Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
14 Μαΐου 2019 / 07:55

ΒΟΛΟΣ. Το ερχόμενο Σάββατο 18η Μαΐου με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, που έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου με την συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσει μια επετειακή εκδήλωση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο Τσικρίκη (Γαμβέτα – Ιάσονος) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τις 9:30-14:00 ώρα. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους.
Για το παρών έτος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», Η ημέρα αυτή εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του.Στο πλαίσιο αυτό, τα Μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM για φέτος επέλεξε ως τιμώμενο το Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, θα τιμηθεί από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Δίκτυο των Μουσείων του ΠΙΟΠ, η Δρ Ασπασία Λούβη.
H Ασπασία Λούβη σπούδασε στη Σορβόννη βυζαντινή αρχαιολογία (Licence, Μaîtrise, DEA, Doctorat IIIème cycle). Από το 1986 έως το 2013, αντικείμενο της επαγγελματικής της απασχόλησης υπήρξε η πολιτιστική διαχείριση. Εργάστηκε στην αρχή ως αναπληρώτρια διευθύντρια και στη συνέχεια ως διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος της ΕΤΒΑ και, μετά την εξαγορά της τράπεζας, συνέχισε να εργάζεται ως γενική διευθύντρια στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) κατά το διάστημα 2002-2013. Συνεχές έργο της, μεταξύ άλλων, ήταν η διεύθυνση και ο συντονισμός της δημιουργίας και της λειτουργίας εννέα θεματικών μουσείων στην ελληνική περιφέρεια. Από το 2015 ως το 2017 ήταν πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, με κύρια ενασχόληση την προετοιμασία ριζικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας του ΤΑΠ. Η προσπάθειά της διεκόπη πριν από την λήξη της θητείας της, λόγω διαφωνίας με την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια με θέμα την πολιτιστική διαχείριση και τη βιομηχανική αρχαιολογία και έχει δημοσιεύσει αρκετά σχετικά άρθρα.