Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν θα στείλουμε τα ΜΑΤ στο Τεμπλόνι και τη Λευκίμμη, λέει η Περιφέρεια

ΧΥΤΑ
21 Ιουνίου 2016 / 17:32

Ο αναμενόμενος πόλεμος ανακοινώσεων ακολουθεί την ογκούμενη ανησυχία με τον παρατεινόμενο αποκλεισμό του Τεμπλονίου. Για παραλυτικές αγκυλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η ΝΟΔΕ της ΝΔ.Εμείς επιμένουμε στον διάλογο, λέει η ΠΙΝ. Όχι όπως εσείς που στείλατε την Αστυνομία στη Λευκίμμη! Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Λαϊκή Ενότητα.

Άμεσες ενέργειες θέλει η ΝΔ
 
Η δραματική κατάσταση με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα. Η Δημοτική αρχή και η περιφέρεια μονίμως κωλυσιεργούν αγκυλωμένες σε ιδεοληψίες και νοοτροπίες του παρελθόντος, αδυνατώντας να κατανοήσουν την ζημιά που προκαλούν στο νησί και τους επαγγελματίες εν μέσω τουριστικής σεζόν. Η μόνιμη αδυναμία των στελεχών του Σύριζα που στελεχώνουν την δημοτική και περιφερειακή εξουσία να διαχειριστούν τα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν την κερκυραϊκή κοινωνία οδήγησε ξανά στο αδιέξοδο που βιώνουμε σήμερα. Όλο το προηγούμενο διάστημα δυναμίτιζαν κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών και ακόμη και τώρα παίζουν το παιχνίδι του καλού και του κακού με τον συντονιστή του Σύριζα και μέλος της περιφερειακής πλειοψηφίας να νίπτει τας χείρας του. Οι κερκυραίοι πολίτες δεν αντέχουν άλλη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους από μια δημοτική αρχή που μόλις πριν λίγες εβδομάδες ξαναέπνιξε την Κέρκυρα στα σκουπίδια γιατί ξέχασε! να ασφαλίσει τα απορριμματοφόρα. Η Υγεία των πολιτών απειλείται, όπως δηλώνει ο Ιατρικός Σύλλογος, η κοινωνία είναι σε αναβρασμό, οι επιχειρηματίες σε απόγνωση. Απαιτούνται ενέργειες άμεσες και όχι ιδεολογικά μανιφέστα και ευχολόγια. H Κέρκυρα δεν αντέχει άλλη δυσφήμιση.
 
ΠΙΝ: Δες ποιος μιλάει!
 
Η ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ αποφάσισε να λύσει τη σιωπή της και να εκδώσει δελτίο τύπου για την κατάσταση με τα απορρίμματα στην Κέρκυρα. Ωσάν να ήταν άμοιρη ευθυνών, ωσάν να γεννήθηκε μόλις χθες, η τοπική ΝΔ, επιδίδεται σε ακραίο λαϊκισμό, κάνοντας διαπιστώσεις για το αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων, για το οποίο κατά την άποψή της ευθύνεται, ανάμεσα στους άλλους, και η παρούσα Περιφερειακή Αρχή. 
Είναι πολύ βολική η αμνησία της ΝΟΔΕ Κέρκυρας στα όσα, και τα δικά της κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά στελέχη έπραξαν, στέλνοντας δέκα διμοιρίες ΜΑΤ ενάντια στη Λευκίμμη, τέτοιες μέρες πριν από 8 χρόνια.
Εμείς, ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δεν θα πράξουμε ανάλογα. Αντιθέτως, συνεχίζουμε να επιμένουμε σταθερά στον εξαντλητικό διάλογο με την τοπική κοινωνία, την οποία σεβόμαστε πλήρως, κατανοούμε τις αγωνίες και τους φόβους της, μετά από όλα αυτά τα χρόνια κοροϊδίας και αδιαφορίας. 
Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη την Κυριακή, παρουσία και εκπροσώπων των πολιτών της Μέσης Κέρκυρας, στην οποία για πρώτη φορά δόθηκαν σαφείς δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις για τη σύνταξη οδικού χάρτη με την υποχρέωση αναζήτησης νέας χωροθέτησης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. 
Η ανάθεση της μελέτης για αναζήτηση νέας χωροθέτησης στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο καθώς και ο σχεδιασμός Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης της περιοχής μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είναι δύο σημαντικά στοιχεία, τα οποία ελπίζουμε οι κάτοικοι να εκτιμήσουν και να αποδεχθούν, ενθυμούμενοι και τη διαφορετική αντιμετώπιση που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις παρεμβάσεις καταστολής. 
Το μόνο θετικό από την ανακοίνωση της τοπικής ΝΟΔΕ είναι ότι πλέον δικαιούμεθα να προσδοκούμε διάλογο και ανταλλαγή απόψεων και σε άλλα φλέγοντα τοπικά προβλήματα, όπως για τις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων και δημοσίων εκτάσεων φυσικού κάλλους (Ερημίτης, Ίσσος), την κατάσταση στη δημόσια υγεία, την απουσία χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης με ευθύνη των προηγούμενων Περιφερειακών Αρχών στα Ιόνια Νησιά, κλπ.
 
Και οι προτάσεις της Λαϊκής Ενότητας
 
1. Την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του τομέα της καθαριότητας (εγκαταστάσεις και διαχείριση). Ο τομέας της καθαριότητας θα πρέπει να δημιουργεί μόνιμες θέσεις εργασίας με μισθό και εργασιακές σχέσεις που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια στη ζωή.
2. Αποκατάσταση του χώρου του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Ενεργοποίηση Λαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο και την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης.
3. Άμεση χωροθέτηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με χρήση κατάλληλης σύγχρονης τεχνολογίας, εξαιρώντας το χώρο του Τεμπλονίου.
4. Δημόσιο διάλογο με λαϊκές διαδικασίες - συνελεύσεις για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
5. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων των Κερκυραίων, και όλοι μαζί θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αποβάλλοντας τον «τοπικό» χαρακτήρα που σκοπίμως του προσδίδουν.