Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ιδρυτική διακήρυξη της «Νότιας Κέρκυρας Πολιτών»

Γιάννης Πανδής
01 Απριλίου 2019 / 16:14

Οι αρχές του συνδυασμού με επικεφαλής τον Γιάννη Πανδή, που διεκδικεί τον δήμο Νότιας Κέρκυρας

Η ιδρυτική διακήρυξη

‘κοινά’ είναι αγαθά που κληρονομήθηκαν από τις προηγούμενες γενιές. Αγαθά που δημιουργήθηκαν συλλογικά ή που αποτελούν μέρος μιας φυσικής κληρονομιάς και τα οποία οι κοινότητες διαχειρίζονται σύμφωνα με κανόνες και πρότυπα που έχουν οι ίδιες καθορίσει. Τα ‘κοινά’ δεν υπάρχουν από μόνα τους , αλλά πρέπει στην ουσία να δημιουργηθούν ως τέτοια από τις κοινότητες των ανθρώπων, που οφείλουν και να τα υπερασπιστούν.
Δυστυχώς βρεθήκαμε στην ανάγκη και καταλάβαμε πως δεν δυνάμεθα πλέον να έχουμε μία αξιοπρεπή ποιότητα ζωής μένοντας μακριά από ‘τα κοινά’.
Δυστυχώς δεν μπορούμε πια να επιτρέψουμε σε κανέναν να αμείβεται από εμάς για να πράττει ενάντιων μας.
Δυστυχώς έχουμε κάνει το ίδιο λάθος πολλές φορές.
Για όλα τα παραπάνω όμως υπάρχει και το ‘ευτυχώς’ .., γιατί έχουμε πλέον καταλάβει πως το μέλλον το καθορίζουμε εμείς ως άνθρωποι , ως λαοί , ως κυρίαρχοι της ζωής μας μέσα από τις αποφάσεις και τις πράξεις μας.
Ευτυχώς , έχουμε πλέον καταλάβει πως, δεν μας επιτρέπεται να έχουμε μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής μένοντας μακριά από τα κοινά.
Ευτυχώς έχουμε πλέον καταλάβει πως δεν επιτρέπεται να πληρώνουμε κανέναν για ζημία.
Ευτυχώς έχουμε πλέον καταλάβει πως δεν γίνεται να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος!
Πρέπει να συμμετάσχουμε!
Πρέπει να αποφασίζουμε !
Πρέπει να διεκδικούμε !
Πρέπει να δημιουργούμε !
Χαράσσουμε την πορεία για το μέλλον μας ως απλοί πολίτες, κάτοικοι της νότιας Κέρκυρας, είτε με πτυχία και εμπειρία σε επιχειρήσεις , οργανισμούς και αυτοδιοίκηση , είτε με πτυχία οικοδομής , αγρού , θάλασσας , τουριστικών καταλυμάτων ή επισιτιστικών . Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε κανένα πρόγραμμα και δεν θα ανακοινώσουμε κανένα ‘ΘΑ’ . Ο στόχος μας περιγράφεται με τις λέξεις: Έλεγχος & Συλλογικότητα στην λήψη αποφάσεων.
Έλεγχος στα οικονομικά του δήμου που θα αναλάβει ο οποιοσδήποτε επικεφαλής συνδυασμός. Ορκωτοί λογιστές να ελέγξουν τι παραλαμβάνουμε ως Νότια Κέρκυρα και γιατί. Έλεγχος σε επανάληψη από διαφορετικές ομάδες ορκωτών λογιστών. Όλα τα πορίσματα να δίνονται άμεσα στους πολίτες και στην δικαιοσύνη. Έλεγχος γιατί μπορεί εμείς να είμαστε μικροί επιχειρηματίες , οικοδόμοι ή γεωργοί , αλλά γνωρίζουμε πως δεν μπορείς να διαχειριστείς και να δημιουργήσεις κάτι αν δεν γνωρίζεις τι έχεις και για πόσο. Όλοι διαχρονικά μοιράζουν ΘΑ , και όταν τα αθετούν έχουν το θράσος να λένε πως φταίνε οι προηγούμενοι , πως δεν ήξεραν. Εμείς λοιπόν οφείλουμε να ξέρουμε και διεκδικούμε να ξέρουμε. Τι παραλαμβάνει η Νότια Κέρκυρα ;
