιάζει το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι

της Μπερνάρντα Άλμπα»  στην Ιόνιο Ακαδημία την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 8.30 μ.μ.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ

Μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, η Μπερνάρντα Άλμπα επιβάλλει πένθος οκτώ  χρόνων στις κόρες της και τον εγκλεισμό τους στο σπίτι, καθώς η ανώτερη τάξη τους δεν τους επιτρέπει να ανακατεύονται  με τους απλούς χωρικούς. Η Ανγκούστιας, η μεγαλύτερη κόρη της Μπερνάρντα από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της και  προσελκύει το ενδιαφέρον ενός όμορφου νέου, του Πέπε Ρομάνο. Με τον Πέπε όμως έχει ερωτική σχέση η  Αδέλα,  η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στην απόφαση της μητέρας της.
 Στο σιωπηλό αυτό δράμα των γυναικών όπου η παραμικρή φωνή διαμαρτυρίας καταπνίγεται από την Μπερνάρντα, ο άντρας,  χωρίς να παρουσιάζεται στη σκηνή, είναι περισσότερο παρών παρά σε οποιοδήποτε άλλο έργο. Γιατί υπάρχει και δρα στην καρδιά της κάθε γυναίκας  με τον υποβλητικά ποιητικό τρόπο του μεγάλου συγγραφέα. Υπάρχει σαν αδυσώπητη δύναμη αυτός ο εξαίσιος καβαλάρης, το σύμβολο της ζωής, ο Πέπε Ρομάνο. Από τη μικρή Αδέλα που θα του παραδοθεί, περνά φλόγα ανέφικτου έρωτα και ζήλειας που κατακαίει τα σπλάχνα από τις άλλες κόρες της Μπερνάρντα, φτάνει στην ίδια τη μάνα με την απειλή του τρομερού κινδύνου για το σπιτικό της και θα κορυφωθεί στο σπαραχτικότερο πρόσωπο του δράματος, την τρελή γιαγιά…

Μετάφραση- Σκηνοθεσία ΧΡΥΣΑ ΠΑΝΤΣΙΟΥ
Σκηνικά - Κοστούμια Η ΟΜΑΔΑ
Κίνηση ΜΑΡΙΑ ΤΡΑΚΑ
Ήχος – Φωτισμός ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
Κατασκευή σκηνικού ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ
Αφίσα- Video ART  Μυρτώ Γάτσιου

ΔΙΑΝΟΜΗ

Δούλα: ΣΑΝΤΥ ΧΑΙΡΕΤΑΚΗ
Πόνθια: ΝΟΠΗ ΚΟΤΙΔΟΥ
Προυτένθια – Ζητιάνα: ΤΖΕΝΗ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ
Μπερνάρντα Άλμπα: ΧΡΥΣΑ ΠΑΝΤΣΙΟΥ
Ανγκούστιας: ΒΑΝΕΣΑ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
Μαγδαλένα: ΝΙΚΗ ΠΛΙΑΚΗ
Αμέλια: ΜΙΝΑ ΛΑΠΠΑ
Μαρτίριο: ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Αδέλα: ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΔΑ
Μαρία Χοσέφα: ΣΟΦΙΑ ΛΙΝΑΡΔΟΥ

Το «ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΥΜΕΛΗ» δημιουργήθηκε το 2016 με έδρα την Κέρκυρα. Παρουσίασε τα έργα «Ο Μορμόλης» του Ράινερ Χάχφελντ, «Το απίστευτο σχέδιο της Μυρτώς και του Περικλή» της Αλεξάνδρας Μητσιάλη και το «Αφιέρωμα στο Γρηγόριο Ξενόπουλο» (σκηνές από θεατρικά του έργα). Με τα παιδικά τμήματα παρουσιάστηκαν τα έργα: «Το Αστερόσπιτο» της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, « Η αρπαγή της Ευρώπης» της Μαριλένας Καββαδά, το λαϊκό παραμύθι «Ο ποντικός κι η θυγατέρα του» και «Το ΓΙΑΤΙ των Χριστουγέννων» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.