Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι Εγγλέζοι της Κέρκυρας και οι φοιτητές στην Αγγλία

Brexit
21 Ιουνίου 2016 / 15:27

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τη ζυγαριά να κλυδωνίζεται μετά τη δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών και υποστηρικτή του Britremain, Jo Cox, το επερχόμενο δημοψήφισμα παίρνει φωτιά.

Ας δούμε όμως πώς φτάσαμε ως εδώ, ποιο είναι το ουσιαστικό διακύβευμα, ποια η διαδικασία για τους εδώ Βρετανούς, αλλά και οι πιθανές συνέπειες για τους χιλιάδες φοιτητές στα αγγλικά πανεπιστήμια.

Η διαδικασία

Σε ότι αφορά τους Βρετανούς υπηκόους που ζουν στην Κέρκυρα, μπορούν να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα με ταχυδρομική επιστολή ή μέσω πληρεξούσιου. Προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή είναι να είναι εγγεγραμμένοι στους βρετανικούς εκλογικούς καταλόγους εντός των τελευταίων 15 ετών και να έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά τη διάθεσή τους να ψηφίσουν. Η ταχυδρομική ψήφος θα ληφθεί υπόψη μόνο εφόσον φτάσει στο εκλογικό κέντρο που επέλεξε ο βρετανός πολίτης μέχρι τις 10 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης 23/6/2016. Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στο referendum έληξε τα μεσάνυχτα της 15ης Ιουνίου, οπότε όσοι προσήλθατε, ψηφίσατε.

Του Brexit τα καμώματα

Η αγωνία για τους φοιτητές που ξεκινούν τις σπουδές τους στην Αγγλία κλιμακώνεται εν αναμονή του δημοψηφίσματος και είναι απόλυτα λογικό. Σύμφωνα με άρθρο του Βασίλη Τσακίρογλου για το Πρώτο Θέμα (14/06/2016), αν ο βρετανικός λαός επιλέξει το Brexit, υπάρχει κίνδυνος αύξησης έως και 30-40% στα πανεπιστημιακά δίδακτρα, καθώς οι Έλληνες θα θεωρούνται πλέον International students και δεν θα χρεώνονται επί ίσοις όροις με τους γηγενείς Άγγλους. Ελλοχεύει επίσης ο κίνδυνος αποκλεισμού των Ελλήνων από τα φοιτητικά δάνεια (που συγχρηματοδοτεί η ΕΕ) και στην εξίσωση μπαίνει επίσης η επιπλέον επιβάρυνση της έκδοσης βίζας, γεγονός που κάνει την απόφαση για σπουδές στην Αγγλία ακόμη πιο δύσκολη και βιώσιμη τελικά μόνο για τους οικονομικά εύρωστους. 
Αν σκεφτούμε ότι ο πληθυσμός των ελλήνων φοιτητών και πανεπιστημιακών που ζουν στη Βρετανία ανέρχεται σε περίπου 35.000 άτομα (Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο),  ένα Brexit θα έπληττε σοβαρά την «εμπορική κίνηση» των  πανεπιστημίων της Γηραιάς Αλβιόνας. Έτσι εξηγείται γιατί οι σύμβουλοι εξετάσεων του Βρετανικού Συμβουλίου σπεύδουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις διαβεβαιώνοντάς μας ότι παρόλο που η εικόνα είναι ακόμη θολή, τα δίδακτρα που έχουν πληρωθεί και συμφωνηθεί για έναρξη σπουδών το Σεπτέμβριο του 2016 ισχύουν για την επόμενη τριετία (δηλαδή το Βachelor), ενώ το ίδιο ισχύει για τα φοιτητικά δάνεια που έχουν εγκριθεί. Για το 2017 δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, μόνο η καθησυχαστική υπενθύμιση ότι η πλήρης έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μας έπαιρνε δέκα ολόκληρα χρόνια.