Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Είμαστε όλοι υποψήφιοι, το τέλος της πολιτικής

Editorial
22 Μαρτίου 2019 / 15:24

Αναμφίβολα θα πρέπει να αναζητηθεί, το συντομότερο δυνατόν και με αποτελεσματικότερο τρόπο, μια συνάντηση.

Μια συνάντηση όλων αυτών των υποψηφίων, που επέλεξαν τη σιγουριά του χώρου τους, σπεύδοντας να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους στις εκλογές. Όσο κι αν ο αναλογικός Κλεισθένης δημιουργεί τις προσδοκίες της εκπροσώπησης και της πιο μικρής φωνής στο επόμενο συμβούλιο, δεν παύει το ζητούμενο να παραμένει τι τελικώς θα λέει αυτή φωνή! Διότι όπως και τα τεκμήρια της ηλικίας δεν ορίζονται αποκλειστικά και μόνον από τα ληξιαρχικά στοιχεία (σ.σ. πόσους νεαρούς γέροντες ν' αναφέρει πια, κανείς;) έτσι και η πανσπερμία δεν ισοδυναμεί σώνει και καλά με την πολυφωνία. 

Η αναστροφή των καθιερωμένων συμπεριφορών ως επιδίωξη δεν έτυχε αποδοχής. Να προηγηθούν τα ζητήματα των προσώπων. Να συγκλίνουν οι θέσεις για τη Δημοκρατία, την υπόθεση της εργασίας, τις υποδομές, την καθημερινή ζωή. Να δοκιμαστεί η εμπειρία της απερχόμενης Αρχής με την κριτική, ν' ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Τεμπλόνι και τη Λευκίμμη, ανεξαρτήτως αριθμού δήμων. Να ξεβολευτεί από τη θέση του Πόντιου Πιλάτου η κυβέρνηση. Να οργανωθεί η διεκδίκηση, όχι για το θεαθήναι (σ.σ. μαχητές των τηλεοπτικών εκράν) αλλά για να μπαίνει κόσμος στο παιχνίδι, να στελεχώνει και να ωθεί. Να αντιπαρατίθεται έτσι στους επίδοξους των επιχειρηματιών, των διασήμων, των επαγγελματιών αγωνιστών και κενολόγων. Μόνον η συμμετοχή του πολίτη μπορεί να αποκαταστήσει το αυτοδιοικητικό από το κατ΄ανάθεση, το πλασματικό και το ψευδεπίγραφο.

Σ' αυτό το πεδίο, οι ριζοσπαστικές φωνές οφείλουν ν' αποδείξουν πως η ανατροπή δεν είναι η προθήκη της αγωνιστικής ηθικής αλλά το ευρύ πεδίο όπου κανείς δεν περισσεύει. Στον αντίποδα των αντικειμενικών αποκλεισμών που επιβάλλεται από τους επαγγελματίες γνωρίζοντες, τους έχοντες τα μέσα, τα κόμματα και μια μουχλιασμένη έξωθεν καλή μαρτυρία.

Δεδομένων των πολλών εκλογών φέτος, συγκροτούνται κυρίως ομάδες δεξαμενών ψήφων ώστε να τροφοδοτήσουν και τον δήμαρχο, και τον περιφερειάρχη, και τον βουλευτή και το ευρωψηφοδέλτιο! Μια εκλογική συντεχνία με κίνητρο την αναπαραγωγή της. Ποια σχέση μπορεί νάχει με την σπαρασσόμενη από τις αντιφάσεις της, Κέρκυρα;