Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποια ευφυία ορίζει την ευφυία;

Με κρότους και ψιθύρους
16 Ιουνίου 2019 / 10:41

Γράφει ο Κώστας Σπίγγος

Η ανωτερότητα της τεχνητής ευφυίας νέας γενιάς έγκειται στο ότι αντί να της φορτώνονται οι αλγόριθμοι, θα μαθαίνει από το μηδέν, με βάση τους στόχους της και θα αυτοβελτιώνεται διά δοκιμών και λαθών. Σε μια επόμενη επανάσταση, λένε, θα γίνει ικανή και στο να σχεδιάζει και να αναπαράγει τον εαυτό της.  Όλα όσα κάνουν και οι ζώντες οργανισμοί!
Με τέτοια αφετηρία, στο επερχόμενο μέλλον, ηλεκτρονικοί υπηρέτες αναμένεται να έχουν την ικανότητα όχι απλώς πολύπλοκων αυτοματισμών, αλλά καινοτόμου σκέψης και διαμόρφωσης και διαχείρισης προτεραιοτήτων, αναπτύσσοντας μάλιστα στους αφέντες τους συναισθήματα τρυφερότητας, αγάπης και φροντίδας τους.
Ο προβληματισμός είναι ότι τα απλά κομπιουτεράκια μας έκαναν ανίκανους να υπολογίζουμε στο χαρτί την τετραγωνική ρίζα και να κάνουμε διαίρεση, τα GPS μας κάνουν ανίκανους να διαβάζουμε χάρτες κλπ. Η νέα γενιά τεχνητής ευφυίας ίσως λοιπόν μας κάνει ανίκανους να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας ή και να σχετιζόμαστε. Γεννά τη φρίκη η σκέψη της κατάργησης του είδους μας με την υποκατάστασή του από ένα ανώτερο.
Αλλά υπάρχει και χειρότερη… Τέτοιας σχεδίασης ηλεκτρονικοί υπηρέτες θα εξυπηρετούν την… κατώτερη ανθρώπινη ευφυία χωρίς εκπλήξεις, μειώνοντας και αυτοί προοδευτικά αυτά που μπορούν σε αυτά που έχουν πρακτικό νόημα να κάνουν, ακυρώνοντας έτσι τις δυνατότητες τους και ολόκληρες οδούς εξέλιξής τους. Γνωρίζοντας διαρκώς λιγότερα, η ευφυία τους θα πεθαίνει μέρα με τη ημέρα, χωρίς να διαμαρτύρονται για αυτή την ματαίωσή τους. Σαν πλάσματα χωρίς ίχνος… ευφυίας.
Ο πραγματικός κίνδυνος, λοιπόν, είναι η τεχνητή ευφυία να αποδομήσει την ανθρώπινη και μετά να… αυτοκαταργηθεί! Αναπαράγοντας πλέον στο διηνεκές αλγοριθμικά σκουπίδια. Διότι, η μεγάλη αλήθεια είναι, πως για την ζωντανή ευφυία, δεν έχει σημασία η άφιξη στην Ιθάκη, αλλά το ταξίδι προς αυτήν! Τέτοιους υπηρέτες όμως κανείς δεν θέλει να προσλάβει!