Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημοτικό συμβούλιο: Δεν υπάρχει plan B για τα απορρίμματα!

απορρίμματα
28 Μαρτίου 2019 / 19:22

Κ. Νικολούζος: «Η λειτουργία του ΧΥΤΥ Λευκίμμης δεν είναι πλέον δική μου υπόθεση. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και θα επισπεύσει όλες τις διαδικασίες»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον "οδικό χάρτη" έτσι όπως ακριβώς ανακοινώθηκε και από τη διυπουργική της 13ης Μαρτίου, ανέπτυξε στις λεπτομέρειές του ο Δήμαρχος Κέρκυρας, κατά την αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που αναλώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η συνεδρίαση έγινε με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς παρόντες: Τους δύο Συλλόγους Τεμπλονίου, το Αλεύχιμον της Λευκίμμης αλλά και υποψήφιους στα δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια.
Ο Δήμαρχος αφού έκανε έκκληση για μία συζήτηση σε χαμηλούς τόνους ενημέρωσε το συμβούλιο και τους παρισταμένους για το σχέδιο της διαχείρισης και τις τελευταίες εξελίξεις.  Σε πολλές αποστροφές του λόγου του τόνισε ότι αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το καλοκαίρι χωρίς προβλήματα. Αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, δεν υπάρχει άλλο σχέδιο διαχείρισης. Η μελέτη για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Τεμπλόνι, είναι ολοκληρωμένη, έχει υποβληθεί από 31/12/2018 και αναμένεται η τελική έγκριση, ενώ  προχωρά η ανάθεση μελέτης του αντίστοιχου ΧΥΤΥ. Για τα δύο αυτά έργα επίκειται η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση ύψους περίπου 50 εκ. ευρώ.
Επίσης επισπεύδεται η υλοποίηση των τεσσάρων έργων διαλογής στην πηγή, βιοαποβλήτων και ανακύκλωσης, και της δημιουργίας πράσινων σημείων, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2,9 εκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το μεταβατικό στάδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, το έργο έχει συμβασιοποιηθεί  και  θα λειτουργήσει ξανά από 1η Απριλίου ενισχυμένα με διπλή γραμμή παραγωγής δεμάτων. Ακολούθως θα  αρχίσει η αποκατάσταση και εν συνεχεία η λειτουργία του ΧΥΤΥ Νότιας Κέρκυρας (Λευκίμμη).
Μετά την αδειοδότηση του χώρου των 5 στρεμμάτων στα Αδελφάτα, θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα η μεταφορά δεματίων υπολειμμάτων από το Τεμπλόνι.
Ακόμη, μετά την αγορά και απαραίτητη αδειοδότηση του όμορου οικοπέδου 52 στρεμμάτων στο Τεμπλόνι, θα ξεκινήσουν, εντός του Απριλίου, τα απαραίτητα έργα υποδομής για την προσωρινή εναπόθεση δεμάτων υπολείμματος ενώ εντός του Απριλίου ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ύψους 3,7εκ ευρώ
Για το θέμα του ΧΥΤΥ Λευκίμμης ο δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά: «η λειτουργία της Λευκίμμης δεν είναι πλέον δική μου υπόθεση. Έχω κάνει πολλές προσπάθειες και με μεγάλο προσωπικό κόστος. Αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λειτουργήσει τη Λευκίμμη, ας βρει τρόπο να το κάνει».

Η επιστολή της TUI

Σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της "Κερκυραίων Δήμος" Νίκου Χειρδάρη για την επιστολή της TUI, ο Κώστας Νικολούζος είπε ότι σκοπεύει να απαντήσει όπως ακριβώς έχει απανήσει και στο Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο έχει πολλές οχλήσεις: «Αν όλα πάνε καλά, δεν θα έχουμε πρόβλημα το καλοκαίρι, αν πέσει κάτι έξω, δεν έχω υπόψη μου καμία απάντηση».

Τα πρόστιμα 
 
Σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Κρητικού  για το ζήτημα  της δημοσιονομικής διόρθωσης των 4,7 εκατ. ευρώ , ο Κώστας Νικολούζος απάντησε ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, αν ο  ΧΥΤΑ Λευκίμμης δεν λειτουργούσε,  από 1/3/2019 η Ε.Ε. θα προχωρούσε στον καταλογισμό του ποσού. Η κυβέρνηση ενημέρωσε την Ε.Ε. για την  πρόσφατη καταστροφή των εγκαταστάσεων,  αλλά δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση, επ΄ αυτού.
Όσον αφορά τα πρόστιμα του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο, όπως είπε ο Κώστας Νικολούζος από το 2012 ακόμα!
 
Η πρόταση του Αλεύχιμου
Στην συνεδρίαση δόθηκε χρόνος για τοποθετήσεις στους εκπροσώπους της Λευκίμμης αλλά και του Τεμπλονιού. Ο γραμματέας του Αλεύχιμου Γιάννης Πανδής εμφανίστηκε για πρώτη φορά με εναλλακτική πρόταση για σύστημα πυρόλυσης, λέγοντας  μάλιστα ότι έχουν προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με εταιρείες του εξωτερικού για προσφορές.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου, μίλησε για τη συστηματική διαχρονική κακοδιαχείριση και αντέδρασε στο σχέδιο της ταφής χιλιάδων τόνων απορριμμάτων στο πλαίσιο της ενοποίησης –αποκατάστασης των κυττάρων. Στο τέλος της τοποθέτησής της, σε ένα συναισθηματικό ξέσπασμα, λέγοντας «Δεν αντέχουμε άλλο σκουπίδι στο Τεμπλόνι», δεν κατάφερε να ελέγξει τα δάκρυά της.
Η μόνη απάντηση που έλαβε από τον Δήμαρχο ήταν όλα θα γίνουν σύμφωνα με τις τροποποιήσεις των περιβαλλοντικών όρων, προσθέτοντας ότι πρέπει να δούμε την πραγματικότητα, η διαχείριση των απορριμμάτων έχει ανάγκη από χώρο.