Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κ. Παυλίδης: Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών θυμίζουμε την αξία της λειτουργίας του «ΔΙΑΠΛΟΥ» στην Κέρκυρα

Κώστας Παυλίδης
26 Ιουνίου 2019 / 08:27

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,

με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Ετήσιας Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά το 2019 στην Ε.Έ., περίπου 96 εκατομμύρια ενήλικες ή ποσοστό 29% των Ευρωπαίων ηλικίας 15-64 ετών εκτιμάται ότι έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Δοκιμή χρήσης ουσιών αναφέρεται πιο συχνά από άνδρες (57,8 εκατομμύρια) παρά από γυναίκες (38,3 εκατομμύρια).
 
Επ' αυτού, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης αναφέρει «Η εξάρτηση αποτελεί ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο που απαιτεί μια διατομεακή αντιμετώπιση. Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας αυτά τα τέσσερα αυτά χρόνια έχει προβεί  στον σχεδιασμό και στον προγραμματισμό συγκεκριμένων ενεργειών, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των εξαρτήσεων με γνώμονα πάντοτε την αποκατάσταση και την ανακούφιση της ψυχικής υγείας του χρήστη.
 
 Ειδικότερα, υπενθυμίζουμε ότι με αφορμή την αντιμετώπιση του φαινομένου, υπεγράφησαν δύο πολύ σημαντικές Υπουργικές Αποφάσεις: Στις 21.6.2019, η οποία καθορίζει τον καθορισμό των βασικών αρχών και προδιαγραφών ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων (συμβουλευτικής, σωματικής αποτοξίνωσης, θεραπείας εσωτερικής παραμονής και εξωτερικής παρακολούθησης, και κοινωνικής επανένταξης) του άρθρου 58 του ν. 4139/2013. Λίγο νωρίτερα στις 11.6.2019 είχε εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ).
 
  Παράλληλα, στο νησί της Κέρκυρας αδειοδοτήθηκε και πιστοποιήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο η Μονάδα Απεξάρτησης ΔΙΑΠΛΟΥΣ.  Η λειτουργία της μονάδας αυτής έχει τεράστια σημασία καθώς εξασφαλίζει στους Κερκυραίους ασθενείς – εξαρτημένους ένα πρόγραμμα απεξάρτησης, εδώ στην Κέρκυρα, χωρίς να απαιτείται η μεταφορά τους σε άλλες πόλεις της χώρας. Επομένως και θα μπορούν να θεραπεύονται πλήρως αλλά και οι οικογένειές τους θα είναι δίπλα τους χωρίς να αιμορραγούν οικονομικά.
 
 Για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών συνιστά βασική προτεραιότητα και η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών σε θεραπευτικά προγράμματα όλων των τύπων είναι αναγκαία. Για την ουσιαστική αντιμετώπιση απαιτείται η συνεργασία των αρμόδιων φορέων και η ορθολογική διαχείριση των πόρων».