Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύνδεση Κέρκυρας - Νότιας Ιταλίας με υδροπλάνα

ΟΛΚΕ
22 Μαρτίου 2019 / 09:18
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Στο πλαίσιο διασυνοριακού προγράμματος SWAN- Με ένα εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί ο ΟΛΚΕ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το καλοκαίρι του 2020 είναι η νέα εκτίμηση για την έναρξη των πτήσεων των υδροπλάνων, αν και εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει το απαραίτητο νομοθετικό έργο, η εκκρεμότητα του οποίου δεν έχει επιτρέψει τη λειτουργία τους, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες. Υπενθυμίζεται ότι οι εγκαταστάσεις της Κέρκυρας, των Παξών και της Πάτρας, είναι αδειοδοτημένες, μάλιστα τον περασμένο χρόνο έγιναν και οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις στην Κέρκυρα.

Εκτιμάται ότι θα αδειοδοτηθούν περίπου 120 συνολικά παραθαλάσσιες ή παραλίμνιες περιοχών σε όλη την Ελλάδα. Η έναρξη των πτήσεων έχει μετατεθεί για το 2020, σύμφωνα με το (καλό) σενάριο.

Ένα βήμα παραπέρα πηγαίνει η Κέρκυρα, εντασσόμενη στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Ελλάδας Ιταλίας SWAN (Sustainable Water Aerodrome Network). Το έργο αφορά την ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων μεταξύ της Κέρκυρας και περιοχών της Νότιας Ιταλίας. Συγκεκριμένα, ο ΟΛΚΕ Α.Ε. πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με 1.000.000 ευρώ.για την προμήθεια του εξοπλισμού και των υποδομών, που είναι απαραίτητα για την λειτουργία των υδατοδρομίων στα ακόλουθα λιμάνια: Κέρκυρας, Παξών, Ερείκουσας, Οθωνών και Μαθρακίου.

Την Παρασκευή το πρωί ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας ΑΕ ως Επικεφαλής Εταίρος του Προγράμματος διοργάνωσε την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε  το πρωί της Παρασκευής στη συνεδριακή αίθουσα του ΟΛΚΕ Α.Ε.  

Στις υποδομές συγκαταλέγονται ένας μικρός επιβατικός σταθμός στην Κέρκυρα και ένας στους Παξούς, καθώς και προκατασκευασμένοι οικίσκοι στα υπόλοιπα νησιά,  ένα υπόστεγο συντήρησης υδροπλάνων στην Κέρκυρα και πλωτές εξέδρες. Στον απαραίτητο για την αδειοδότηση και λειτουργία των υδατοδρομίων εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται συσκευές και μηχανήματα, όπως ενδεικτικά είναι οι ακτινοσκοπικές συσκευές αποσκευών (X-RAY), μαγνητικές πύλες, VHF κλπ.
Στη  συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των οργανισμών Λιμένων της Ιταλίας. Συμμετείχαν επίσης και  απηύθυναν χαιρετισμό οι Βουλευτές Κέρκυρας Κώστας Παυλίδης και Φωτεινή Βάκη, ο αντιδήμαρχος Τρουσμού Βασίλης Καββαδίας ενώ παρευρέθησαν η Αντιδήμαρχος Μαθρακίου Νόνη Μάστορα, ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Χειρδάρης ως εκπρόσωπος του Επιμελητήριου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  Νίκος Καλόγερος και Δημήτρης Μεταλληνός, ο Αντώνης Χαρίτος ως εκπρόσωπος του AOCTA , η Κατερίνα Αθανασίου ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ναυτικών Πρακτόρων Κέρκυρας, ο πρώην Δήμαρχος Θιναλίων Σπύρος Βάρελης καθώς και ο πρώην Πρόεδρος του ΟΛΚΕ  Σωτήρης Βλάχος.
 

.



ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.