Και ευτυχώς δεν θέλουμε τίποτα από εσάς , γιατί ο νότος τα έχει όλα ! Έχει τις πιο όμορφες , εύκολα προσβάσιμες ακρογιαλιές χιλιομέτρων . Έχει γραφικότατα χωριά. Έχει περιβαλλοντικό πλούτο∙ λίμνη Κορισσίων , Αλυκές, ποτάμια . Έχουμε ελαιώνες, αμπέλια, χωράφια. Δεν θέλουμε τίποτα γιατί τα έχουμε όλα! Και θέλουμε να διεκδικούμε ισάξια αυτά που μας αναλογούν μαζί με όλους τους άλλους δήμους της Ελλάδας . Ένα διαμάντι ο νότος που όλοι διαχρονικά έχουν δείξει πως θέλουν να απαξιώσουν. Έλεγχος ! Η χρεοκρατία που πιθανότατα κάποιοι σχεδιάζουν να εφαρμόσουν στον δήμο της Νότιας Κέρκυρας πρέπει να αποτραπεί. Πρέπει η ‘προίκα’ του νέου Δήμου να ελεγχθεί μέσα από διαφανείς διαδικασίες και εις γνώση των θεσμών της δικαιοσύνης. Δεν θα αρνηθούμε τα χρέη μας ως νέος δήμος αλλά για όποια μας φορτώσουν να αναζητηθούν οι υπαίτιοι και να τιμωρηθούν όπως οι νόμοι ορίζουν.
Και δεν επιζητούμε έλεγχο μόνο στα χρέη , αλλά και στον πλούτο της νότιας Κέρκυρας. Έλεγχο στους πόρους που διαθέτουμε και που μπορούν να μας επιφέρουν ευρωστία κοινωνική ,πολιτισμική , οικονομική.
Τις αξίες της οικογένειας, της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος, τις γνωρίζουμε. Και με πάλη πρέπει να ανακτήσουμε όσες χάσαμε, να δημιουργήσουμε όσες ποτέ δεν είχαμε και να αναβαθμίσουμε όσες τυχόν μας δόθηκαν. Και αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε ως μία Συλλογικότητα Πολιτών . Να παραθέτουμε τις ανάγκες , τις προτεραιότητες μας αλλά και τα μέσα που διαθέτουμε, για να λαμβάνουμε αποφάσεις ως σύνολο μέσα από δημοκρατικές , διαφανείς διαδικασίες. Με έλεγχο και συλλογικότητα στην λήψη των αποφάσεων , το διαμάντι μας θα λάμψει ξανά μέσα από πράξεις ,ευθύνη και ομοψυχία!
Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε ένα συλλογικό υποκείμενο έκφρασης μιας μικρής κοινωνίας που προσπαθούν να απαξιώσουν , να περιθωριοποιήσουν και κυρίως να απενεργοποιήσουν. Όλοι εμείς οι πολίτες της Νότιας Κέρκυρας ζούμε σε έναν τόπο προικισμένο από την φύση, πλούσιο! Ας ενωθούμε για να τον εμπλουτίσουμε και πάνω από όλα για να μοιραστούμε την αγάπη μας για αυτόν και για τα παιδιά μας που θέλουμε να θέλουν να ζουν ΕΔΩ. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε κάθε έναν και κάθε μια που συμμερίζεται τις απόψεις μας όπως καταγράφονται σε αυτή τη διακήρυξη και θελήσει να συμμετάσχει σε αυτόν τον αγώνα.