Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αδειάζει Νικολούζο και Γαλιατσάτο, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ!

σκουπίδια
23 Ιουνίου 2016 / 11:18

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με μακροσκελή ανακοίνωσή της, η τοπική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποστάσεις από την αλγεινή περί τα σκουπίδια πραγματικότητα. Δηλώνει απληροφόρητη, και ως εκ τούτου δίχως άποψη, για τους χειρισμούς και τις ευθύνες του Δήμου. Επιμένει κατηγορηματικά αντίθετη στη χρήση της εγκατάστασης στην Λευκίμμη. Και εντυπωσιάζει με την πεποίθηση ότι το κόμμα δεν πρέπει να πληγεί από τις επιλογές της τοπικής Διοίκησης σε Δήμο και Περιφέρεια. Τις οποίες Αρχές μάλιστα, καλεί να αναλάβουν το κόστος των επιλογών τους. Τέλος η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην ύπαρξη διαθέσιμου χώρου 70 στρεμμάτων στο βόρειο συγκρότημα, για την εγκατάσταση εκεί της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, της οποίας ούτως ή άλλως ζητάει επαναχωροθέτηση εκτός Τεμπλονίου και Λευκίμμης!

Ολόκληρη η ανακοίνωση
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε, συμμετείχε και περιέβαλε με εμπιστοσύνη τη Δημοτική και την Περιφερειακή Αρχή που κέρδισε τις εκλογές πριν δυο χρόνια. Ακόμη περισσότερο εμπιστεύτηκε τα εκλεγμένα μέλη του και τη συντροφική τους κρίση αναγνωρίζοντας έμπρακτα την αυτονομία των αυτοδιοικητικών σχημάτων μη κάνοντας παρεμβάσεις ούτε στις επιλογές προσώπων ούτε στις επιλογές πολιτικών. 
Στο τέλος του 2014 όταν συγκροτήθηκε η επιτροπή μελέτης για τη διαχείριση των απορριμμάτων το κόμμα δεν είχε συμμετοχή και ενημέρωση. Στη παρουσίαση της μελέτης δεν προσκλήθηκε.
Στη μόνη περίπτωση, πριν 16 μήνες, που ζήτησε ο Δήμαρχος τη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν για να πάρει έγκριση για τη απόφασή του να προχωρήσει σε δεματοποίηση και να χρησιμοποιήσει το ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη ανατρέποντας μια μόνιμη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη γραπτή δέσμευση της δημοτικής παράταξης. Έγκριση δεν πήρε. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τη βασική άποψη του για την ολοκληρωμένη διαχείριση, η οποία θα έπρεπε να επισπευσθεί καθώς και την σταθερή του θέση για την μη χρησιμοποίηση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Θέση την οποία διατύπωσαν όλα τα κεντρικά στελέχη του κόμματος που ασχολήθηκαν με το θέμα συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψη του στην Λευκίμμη. Παρόλα αυτά επαναδιατύπωσε την άποψη του για την αυτονομία της Δημοτικής Αρχής.
Στους επόμενους 16 μήνες υπήρξαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ακόμη και για τα αυτονόητα με αποτέλεσμα την εκρηκτική εξέλιξη και την δύσκολη κατάσταση που έχει βρεθεί η Κέρκυρα. Δεν έχουμε σαφή άποψη για τη κατανομή των ευθυνών, αφού η Δημοτική Αρχή ρίχνει τις ευθύνες για την κωλυσιεργία και την καθυστέρηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Εμμένουμε στη θέση μας για επίσπευση της δημιουργίας ολοκληρωμένης διαχείρισης και της μη χρήσης του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πληγεί από της επιλογές της Δημοτικής και της Περιφερειακής Αρχής. Ας αναλάβουν οι Αυτοδιοικητικές αρχές το κόστος των επιλογών τους.
Κομματικά ζητάμε την καλύτερη δυνατή συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, με συγκεκριμένες προτάσεις για αντισταθμιστικά οφέλη με χρονοδιαγράμματα εφαρμογής των και απορρίπτουμε κάθε ιδέα εμπλοκής δυνάμεων καταστολής.
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προτάσεις που συζητήθηκαν στην γραμματεία της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος μας με θετική ανταπόκριση και οι οποίες τέθηκαν υπόψη της κεντρικής διοίκησης και των αυτοδιοικητικών σχημάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας λοιπόνόσον αφορά το ζήτημα των απορριμμάτων που έχει προκύψει, έθεσε σε μια διευρυμένηβάσησυζήτησης τα εξήςσημεία:
1. Ζητήσαμε άμεση προκήρυξη μελέτης για νέα χωροθέτηση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης, καθώς και χωροθέτηση ΧΥΤΥ για την Κέρκυρα με συνοπτικές (fasttrack) διαδικασίες. Για τη χωροθέτηση του εργοστασίου προτείναμε και συγκεκριμένες τοποθεσίες, μία απ’ αυτές είναι και τα 70 στρέμματα στη βόρεια Κέρκυρα ιδιοκτησίας του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας. Ζητήσαμε να αποκλειστεί η ευρύτερη περιοχή του Τεμπλονίου από αυτό το σχεδιασμό.
Παρ’ όλ’ αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχτούμε όποιες θέσεις υποδειχθούν επιστημονικά από τη μελέτη που θα γίνει.
2. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου μπορεί να λειτουργήσει ο δεματοποιητής στο μεσοδιάστημα. Για την εναπόθεση των δεμάτων προτάθηκαν χώροι εκτός των περιοχών Τεμπλονίου και Λευκίμμης.
3. Στο χώρο των δεκάδων στρεμμάτων που απελευθερώνονται στο Τεμπλόνι, προτείναμε την αποκατάσταση και αξιοποίηση του χώρου μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.
4. Όσον αφορά τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης, πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Αντίθετα, προτείναμε, στα σχέδια υλοποίησης της τοπικής δράσης για τα απορρίμματα στην Κέρκυρα, να αποτελέσει το «πράσινο σημείο» της νότιας Κέρκυρας, όπου θα συλλέγονται όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά.
5. Τέλος, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση ωρίμανση της δημοτικής Αρχής αλλά και όλων των κατοίκων της Κέρκυρας όσον αφορά τη διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων, με άμεση χορήγηση κάδων ανακύκλωσης σε όλο το νησί, καθώς και επαρκούς πλήθους κομποστοποιητών για τα οργανικά απορρίμματα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, να ενεργοποιηθούν τα «πράσινα σημεία» σε όλο το Νομό και, με συμβάσεις, να εξασφαλιστεί η μεταφορά τους από κάθε περιοχή στα προκαθορισμένα «πράσινα σημεία». Αυτά να υλοποιηθούν άμεσα, εντός του επόμενου εξαμήνου, αλλάζοντας τη φιλοσοφία διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα.