Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η παρέμβαση του Γιάννη Μπορμπότη στην εκδήλωση για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας

Γιάννης Μπορμπότης
05 Μαΐου 2019 / 07:17

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η τοποθέτηση του υποψηφίου δημάρχου κεντρικής Κέρκυρας με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην εκδήλωση του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης, το βράδυ της Παρασκευής, στο Επιμελητήριο Κέρκυρας

«Σας ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση αλλά και τη δυνατότητα για την σύντομη αυτή παρέμβαση.
Θεωρούμε σημαντικές τις εκδηλώσεις που διοργανώνετε καθώς σε αυτές καταγράφονται τα προβλήματα που απασχολούν την παλιά πόλη από τους ίδιους τους κατοίκους, δηλαδή από αυτούς που τα βιώνουν καθημερινά.

Υποχρέωση όλων μας είναι όμως να προχωρήσουμε και ένα βήμα ακόμη πιο μπροστά. Να βρούμε τις αιτίες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα λύσουμε οριστικά. Να βρούμε την αιτία του κακού και να την καταπολεμήσουμε.

Για εμάς η βασική αιτία της κατάστασης που τόσο αναλυτικά περιέγραψε ο Πρόεδρος του Συλλόγου και είχαμε συζητήσει και στην πρόσφατη συνάντησή μας, είναι ότι η παλιά πόλη της Κέρκυρας (αλλά και ολόκληρο το νησί) αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις αλλά και τις Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές διαχρονικά ως εμπόρευμα. Η πολιτική κόστους – οφέλους οδηγεί από την μία την πόλη να χορεύει αποκλειστικά στους ρυθμούς του τουρισμού και από την άλλη να μπαίνουν σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα έργα και υποδομές που θα μπορούσαν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων. Θεωρούμε ότι αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πρέπει να είναι ένα ζωντανό μνημείο με κατοίκους που θα έχουν υψηλή ποιότητα ζωής και δε θα εξαναγκάζονται να μετακομίζουν λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Τα στοιχεία δείχνουν άλλωστε ότι ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια, κατανοώντας ότι η Κέρκυρα είναι ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός θα πρέπει να υπάρχουν αυτοί οι κανόνες που θα επιτρέπουν και τη λειτουργία των κάθε είδους καταστημάτων και την ομαλή διαβίωση των κατοίκων και των επισκεπτών. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι ατομική ευθύνη του καθενός, δεν μπορεί να βασίζεται στην καλή θέληση κάποιων και μόνο.

Για εμάς άλλωστε ο καλύτερος τρόπος τουριστικής διαφήμισης ενός τόπου είναι η ποιότητα των υποδομών, η καθαριότητα, το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων όλο το χρόνο. Είναι προσβλητικό το επιχείρημα που ακούγεται, ότι χρειάζεται να προλάβουμε να κάνουμε κάποια πράγματα πριν το Πάσχα ή πριν την καλοκαιρινή περίοδο, θεωρώντας άραγε ότι όλο τον υπόλοιπο χρόνο δεν μένουν άνθρωποι σε αυτή την πόλη;

Εμείς κατά βάση συμφωνούμε με τις προτάσεις του Συλλόγου σας. Θα συμφωνήσουμε και με προτάσεις άλλων παρατάξεων που όμως δεν προχωράνε γιατί μπαίνει εμπόδιο ο πολιτικός προσανατολισμός που έχει ο κριτήριο και κίνητρο το κέρδος. Οπότε αν αυτό δεν αλλάξει, οι λύσεις που προτείνουν κάποιοι, απλά θα μείνουν ανεφάρμοστες.

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι αποσπασματικά έργα (π.χ. το ανέκδοτο πια με τους ποδηλατοδρόμους), χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος και επαρκές μόνιμο προσωπικό. Επίσης, χρειάζεται σύγκρουση με παγιωμένες αντιλήψεις και οικονομικά συμφέρονται που δε θέλουν κάποιες από τις αλλαγές. Όπως είπα και πριν, είναι απαραίτητη η διεκδίκηση πόρων από το κράτος. Καμία Δημοτική ή Περιφερειακή Αρχή μέχρι σήμερα δεν το έκανε αυτό, αντίθετα υλοποιούσαν τις κεντρικές πολιτικές εφαρμόζοντας αδιαμαρτύρητα τις περικοπές και τη μεταφορά των οικονομικών βαρών στον κερκυραϊκό λαό. Η κατάσταση αυτή πρέπει και μπορεί να αλλάξει.
Σας ευχαριστούμε και πάλι και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε στο πλευρό σας και στην ανάδειξη των προβλημάτων αλλά πολύ περισσότερο στην διεκδίκηση της επίλυσής τους.
Καλή συνέχεια στο έργο σας, σας ευχαριστούμε πολύ!»