Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής: Όλες οι εκδηλώσεις της Παρασκευής

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
20 Ιουνίου 2019 / 13:43

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το 1985 καθιερώθηκε επισήμως ο διεθνής εορτασμός της 21ης Ιουνίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το 1985 καθιερώθηκε επισήμως ο διεθνής εορτασμός της 21ης Ιουνίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής», τρία χρόνια μετά τον πρώτο εορτασμό που είχε λάβει χώρα στη Γαλλία. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος στην Κέρκυρα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής θα εορτασθεί με διάφορες μουσικές εκδηλώσεις.

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, στις 20.00 στον Καθολικό Ι.Ν. Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, θα λάβει χώρα συναυλία μπαρόκ και αναγεννησιακής μουσικής, από το Εργαστήριο Παλαιάς Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Θα συμμετέχουν οι φοιτήτριες Βικτώρια Καραπετιάν, Στεφανία Σπύρη (βιολί), Σοφία Κετεντζιάν, Ζωή Δημοπούλου (τραγούδι), Αλίκη Σιούστη (τσέμπαλο και τραγούδι), καθώς και η καθηγήτρια Κατερίνα Μιχοπούλου (τσέμπαλο). Θα ερμηνεύσουν έργα των Claudin de Sermisy, Henry Purcell, Giulio Caccini, Biagio Marini, Claudio Monteverdi, Girolamo Frescobaldi και Jean-Baptiste Lully

Φυσικά, από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι Φιλαρμονικές της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, η Φιλαρμονική Ένωση «Καποδίστριας» θα συμμετάσχει σε αυτές, τόσο με το Σύνολο Κρουστών υπό τη διεύθυνση του υπεύθυνου καθηγητή Νίκου Μεταλληνού, όσο και με τη Μαθητική και τη Νεανική Μπαντίνα της υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημήτρη Παπικινού. Τα μουσικά αυτά σύνολα θα δώσουν συναυλία στην Πλατεία Δημαρχείου, το βράδυ της Παρασκευής στις 21.00.

Λίγη ώρα αργότερα, στο περιστύλιο των Ανακτόρων των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία του Μουσικού Σώματος της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος», υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη. Θα προηγηθεί η συναυλία της Piccolo Μπαντίνας της «Μάντζαρος», στην Πίνια, υπό τη διεύθυνση του υπαρχιμουσικού Σπύρου Ρουβά. Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν επίσης το Σύνολο Κρουστών και το Σύνολο Τρομπετών της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», τα οποία θα  παιανίσουν το πρωί σε διάφορα κεντρικά σημεία της παλαιάς πόλης.

Στους κεντρικούς δρόμους του νησιού θα παρελάσει το απόγευμα και η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά), με επικεφαλής τον υπαρχιμουσικό Σπύρο Κακαρούγκα. Θα ακολουθήσει συναυλία της Piccolo Ορχήστρας και της Μαθητικής Ορχήστρας (υπό τη διεύθυνση της Φλώρας Κλήμη) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παλαιάς Φιλαρμονικής. Οι εορταστικές της συναυλίες θα συνεχιστούν στον ίδιο χώρο και την επομένη, Σάββατο 22 Ιουνίου, με τη συναυλία των μικρών μουσικών της Παιδικής Χορωδίας (διδασκαλία/διεύθυνση: Ράνια Δακανάλη και Ολιάνα Μονόπωλη) και των Προκαταρκτικών Τμημάτων Πιάνου (υπεύθυνοι καθηγητές: Γιάννης Καρανικόλας και Γεωργία Κωνσταντινίδου).