Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Η Ανάκριση» του Πέτερ Βάις από τη Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ

η ανάκριση
13 Ιουνίου 2019 / 06:46
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το έργο αποτελεί μία κραυγή και ένα "κατηγορώ" ενάντια στο ναζιστικό τέρας. Ο Πέτερ Βάις παρακολούθησε τη Δίκη

της Φρανκφούρτης (που έγινε από το 1963 ως το 1965) στην οποία διερευνήθηκαν τα τραγικά γεγονότα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς Ι και ΙΙ. Στη δίκη ανακρίθηκαν 22 ναζί και κατέθεσαν περισσότεροι από 360 μάρτυρες, εκ των οποίων οι 211 ήταν επιζώντες των στρατοπέδων. Ο Βάις συνθέτει μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων και των κατηγορουμένων ένα συνταρακτικό ντοκουμέντο για τα εγκλήματα του ναζισμού και αυτή την τραγωδία που γέννησε το κεφάλαιο στον 20ό αιώνα, τονίζοντας έτσι τις ευθύνες και το χρέος που έχουμε να συντρίψουμε το "αυγό του φιδιού", που έχει ξανακάνει την εμφάνισή του.......
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρούλα Καρδάμη (φιλόλογος).
ΠΑΙΖΟΥΝ: Σπύρος Κυανούρας, Σταματίνα Πιτσούλια, Γιάννης Πουλόπουλος, Νίκη Πλιάκη, Μαριλένα Σαιτά, Βάλια Κουμπή, Τάσος Παπατσώρης, Σάντυ Χαιρεκάκη, Τζένη Δεληγιάννη, Χρήστος Κυρατζής, Γιάννης Κυριακίδης, Χρήστος Καραγεωργίου, Μιχάλης Καραφυλλίδης, Θοδωρής Σταματόπουλος, Μάριος Αρμενιάκος, Αλέξανδρος Σοφιανός, Ίντρι Ντραγκόι.
Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουνίου στις 21.00 στο θέατρο του Μον Ρεπό (στο πλαίσιο ερασιτεχνικού φεστιβάλ θεάτρου του ΕΣΥΝ)
 

Ο Γερμανός συγγραφέας Πέτερ Βάις, διακεκριμένη προσωπικότητα του σύγχρονου θεάτρου, παρουσίασε το έργο "Η Ανάκριση", αφού παρακολούθησε τη δίκη της Φρανκφούρτης για το Άουσβιτς που είχε την επίσημη ονομασία «Ποινική διαδικασία εναντίον του Μούλκα και άλλων» (20 Δεκεμβρίου 1963 έως τις 20 Αυγούστου 1965). Ήταν η πρώτη μεγάλη δίκη που διεξήχθη από τη γερμανική δικαιοσύνη εναντίον των ναζιστών εγκληματιών στην οποία κατέθεσαν 359 μάρτυρες, εκ των οποίων 248 επιζήσαντες του στρατοπέδου. Η δίκη γνώρισε τεράστια δημοσιότητα και ήδη πριν την απαγγελία των δικαστικών αποφάσεων στις 19 και 20 Αυγούστου 1965, ο Βάις αντλώντας υλικό από τα ντοκουμέντα της δίκης έδωσε μορφή σε ένα θεατρικό κείμενο, που μας αναγκάζει να ακολουθήσουμε ολόκληρη τη μαρτυρική πορεία, να φτάσουμε με τα τρένα στην αποβάθρα, να μπούμε   στο στρατόπεδο από την αποκρουστική πύλη που είχε την επιγραφή “Η Εργασία Απελευθερώνει”, να είμαστε παρόντες στα βασανιστήρια και στις εκτελέσεις στο “Μαύρο Τοίχο” και να φτάσουμε μπροστά  στους φούρνους των κρεματορίων, όπου αποτεφρώθηκαν, μόνο στο συγκρότημα στρατοπέδων του Άουσβιτς, περίπου 1.500.000 άνθρωποι, απ' όλες τις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης. Ένα μέγα πλήθος Εβραίων - ανάμεσά τους και 55 έως 60.000 Έλληνες Εβραίοι -, ένα πλήθος κομμουνιστών και προοδευτικών διανοούμενων, ένας τεράστιος αριθμός Σοβιετικών αιχμάλωτων πολέμου, από το Ανατολικό Μέτωπο, Αντιστασιακοί, Τσιγγάνοι, Ομοφυλόφιλοι και άλλες ομάδες πολιτών που “νόθευαν” το αίμα της Άριας φυλής.

Το έργο παίχτηκε, το 1965, ταυτόχρονα σε 15 θεατρικές σκηνές στην Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία και στο Royal Shakespeare Company στο Λονδίνο (σκην. Πήτερ Μπρουκ). Ο Πέτερ Βάις κερδίζει το Βραβείο Λέσινγκ.

Στο έργο του ο Πέτερ Βάις αφήνει ανοικτό το τέλος ώστε αυτό να αποκτά μία γενικότερη και διαχρονική δυναμική και να προσαρμόζεται σε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις αναδεικνύοντας κυρίως το θέμα της ατομικής και κοινωνικής ενοχής και ευθύνης.

Στη διάρκεια των χρόνων "Η Ανάκριση", αποδεικνύεται διαχρονικά επίκαιρη και έχει παρασταθεί με πολλούς διαφορετικούς και πειραματικούς τρόπους σε όλο τον κόσμο.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.