Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο ΣτΕ προσέφυγε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τον Ερημίτη

Ερημίτης
22 Ιουνίου 2016 / 14:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού,

Πολιτισμού & Αθλητισμού, Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο “Έγκριση πολεοδομικής μελέτης παραθεριστικού – τουριστικού χωριού Κασσιώπη Κέρκυρας, χωροθέτηση τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης και καθορισμός των περιβαλλοντικών όρων αυτών και των συνοδών έργων υποδομής”.

Στους ακυρωτικούς λόγους της προσφυγής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων περιληπτικά περιλαμβάνονται:

1. H Πολεοδομική Μελέτη που εγκρίνεται με την προσβαλλόμενη προβλέπει τη δόμηση ξενοδοχείου στην περιοχή του πρώην Ναυτικού Οχυρού Ερημίτη, ενώ δεν έχει εκδοθεί η σχετική πράξη χαρακτηρισμού του αρμόδιου Δασάρχη κατά το αρθ. 14 του ν. 998/1979. και κατά τούτο αντίκειται στον νόμο.

2. Η προσβαλλόμενη πράξη παραβιάζει το άρθρο 3 παρ. 4 του Π.Δ. περί «Έγκρισης Καταλόγου Μικρών Νησιωτικών Υγροτόπων…..»

3. H Πολεοδομική Μελέτη που εγκρίνεται με την προσβαλλόμενη αντίκειται ρητώς στο Χωροταξικό Σχέδιο των Ιονίων Νήσων (υπουργική απόφαση 48976/2004 της Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων) και δια αυτού στην συνταγματική προστασία της χωροταξικής οργάνωσης με σκοπό την καλύτερη διαβίωση κατά το άρθρο 24 παρ. 2 Σ.

4. Η ΜΠΕ που εγκρίνεται με την προσβαλλόμενη πάσχει από έλλειψη σαφούς και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας καθώς δεν εκτιμά σωστά τις επιπτώσεις στο Περιβάλλον από την κατασκευή της μαρίνας επάνω σε λιβάδια Ποσειδωνίας και δίπλα στον προστατευόμενο υγρότοπο.

5. Η προσβαλλόμενη πράξη παραβιάζει τις παραγράφους αα’ και γ’ του άρθρου 3 του ΠΔ για την Έγκριση ΕΣΧΑΔΑ στην Κασσιώπη Κερκύρας.

6. Η ΜΠΕ που εγκρίνεται με την προσβαλλόμενη πάσχει από έλλειψη σαφούς και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας καθώς δεν εκτιμά σωστά τις επιπτώσεις στο Περιβάλλον από τις υδρογεωτρήσεις σε απόσταση 60 μ από την Βρωμολίμνη καθώς δεν υπάρχει υδρογεωλογική μελέτη εφαρμογής για τις υδρογεωτρήσεις ώστε να μπορούν να εκτιμηθούν οι υδρολογικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υδρογεωτρήσεων στη υφαλμύρυνση των υπόγειων υδάτων.

7. Η ΜΠΕ που εγκρίνεται με την προσβαλλόμενη πάσχει από έλλειψη σαφούς και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας καθώς δεν εκτιμά σωστά τις επιπτώσεις στο Περιβάλλον από τη διαχείριση του αλμολύματος το οποίο απορρίπτεται σε μικρή απόσταση νότια από τα λιβάδια Ποσειδωνίας ενώ όπως αναφέρει η ΜΠΕ τα θαλάσσια ρεύματα είναι κυρίως βόρειας διεύθυνσης.

8. Η ΜΠΕ που εγκρίνεται με την προσβαλλόμενη πάσχει από έλλειψη σαφούς και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας καθώς δεν εκτιμά σωστά τις επιπτώσεις στο Περιβάλλον λόγω κατασκευής πυκνού οδικού δικτύου εντός της δασικής βλάστησης.

9. Η προσβαλλόμενη οδηγεί σε βέβαιη βλάβη της βίδρας (lutra-lutra), των αποδημητικών πτηνών, των λιβαδιών της Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) και γενικότερα των οικοσυστημάτων της περιοχής κατά παραβίαση διατάξεων νόμων και ευρωπαϊκών οδηγιών καθώς και διεθνών συμβάσεων.

Η αίτηση ακύρωσης της ΠΙΝ κατατέθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 και έλαβε αρ. πρωτ. 2077/2016.