Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εθελοντικό Δίκτυο Ιονίων Νήσων δημιουργεί η ΠΙΝ

Εθελοντισμός
23 Ιουνίου 2016 / 14:28

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια πρωτοποριακή προσέγγιση για τον Εθελοντισμό στα Ιόνια Νησιά, τη δημιουργία του Εθελοντικού Δικτύου Ιονίων Νήσων, ανακοίνωσε την Τετάρτη, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, τον Αντιπεριφερειάρχη Απασχόλησης, Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού Αλέκο Μιχαλά και τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας.

Εισηγητικά ο Αλέκος Μιχαλάς τόνισε ότι υπάρχει αναγκαιότητα σύσφιξης των σχέσεων και των δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ της Ελληνικής Πολιτείας, φορέων με εθελοντική δραστηριότητα και μεμονωμένων εθελοντών στα Ιόνια Νησιά προς το γενικότερο όφελος. Για το λόγο αυτό, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Εθελοντικού Δικτύου Ιονίων Νήσων.
Σκοπός μας, σημείωσε, είναι το Εθελοντικό Δίκτυο Ιονίων Νήσων να αποτελέσει ένα κοινό τόπο για την προώθηση της ιδέας του Εθελοντισμού στα Ιόνια Νησιά, την προαγωγή, τη συνεργασία, τη διασύνδεση και την υποστήριξη εθελοντικών φορέων και εθελοντών πολιτών καθώς και για το συντονισμό του εθελοντικού έργου στα όρια της γεωγραφικής μας περιφέρειας και στη βάση κοινά αποδεκτών προτεραιοτήτων.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η σημερινή πρώτη ανακοίνωση του Εθελοντικού Δικτύου Ιονίων Νήσων αποτελεί την αρχή μιας στρατηγικής επιλογής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ενεργό συμμετοχή στην Κοινωνία των Πολιτών. Ενημέρωσε ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, έως την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού στις 5 Δεκέμβρη θα είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε ένα Σύμφωνο Καλής Συνεργασίας και να συνυπογράψουμε με τους ενδιαφερόμενους φορείς την Ιδρυτική Διακήρυξη του Εθελοντικού Δικτύου Ιονίων Νήσων. Τέλος ζήτησε συμμετοχή και υποστήριξη από όλους τους εθελοντικούς φορείς και δραστηριοποίησή τους μέσα από το Δίκτυο.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκ μέρους της Επιτροπής Εργασίας ο. Σ. Κουτάγιας (για τους επιμέρους σκοπούς του Εθελοντικού Δικτύου Ιονίων Νήσων), ο Μ. Ψαρράκης (για την ηλεκτρονική υποστήριξη και διασύνδεση του Εθελοντικού Δικτύου) και η Α. Πρωτοψάλτη (για τις βασικές αρχές λειτουργίας).
 
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα:
·         έως το τέλος του καλοκαιριού, θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση των εθελοντικών φορέων
·         έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των ενδιαφερομένων φορέων και η δημιουργία της διαδικτυακής πύλης
·         και στη συνέχεια η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα προχωρήσει στην Ιδρυτική Διακήρυξη του Εθελοντικού Δικτύου Ιονίων Νήσων.
·         Στο ξεκίνημα του 2017 θα ξεκινήσει η λειτουργία του Εθελοντικού Δικτύου επ’ ωφελεία των πολιτών και της κοινωνίας.