Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πρόκληση, η πολιτιστική Κέρκυρα» και... μνημόνιο συνεργασίας

ΣΤΡΑΤΗΣ
23 Μαρτίου 2019 / 17:20
ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ξεπέρασε τη μιάμιση ώρα η συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού, Κ. Στρατή με Δήμαρχο, Περιφερειάρχη και βουλευτές στο San Giacomo.

Με τον, νωρίτερα, έλεγχο του χώρου από εκπαιδευμένο σκύλο να «προδίδει» την επισημότητα του πράγματος και, αργότερα, την τέλεση δύο πολιτικών γάμων, σε παρακείμενη αίθουσα, να ραντίζει την όλη ατμόσφαιρα με τη θετική της αύρα, ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (23/3), στο ιστορικό San Giacomo, η προγραμματισμένη συνάντηση – συνεργασία του υφυπουργού Πολιτισμού, Κώστα Στρατή με τις «κεφαλές» της τοπικής πολιτικής και αυτοδιοικητικής σκηνής. Ή, άλλως, ο Δήμαρχος, Κώστας Νικολούζος, ο Περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος και οι κυβερνητικοί βουλευτές, Φωτεινή Βάκη και Κώστας Παυλίδης.
Αντικείμενο της κουβέντας (που ξεπέρασε, σε διάρκεια, τη μιάμιση ώρα), η κατ’ αρχήν ενημέρωση στον υφυπουργό, σχετικά με την κινητικότητα πέριξ της πολιτιστικής κληρονομιά του νησιού και κατόπιν η κατάθεση των ένθεν κακείθεν (Υπουργείο – Κέρκυρα) διαπιστωμένων προτεραιοτήτων πάνω σε ζητήματα πολιτισμού και πολιτιστικών υποδομών - και τα οποία «διαχρονικά, σε πολλά σημεία της έχουν εγκαταληφθεί στη μοίρα τους» (Κ. Παυλίδης).
Η ατάκα του κ. Στρατή πως «η Κέρκυρα του πολιτισμού αποτελεί μια πρόκληση για κάθε Υπουργείο», έδωσε το στίγμα, πάνω στο οποίο «πάτησε» η κουβέντα. Κατ’ αρχήν, επί (των) έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή εκκρεμούν διαχρονικά (ολοκλήρωση ή αναβάθμιση) εντός ή εκτός παλαιάς πόλης. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, η περίπτωση του Φοίνικα (ΕΣΠΑ), τα θέματα φύλαξης και καθαρισμών αρχαιολογικών – ιστορικών χώρων (με focus στην αντιμετώπιση του καίριου προβλήματος της υποστελέχωσης – προσωπικού), η προστασία και ανάδειξη των Φρουρίων (Παλαιό, Νέο, Αγγελόκαστρο, Κασσιώπης Γαρδικίου) κ.λπ.
Το δια ταύτα; Η συμφωνία προώθησης μηχανισμών, ένα «μνημόνιο συνεργασίας», μεταξύ Υπουργείου, ΠΙΝ και Δήμου, με «καταμερισμό» αρμοδιοτήτων, ώστε να καταστεί εφικτή η επαρκής αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Προτού, τέλος, ακολουθήσει κάλεσμα προς την κερκυραϊκή κοινωνία να «αγκαλιάσει» το ανανεωμένο Αρχαιολογικό Μουσείο, τα αυριανά (Κυριακή,24/3) εγκαίνια επανέναρξης του οποίου, θυμίζουμε, έπειτα από «λουκέτο» ετών, υπήρξε και η αίτια έλευσης του κ. Στρατή στο νησί.
ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1978. Πτυχιούχος Φιλολογίας (Φιλοσοφική Σχ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2001) και δημοσιογραφίας (New York College, 2002), θήτευσε επί 12ετία στην Αθήνα, με κύριες αναφορές τις εφημερίδες Αθλητική Ηχώ (2001-’08) και Εξέδρα / Δ.Ο.Λ. (2008-‘11) συν σειρά συνεργασιών με ιστοσελίδες και περιοδικά. Επιστρέφοντας Κέρκυρα, διετέλεσε υπεύθυνος Γραφείου Τύπου στις ΠΑΕ ΑΟ Κέρκυρα και ΑΟ Κασσιώπης (Super League). Συνδημιουργός και αρχισυντάκτης των ιστοσελίδων Corfusports (2011) και Corfustories (2020), της εφημερίδας Corfupress / Corfusports (2016) και των free press mag. Corfu Magazine (2017) και Corfu Stories (2018), μετά τη συνεργασία του με την Καθημερινή Ενημέρωση (2019-’20), επέστρεψε στον όμιλο Ενημέρωση το ’21, λόγω… ΕΝ-The Magazine. Eίναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ (βραβείο «Χρ. Σβολόπουλος», 2010).