Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η εισήγηση του Κώστα Παυλίδη στο ν/σ για τον αιγιαλό

Κώστας Παυλίδης
09 Απριλίου 2019 / 13:03

«Αντιμετωπίζουμε παθογένειες του παρελθόντος με γνώμονα τον άνθρωπο και την προστασία του Περιβάλλοντος»

Εισηγητής στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ήταν ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης με αφορμή τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ι. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, ΙΙ. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α. με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, ΙΙΙ. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4, 6, 7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις».

Το παρόν σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διατάξεις οικονομικού χαρακτήρα όπως μεταξύ άλλων την κύρωση συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεωνμε την συμμετοχή της Ελλάδας, την συνέχιση της απαλλαγής των πυρόπληκτων και για το έτος 2019 από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, καθώς και την εφάπαξ χρηματοδότηση με 8 εκατομμύρια ευρώ του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.
 
Παράλληλα, βασική μέριμνα του Ν/Σ σύμφωνα με τον βουλευτή Κέρκυρας είναι η αντιμετώπιση ενός περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ευαίσθητου ζητήματος αυτό του αιγιαλού και της παραλίας τα οποία εκτός από τον φυσικό πλούτο που μας προσφέρουν, αποτελούν ένα εργαλείο εθνικής ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.
 
“Προβλέπουμε την αποτροπή νέων μελλοντικών αυθαιρεσιών αλλά κυρίως θεσμοθετούμε  ένα καλύτερο πλαίσιο με σεβασμό στον άνθρωπο, το Περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία”. Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της εισήγησης του ο Κ. Παυλίδης. Παράλληλα, έθεσε τα συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων θα υπάρξουν νομιμοποιήσεις έργων Δημοσίου συμφέροντος. “Δίνουμε έναν επαρκή χρονικό ορίζοντα (2έτη), αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που παρουσιάζονται έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες ενέργειες αφού διαπιστωθεί πρωτίστως ότι πληρούνται αντίστοιχα οι απαραίτητες προϋποθέσεις, για αδειοδότηση. Μετά το πέρας του χρονικού ορίου όσα έργα δεν αδειοδοτηθούν, θα κατεδαφίζονται”.
 
Στη συνέχεια, ο κ. Παυλίδης υπενθύμισε τις παθογένειες που επικρατούσαν στο παρελθόν με ευθύνη τόσο του Δημοσίου όσο και ευρύτερα των ΟΤΑ οι οποίοι συναινούσαν στην κατασκευή έργων, χωρίς να έχουν προχωρήσει στις νόμιμες διαδικασίες, θέτοντας αρκετές φορές σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα.
 
Τέλος ο βουλευτής Κέρκυρας περιέγραψε το πεδίο παραχωρήσεων που αφορούν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ειδικότερα εξήγησε: “Ο παρόν νόμος προβλέπει την ελαχιστοποίηση του εμβαδόν παραχώρησης της παραλίας από 500 τ.μ. που ίσχυε στον ν. 2971/2001, σε 300 τ.μ., υλοποιώντας μία βασική και πάγια θέση τόσο της παρούσας Κυβέρνησης όσο και των κινημάτων για το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Επιπλέον, αν στην ίδια παραλία υφίστανται περισσότερες από μία παραχωρήσεις, αυτές δεν μπορούν να υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση το 40% του συνολικού εμβαδού της παραλίας. Το υπόλοιπο 60% θα είναι στην διάθεση των πολιτών, με την πολύ σημαντική υποσημείωση ότι το συγκεκριμένο ποσοστό (60%) δεν θα συνυπολογίζεται σε μία δυσπρόσιτη ή μη αξιοποιήσιμη για τον κόσμο έκταση (π.χ. βράχια). Αποσαφηνίζουμε ότι η ανάπτυξη είτε ομπρελών, είτε ξαπλωστρών θα μπορεί να καλύπτει μέχρι το 60% του παραχωρουμένου χώρου, οφείλοντας την ταυτόχρονη εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και την ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων. Για πρώτη φορά διασφαλίζεται ένα ελάχιστο όριο πλάτους της παραλίας, το οποίο καθορίζεται στα 30 μέτρα, αυστηροποιώντας το προηγούμενο πλαίσιο που όριζε μέγιστο πλάτος τα 50 μέτρα χωρίς ελάχιστο όριο αφήνοντας έτσι χώρο για την αυθαίρετη κατάληψη του αιγιαλού”.