Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέες έρευνες στην Κέρκυρα από τον Ολλανδό σπηλαιολόγο René van Vliet

σπήλαια
20 Μαρτίου 2019 / 14:11

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το καλοκαίρι του 2018 ο Ολλανδός σπηλαιολόγος René van Vliet με τη βοήθεια Κερκυραίων κατάφερε να επισκεφθεί πολλά σπήλαια.

Τα αποτελέσματα των προηγούμενων σπηλαιολογικών αποστολών, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών, βίντεο και πληροφοριών (στα αγγλικά), έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Speleo Corfu (www.speleocorfu.com).

Όπως λέει ο ίδιος «Μέχρι στιγμής μάζεψα πληροφορίες για 178 σπήλαια (δηλαδή οι σπηλιές, οι κάβες και τα βάραθρα), 108 από αυτά είναι υπό εξέταση! Η εύρεση των σπηλαίων στην Κέρκυρα δεν είναι τόσο εύκολη. Σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει μονοπάτι. Αρκετά μεγάλα σπήλαια που είναι γνωστά από παλιά είναι κλειστά, λόγω της πυκνής βλάστησης. Χρειάζομαι τη βοήθεια των κατοίκων της υπαίθρου ώστε να εξερευνήσω αυτά τα σπήλαια, για παράδειγμα στο όμορφο χωριό Σωκράκι.

Ειμαι βέβαιος ότι στο Σωκράκι βρίσκονται δύο κατακόρυφα και πέντε οριζόντια σπήλαια. Δυστυχώς όλα τα μονοπάτια γύρω από τα σπήλαια εκεί έχουν γεμίσει  βλάστηση. ‘Όπως καταλαβαίνετε ζήτησα τη βοήθεια από τον πρόεδρο του χωριού σχετικά με τους καθαρισμούς. Είναι σημαντικό να διατηρήσω την πρόσβαση. Στις ερχόμενες αποστολές θα ξαναψάξω για τις ιστορίες των σπηλαίων όπως μύθοι, θρύλοι, δράκοι και τα φαντάσματα. Μοναδικές ιστορίες που πρέπει να κρατήσουν για το μέλλον. Επίσης πάντα δίνω έμφαση σια στην προστασία του περιβάλλοντος των σπηλαίων, τα οποία διαθέτουν μια πλούσια αλλά και ευάλωτη χλωρίδα και πανίδα».

Για τον René van Vliet, είναι χρήσιμη κάθε πληροφορία για ένα μικρό ή μεγάλο σπήλαιο και θεωρεί απαραίτητη τη συνεργασία των ντόπιων για την εύρεση νέων σπηλαίων. «Αν ξέρετε μια ιστορία για ένα σπήλαιο, αν ξέρετε τα σπήλαια στον Άγιο Μάρκο, στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Ανάληψη, στην Άνω Κορακιάνα, στο Δροσάτο, (στην Καλογρίτσα) στους Πάγους, στην Κάτω Κορακιάνα, στους Σγουράδες, ή στο Βαλανειό ή αλλού, μπορείτε να στείλετε ένα email (στα ελληνικά ή αγγλικά) στο [email protected] αλλά και ένα μήνυμα στο Facebook: René van Vliet.
Οι νέες σπηλαιολογικές αποστολές στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθούν από τις 16 Απριλίου μέχρι την 1 Μαΐου 2019!