Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Ανυπότακτο Ιόνιο (Σαμοΐλης) για τις αρνητικές αποφάσεις Κεφαλονιάς και Ιθάκης στην εξόρυξη υδρογονανθράκων

Εξόρυξη
25 Απριλίου 2019 / 17:06

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ιστορικό και διπλό “όχι” στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο αυτή την εβδομάδα από τα δημοτικά συμβούλια Ιθάκης και Κεφαλονιάς και κόλαφος στην κυβέρνηση και την ελεγχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Συγκεκριμένα, στις 22 Απριλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης καταψήφισε ομόφωνα τις συμφωνίες παραχώρησης προς εκμετάλλευση των θαλασσίων οικοπέδων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, εγκρίνοντας το ψήφισμα της Ανοιχτής Συνέλευσης κατά των εξορύξεων. Την επομένη, στις 23 Απριλίου, ανάλογη απόφαση πήρε και το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, που επίσης ενέκρινε το ψήφισμα της Ανοιχτής Συνέλευσης: “Οι κάτοικοι Κεφαλονιάς και Ιθάκης τασσόμαστε ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο με όποιους όρους και αν αυτή προταθεί ή συμφωνηθεί.
Η παραπάνω δραστηριότητα: Είναι άκρως ρυπογόνος με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον που ζούμε και τον πρωτογενή μας τομέα.
Είναι ασύμβατη με το ποιοτικό τουριστικό προϊόν που προσφέρουν τα νησιά μας και θα επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημία σ΄αυτόν τον τομέα.
Ενέχει το κίνδυνο μεγάλου ατυχήματος εξαιτίας παραγόντων που αφορούν σε κάθε εξόρυξη, αλλά και της υψηλής σεισμικότητας της περιοχής, ενώ η εταιρεία απαλλάσσεται αποζημίωσης όταν το ατύχημα προκληθεί από φυσικά αίτια.
Τα δημόσια έσοδα από τις εξορύξεις είναι πενιχρά και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λύση για την οικονομία του τόπου και της χώρας.
Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την έμπρακτη δέσμευση όλων των αρμοδίων για την άμεση διακοπή κάθε δραστηριότητας εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου.
Να σημειωθεί πως το “όχι” των δημοτικών συμβουλίων Κεφαλονιάς και Ιθάκης έρχεται λίγες ημέρες μετά την άρνηση του Περιφερειακού Συμβουλίου να συζητήσει το ζήτημα των εξορύξεων, αναβάλλοντας τη συζήτηση για ειδική συνεδρίαση που θα γίνει αμέσως μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.