Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Brexit απειλεί να καταπιεί τις αυξήσεις στα εγγυημένα συμβόλαια 2017

brexit
24 Ιουνίου 2016 / 19:41

ΚΕΡΚΥΡΑ. Να χάσουν τις αυξήσεις στις τιμές των συμβολαίων, απειλούνται οι τουριστικές επιχειρήσεις λόγω της υποτίμησης της στερλίνας, γεγονός που εφόσον εδραιωθεί σε χαμηλότερες συναλλαγματικές ισοτιμίες θα εμφανίζει ακριβότερους και τους ελληνικούς προορισμούς.

Όπως εκμυστηρεύτηκε στην "κ.Ε.", Κερκυραίος, τουριστικός παράγοντας οι αυξήσεις, μεσοσταθμικά 6% στα εγγυημένα συμβόλαια για το 2017, δεν έχουν υπογραφεί ακόμα κι έτσι η επίκληση των άγνωστων συνεπειών του Brexit, σ' αυτήν ακριβώς τη φάση, μπορεί και να τις εξαϋλώσει!  Σ' αυτή την εκτίμηση οσηγείται και ο πρόεδρος της ΠΟΞ. Ο κ. Ρέτσος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι, αν συνεχιστεί η υποτίμηση της αγγλικής λίρας, είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να επηρεαστεί το μέτωπο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, καθώς θα έχει αποδυναμωθεί η αγοραστική δύναμη των Βρετανών πολιτών. Μακροπρόθεσμη εκτίμηση των συνεπειών, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει ακόμα όπως εξήγησε ο κ. Ρέτσος.
Οι προβλέψεις για τη νέα συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-στερλίνας, δίνουν και παίρνουν στην καταιγίδα των αναλύσεων, που πλημμύρισε έντυπες και ψηφιακές σελίδες από τα χαράματα χθες. Φρόνιμο είναι να μην βιαζόμαστε, συνιστά άλλος Κερκυραίος επιχειρηματίας, υπενθυμίζοντας ότι η διψήφια επί % καταρακύλα της λίρας το 2010 δεν επέφερε μεγαλύτερη ζημιά στις βρετανικές τουριστικές μετακινήσεις του 2%.
Όσον για τις οικονομικές δυνάμεις που υποστήριξαν το Brexit θα πρέπει να τις αναζητήσει κανείς στην παραδοσιακή και ευάλωτη στον ανταγωνισμό βιομηχανία, που νιώθει περισσότερο άνετα υπό εθνική προστασία. Οι τουριστικές εταιρείες όμως δεν ανήκουν σ' αυτό το κλαμπ.