Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποτάμι τα λύματα στον Καλαμά

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
26 Ιουνίου 2019 / 07:03

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Χαίνουσα πληγή αποτελεί για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, με τα προβλήματα να είναι συνεχή και να εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Μια τέτοια δυσλειτουργία φαίνεται πως είναι η αιτία για ένα ακόμη περιστατικό μόλυνσης στην περιοχή δίπλα από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στην Ελεούσα, όπου χθες παρατηρήθηκε το φαινόμενο ανεπεξέργαστα λύματα να καταλήγουν στην αρδευτική τάφρο της Λαψίστας, αντί να φτάνουν προς επεξεργασία στον βιολογικό.
Η υπερχείλιση μεγάλου όγκου λυμάτων διαπιστώθηκε από κατοίκους της περιοχής, με όσους βρέθηκαν στο σημείο να καταγγέλλουν ότι ανάλογα φαινόμενα δεν είναι πρωτόγνωρα και να θέτουν ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας, όχι μόνο λόγω της έντονης δυσοσμίας, αλλά και γιατί επικίνδυνα μικρόβια μπορεί να καταλήξουν στην τροφική αλυσίδα, καθώς παραγωγοί αρδεύουν τις καλλιέργειές τους από τα νερά της τάφρου. Ευτύχημα είναι, βέβαια, ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η αρδευτική περίοδος, ωστόσο αυτό θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί ότι το πρόβλημα θα έχει λυθεί.
Η ακριβής αιτία υπερχείλισης των φρεατίων δεν έχει αποσαφηνιστεί, με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Μάκη Χρυσοστόμου να τονίζει ότι και να πιθανολογεί ότι πρόκειται για λύματα προερχόμενα από τη Βιομηχανική Περιοχή και την Ελεούσα, το φορτίο των οποίων δεν μπορεί να σηκώσει το δίκτυο με αποτέλεσμα την υπερχείλιση. Βέβαια, με δεδομένο πως τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν σημειωθεί στην περιοχή βροχοπτώσεις, ώστε να δικαιολογείται η διοχέτευση μεγάλου όγκου νερών στους αγωγούς.
Ο κ. Χρυσοστόμου, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε τη δυσλειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, λέγοντας πως, αν δεν ξεμπλοκάρει το έργο της επέκτασης του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού ώστε να υλοποιηθεί, τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται καθώς ο υφιστάμενος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες.
 
Βολές από τον δήμαρχο Ζίτσας
Από τους πρώτους που ενημερώθηκε για το πρόβλημα, ήταν ο δήμαρχος Ζϊτσας Μιχάλης Πλιάκος, τον οποίο επισκέφθηκαν οι κάτοικοι, ζητώντας του να παρέμβει.
Σε δηλώσεις του, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, έκανε λόγο για το πιο ακραίο περιστατικό που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.
«Δεν μπορεί σήμερα που συζητάμε για προστασία της λίμνης, του ποταμού Καλαμά και των κεντρικών αυλάκων, να υπερχειλίζουν φρεάτια με λύματα, που αντί να οδηγούνται στον βιολογικό, καταλήγουν στην κεντρική τάφρο της Λαψίστας και από εκεί στον ποταμό Καλαμά χωρίς καμία επεξεργασία», ανέφερε ο κ. Πλιάκος.
Μάλιστα, άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί προσωπικά στον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Μάκη Χρυσοστόμου, λέγοντας ότι δεν μπορεί από τη μια να οδηγεί στην δικαιοσύνη τον δήμο Ζίτσας για μόλυνση του περιβάλλοντος, λόγω της μη σύνδεσης της Ελεούσας με το δίκτυο της ΔΕΥΑΙ, και από την άλλη να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα πλημμελούς λειτουργίας του υφιστάμενου δικτύου. «Είναι οξύμωρο και δεν ξέρω ποιος πρέπει να παρέμβει επιτέλους για να σταματήσει αυτό το ανεξέλεγκτο φαινόμενο, που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η κατάσταση είναι στο μη παρέκει. Δεν ξέρω ποιος πρέπει να παρέμβει για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο που προσβάλει τους πάντες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με αφορμή, πάντως, το νέο περιστατικό, αναδείχθηκε και η πλήρης ρήξη δήμου Ζίτσας και ΔΕΥΑΙ, με τον κ. Πλιάκο να κάνει γνωστό πως δε θεώρησε σκόπιμο να επικοινωνήσει με τη ΔΕΥΑΙ, καθώς έχει διακοπεί εδώ και καιρό κάθε δίαυλος επικοινωνίας με τη διοίκηση της και η όποια επικοινωνία γίνεται μέσω εξωδίκων. «Δεν μπορούμε να έχουμε επαφή και συνεννόηση με ανθρώπους, που έχουν οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα, ανεξέλεγκτη, χωρίς έλεγχο από πουθενά. Πρέπει να παρέμβουν άπαντες χθες γιατί το αύριο θα είναι αργά», κατέληξε.