Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο καθείς και τα σκουπίδια του ( ; ) μέχρι την Ολοκληρωμένη Διαχείριση

δήμαρχοι
14 Ιουνίου 2019 / 12:29

Σπάει στα τρία και η ΔΕΥΑΚ. Ενιαίος, διαδημοτικός Φορέας προβολής. Τακτικές συναντήσεις συνεργασίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από κοινού αποφάσισαν να κινηθούν οι τέσσερις νεοκλεγμένοι δήμαρχοι. Οι απόψεις τους συνέκλιναν στα περισσότερα των θεμάτων που συζήτησαν το μεσημέρι της Παρασκευής ύστερα από πρόσκληση της Μερόπης Υδραίου.  Ανταποκρίθηκαν οι Κ. Λέσσης, Γ. Μαχειμάρης και ο επανεκλεγείς δήμαρχος Παξών Σπ. Βλαχόπουλος.
Στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών κατά τη μεταβατική περίοδο δηλ. μέχρι την αποπεράτωση της Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και του νέου ΧΥΤΥ, επικράτησε η άποψη αρχικώς, και όπως ο νόμος ορίζει, ο κάθε ΟΤΑ να δει τι θα κάνει με τα δικά του σκουπίδια. Οι δήμαρχοι της κερκυραϊκής περιφέρειας και των Παξών θα δουν με το επιτελείο τους πως ακριβώς θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό τα δυο, τρία χρόνια που υπολογίζεται με τις καλύτερες προβλέψεις, να διαρκέσει αυτή η ειδική περίοδος.
Σε δηλώσεις του στο enimerosi.com, ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Κ. Λέσσης επισήμανε ότι δεν υπήρξε συμφωνία για την διαχείριση των σκουπιδιών αλλά μια αρχική ενημέρωση ανάλογη εκείνης που είχε γίνει και από τον Κ. Νικολούζο.
Το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι για μια ακόμα φορά αυτό που θα δοκιμάσει τις σχέσεις των δημάρχων και τις αντοχές της κοινωνίας.
Την προσεχή Τρίτη Υδραίου, Λέσσης, Μαχειμάρης και Βλαχόπουλος θα συναντηθούν με τον ΣΥΔΙΣΑ ενώ την Πέμπτη με τον δήμαρχο Κ. Νικολούζο για ενημέρωση όσον αφορά στην αποκομιδή των σκουπιδιών που εμφανίζει ανησυχητικά σημάδια τόσο στην πόλη όσο και στην περιφέρεια.
Μιλώντας για την ΔΕΥΑΚ, οι δήμαρχοι αποφάσισαν τη διαίρεση της  στα τρία. Αντιθέτως, συμφώνησαν ο Φορέας της τουριστικής προβολής να είναι ένας και ενιαίος. Όσον αφορά στον ΔΟΠΑΠ και τις δομές πολιτισμού, ο καθείς θα αναλάβει ιδίοις πόροις τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των Φιλαρμονικών και των άλλων Φορέων της περιοχής ευθύνης του.
Οι συναντήσεις των δημάρχων συμφωνήθηκε να γίνονται τακτικά τόσο κατά τη μεταβατική καλοκαιρινή περίοδο όσο και μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που θα αναλάβουν οι νέες τοπικές Αρχές.