Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν κάνουν πίσω στο Τεμπλόνι - αποκλεισμός επ΄ αόριστον

Τεμπλόνι
19 Ιουνίου 2016 / 08:32

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ούτε εκατοστό δεν μετακινούνται οι κάτοικοι του Τεμπλονίου, οι οποίοι έχουν αποκλείσει την είσοδο του ΧΥΤΑ για τα απορριμματοφόρα εδώ και μια εβδομάδα .

Στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων και των συλλογικοτήτων Μέσης Κέρκυρας είχαν εναποτεθεί οι ελπίδες όλων για επίλυση. Μετά από δύο συναντήσεις τους με τη Εισαγγελέα Μ. Τατάκη, η οποία γνωρίζει την απελπιστική κατάσταση στο ΧΥΤΑ και μετά τις δηλώσεις της δημοτικής αρχής ότι δεν έχει περιθώρια κινήσεων, οι κάτοικοι συζήτησαν και πάλι τις νεότερες εξελίξεις το Σάββατο το βράδυ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής οι Συλλογικότητες της Μέσης Κέρκυρας εξέδωσαν την ανακοίνωσή τους: «Σήμερα, 18-06-2016, στην προγραμματισμένη Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη χωματερή με την συμμετοχή των κατοίκων και των Συλλογικοτήτων της Μέσης Κέρκυρας, αποφασίστηκε  ομόφωνα η συνέχιση του αποκλεισμού της χωματερής επ’ αόριστον.    
   Επειδή, η χωματερή της Κέρκυρας ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ και συνεχίζει να ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ, αφού ποτέ δεν εκδόθηκε οριστική άδεια λειτουργίας, αλλά ούτε τηρήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, που αποτελούν βασική προϋπόθεση της νομιμότητας λειτουργίας του, ώστε τελικά οι παρανομούντες να είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και ο Δήμαρχος Κέρκυρας και όχι όλοι εμείς που διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην ζωή.
    Επειδή, απαξιώνουν τον αγώνα μας οι προκλητικές δηλώσεις του Δημάρχου Κέρκυρας, ο οποίος σκόπιμα δήλωσε δημόσια ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις μας κρύβονται  2-3 άτομα αγνώστου ταυτότητας, ενώ πολύ καλά γνωρίζει ότι είμαστε πλέον πολλές συλλογικότητες της Μέσης Κέρκυρας, που διεκδικούμε επώνυμα τα αυτονόητα.
    Επειδή, διακυβεύεται η ίδια μας η ζωή από το περιβαλλοντικό καρκίνωμα της χωματερής και μπροστά σε αυτό είμαστε ανυποχώρητοι και δεν χωρούν τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει ο δήμαρχος σε σχέση με τον τουρισμό.
    Επειδή,  η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε προς διασφάλιση της δημόσιας υγείας να είχε λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων χρόνια πριν και να μην αναζητεί λύσεις ανάγκης κάθε φορά που διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στη ζωή.
     Επειδή, προς αυτήν την κατεύθυνση θα έπρεπε χρόνια τώρα να ασκούσαν  πιέσεις και οι παραγωγικοί φορείς του νησιού και όχι να εκδηλώνουν το όψιμο ενδιαφέρον τους  τελευταία στιγμή.
      Επειδή, σύμφωνα με τα ανωτέρω δεν είμαστε εμείς οι παράλογοι, όπως για άλλη μία φορά άδικα μας αποκάλεσε ο Δήμαρχος.
      Επειδή, τα δίκαια αιτήματά μας επιβεβαιώνονται στο ακέραιο και από την Προσφυγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ελλάδας, η οποία αναφέρεται στον ανεπαρκή επί σειρά ετών τρόπο λειτουργίας του  «ΧΥΤΑ» Κέρκυρας και καταδεικνύει την ΑΝΟΧΗ της Ελληνικής Δημοκρατίας στη συνέχιση λειτουργίας του.      
Για τους παραπάνω λόγους
δεν διαπραγματευόμαστε τη ζωή και την υγεία των οικογενειών μας , όπου θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμά μας να προστατεύσουμε και
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού
  1. Το οριστικό κλείσιμο της χωματερής της Κέρκυρας και την άμεση αποκατάστασή της και συγχρόνως την άμεση κινητοποίηση όλων των φορέων του νησιού προκειμένου να ανευρεθεί μία εφικτή και οριστική λύση.
  2. Την  άμεση αλλαγή χωροθέτησης της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  3. Την άμεση ανάκληση των θετικών γνωμοδοτήσεων του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του μεσοπρόθεσμου και της ΟΕΔΑ».
 
                                     Οι Συλλογικότητες της Μέσης Κέρκυρας