Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μεγάλα ονόματα του σύγχρονου χορού στο Διεθνές Φεστιβάλ της Καλαμάτας

Ελευθερία Καλαμάτας
25 Ιουνίου 2019 / 13:42

ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Mε τον Kader Attou, τον Josef Nadj και τους Κabinet Κ. ξεκινά το Σαββατοκύριακο 19-21 Ιουλίου το φετινό 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού

Καλαμάτας που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιουλίου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της χορογράφου και χορεύτριας Λίντας Καπετανέα.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τα 24 προηγούμενα επιτυχημένα Φεστιβάλ, το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει ως θεματική τον Χρόνο και συμπυκνώνει σε ένα δεκαήμερο μεγάλα ονόματα του σύγχρονου χορού και νέες καλλιτεχνικές εκφράσεις, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίντας Καπετανέα.
Ομάδα χιπ χοπ Cie Accrorap του Kader Attou
Στις 19 και 20 Ιουλίου, η ομάδα χιπ χοπ Cie Accrorap (Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της La Rochelle /CCN de la Rochelle) του Kader Attou, ανοίγει το Φεστιβάλ με το παγκοσμίου φήμης έργο The Roots. Tα τελευταία είκοσι χρόνια, ο Kader Attou προσεγγίζει τον χορό μέσα από την ανάλυση και ανάμειξη διαφορετικών χορευτικών ειδών, όπως το hip hop, το ινδικό kathak και ο σύγχρονος χορός. Για τον Attou, το κλειδί σ’ αυτήν τη διαδικασία είναι η διασύνδεση και ο διάλογος πέρα από τη διαφορά και διαμέσου αυτής. Στόχος του είναι να αναδείξει αυτό που εκφράζεται σε σωματικό επίπεδο, σε αντιδιαστολή με το συναισθηματικό —πώς το συναίσθημα δηλαδή, μπορεί να γεννηθεί μέσα από τη δεξιοτεχνική χρήση μιας συγκεκριμένης τεχνικής, μιας μηχανικής χειρονομίας, μιας απλής νύξης. Η επιδίωξη αυτή αποτελεί τον πυρήνα του The Roots.
Η παράσταση The Roots είναι πάνω απ’ όλα μια ανθρώπινη περιπέτεια, ένα ταξίδι που ερμηνεύουν έντεκα εξαιρετικοί χορευτές hip hop. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, το έργο μεταμορφώνεται, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και μεταφέροντας τον θεατή αλλού. Το σκηνικό είναι καθημερινό: ένα τραπέζι, ένας δίσκος βινυλίου σε ένα πικάπ, αναμνήσεις από την παιδική ηλικία. Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο, ξεσηκώνοντας και καλώντας τους χορευτές να ενωθούν. Στο The Roots κάθε χορευτής εξερευνά τα δυνατά σημεία του, το δικό του μονοπάτι. Σμιλεμένο με τα χρόνια, το μοναδικό στυλ κάθε χορευτή γίνεται σημείο εκκίνησης ενός ταξιδιού από τις ρίζες του προς τη σωματική μνήμη. (Παρασκευή 19 Ιουλίου & Σάββατο 20 Ιουλίου, 22:00,  Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας).