Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Εκκίνηση»: Συμπληρωματικά για τα αδέσποτα

αδέσποτα
08 Απριλίου 2019 / 11:01

Διευκρινίσεις για την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική κίνηση «Εκκίνηση» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων:

Μετά τη συζήτηση που είχαμε με τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Πρωτογενούς Τομέα και Αστικού Πρασίνου του Δήμου Κέρκυρας και την ενημέρωσή μας για την προσπάθειά τους, θα πρέπει να διευκρινίσουμε τα εξής:

Στόχος του κειμένου μας δεν ήταν η αντιπαράθεση με την πολιτική του δήμου, πόσο μάλλον με τους εργαζόμενους που δουλεύουν στον αντίστοιχο τομέα. Στόχος ήταν η ανάδειξη του προβλήματος με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα και η διατύπωση κάποιων προτάσεων από την πλευρά μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Αποτελεί νομική υποχρέωση και αρμοδιότητα του δήμου η διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Κάθε πολίτης μπορεί, σύμφωνα με το νόμο, να απευθυνθεί στον οικείο δήμο και στις αρμόδιες υπηρεσίες του, σε περίπτωση που στην περιοχή του υπάρχει αδέσποτο ζώο, που έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κακοποιείται ή δεν είναι στειρωμένο. Αν δεν ανταποκριθεί ο δήμος, θα πρέπει να ενημερωθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος είναι και υποχρεωμένος να παρέμβει.

Στα πλαίσια αυτά, και ο δήμος Κέρκυρας, είναι ενταγμένος σε ένα πρόγραμμα στείρωσης και τσιπαρίσματος των αδέσποτων ζώων, που αυτή τη στιγμή φτάνει στα 120 σκυλιά το χρόνο, ενώ υπάρχουν 5 ταΐστρες που τροφοδοτούνται με φαγητό μία φορά την εβδομάδα που καλύπτουν ολόκληρο το νησί.

Είναι σαφές ότι θεωρούμε ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλουν οι εργαζόμενοι του δήμου στον τομέα αυτό, η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ελλειμματική. Ήδη με το προηγούμενο δελτίο τύπου σκιαγραφήσαμε κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν. Από εκεί και πέρα δεσμευόμαστε να καταθέσουμε και πιο αναλυτικές θέσεις, για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.