Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πλωτή πόλη» στο λιμάνι της Κέρκυρας- Λυγίζουν οι υποδομές!

Κρουζιέρα
18 Ιουνίου 2019 / 07:38
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από τις πιο φορτωμένες τουριστικά μέρες η σημερινή για την πόλη της Κέρκυρας,

αφού στο Λιμάνι βρίσκονται έξι κρουαζιερόπλοια. Δεμένα στη μεγάλη προβλήτα του λιμανιού, δίνουν από μακριά την εικόνα μια ολόκληρης πλωτής πολιτείας. Ένα ακόμα πλοίο έχει δέσει πολύ πιο κοντά απ' ότι συνηθίζεται, δίπλα στο δρόμο και στα φέρι.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, πάνω από δέκα χιλιάδες τουρίστες επισκέφθηκαν σε μια μέρα το νησί. Ίσως να μην αποβιβάζονται όλοι, κατεβαίνουν πάντως πολλοί περισσότεροι απ΄ όσους μπορεί η πόλη να εξυπηρετήσει. Κι αυτό είναι κακό και για τις δύο πλευρές! 



Τέτοια κίνηση παρατηρείται φέτος μόνο κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Άλλες μέρες, μπορεί να υπάρχει ένα ή κανένα κρουαζιερόπλοιο. Η πόλη λειτουργεί στα κόκκινα: Άπειρα λεωφορεία και εν γένει τουριστικά μεταφορικά μέσα, πεζοί τουρίστες που προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους κάνοντας μανούβρες ανάμεσα σε μυριάδες αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, πολλά, πάρα πολλά σκουπίδια, τα οποία καλείται να διαχειριστεί μια υπηρεσία καθαριότητας "με ειδικές ανάγκες".

Θα' πρεπε να θεωρείται μια καλή μέρα για τους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά σε τέτοιες συνθήκες έντασης, είναι δύσκολο έως αδύνατον να εξυπηρετηθούν όλοι. Οι μαγαζάτορες του ιστορικού κέντρου διαμαρτύρονται ότι η πλειονότητα των επισκεπτών φεύγει εκτός πόλης με περιηγητικά διώροφα λεωφορεία. Οι επαγγελματίες ξεναγοί αναγκάζονται να επιστρατεύσουν συναδέλφους τους από τη Θεσπρωτία, αφού οι Κερκυραίοι δεν έχουν χρόνο να κάνουν ολοκληρωμένες ξεναγήσεις σε όλους. 

Ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας έχει βρεί πολλές φορές μπροστά του στα Διεθνή Φόρα, το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας. Όλοι οι συνομιλητές του στις συναντήσεις αυτές, θεωρούν αναγκαία μιαν απόφαση δημοτικής αρχής, μετά από συνεννόηση με τους φορείς των επαγγελματιών και τις εταιρείες κρουαζιέρας. 
Αντίστοιχοι προορισμοί, όπως το Ντουμπρόβνικ και η Σαντορίνη, έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν την υπερσυγκέντρωση, θέτοντας όριο στους επιβάτες που έχουν την δυνατότητα να φιλοξενούν σε ημερήσια βάση. Η Κέρκυρα όχι...
      
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.