Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκινά η αποκατάσταση των τριών ιστορικών κτηρίων του Μον Ρεπό

Μον Ρεπό
15 Μαΐου 2019 / 10:32

Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία υπογράφεται την Παρασκευή 17 Μαΐου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Υπογράφεται την Παρασκευή 17 Μαΐου από το Δήμαρχο Κέρκυρας Κώστα Νικολούζο και την εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας η σύμβαση για την αποκατάσταση των τριών ιστορικών κτηρίων στο Μον Ρεπό.
Η πράξη «Αποκατάσταση τριών κτιρίων εντός του κτήματος Μον Ρεπό» χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020» του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με συνολικό προϋπολογισμό 1.996.285,50 ευρώ. 
Η πράξη περιλαμβάνει τρία έργα: την αποκατάσταση των κτηρίων, την κάλυψη  δαπανών της Αρχαιολογίας και την προμήθεια του εξοπλισμού των κτηρίων. Από αυτά τα έργα ο Δήμος συμβασιοποιεί το πρώτο.
Ο προϋπολογισμός του είναι 1.852.096,60 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ το ύψος της σύμβασης – μετά την παρασχεθείσα έκπτωση – ανέρχεται σε 818.867,58 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο της αποκατάστασης

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση τριών από τα συνοδευτικά κτήρια της έπαυλης Mon Repos και πιο συγκεκριμένα της «Οικίας του φύλακα Μαστροκωστόπουλου», του «Κτιρίου Κλινικής» και του «Κτιρίου του Προσωπικού».
Στόχος του Δήμου Κέρκυρας είναι η σωτηρία των ιστορικών αυτών κτιρίων από την καταστροφή και η λειτουργική επανένταξή τους στις σύγχρονες ανάγκες του χώρου, με χρήσεις που αναδεικνύουν την ιστορική τους αξία και δεν προσβάλουν την ιστορική τους ταυτότητα.
Για τους παραπάνω λόγους τα τρία κτήρια θα χρησιμοποιηθούν για τη ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού, με στόχους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς. Ειδικότερα θα διοργανώνονται διεθνή επιστημονικά συνέδρια, επιστημονικές και ερευνητικές συναντήσεις εργασίας, καθώς και προγράμματα για τη μεταπτυχιακή και μεταδιδακτορική εκπαίδευση νέων επιστημόνων σε θέματα ερευνητικής και τεχνολογικής αιχμής. Επίσης, θα γίνονται διεθνείς συναντήσεις με τη μορφή είτε συνεδρίων εργασίας (workshops), είτε διεθνών συνεδρίων (international conferences), είτε ταχύρυθμων μεταπτυχιακών σχολείων (summer schools). Τα τρία κτίρια που θα αποκατασταθούν θα λειτουργήσουν μαζί με τη συνεδριακή αίθουσα του Mon Repos και θα στεγάσουν γραφεία, βοηθητικούς χώρους, και χώρους για ολιγομελείς επιστημονικές συναντήσεις.
Ο εξοπλισμός των αιθουσών θα περιλαμβάνει γραφεία, υπολογιστές, εκτυπωτές κ.λ.π ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των επιστημόνων στη διεθνή βιβλιογραφία, η επαφή με τη διεθνή ερευνητική δραστηριότητα, η συνέχεια των διεθνών επιστημονικών συνεργασιών και οι επιστημονικές συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.