ΚΚΕ Κέρκυρας: Τι παιχνίδια παίζονται στο Βίδο;

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή την δραστηριοποίηση πολιτών για το νησί του Βίδο, το ΚΚΕ καλεί τον κερκυραϊκό λαό «να επαγρυπνεί, για να παραμείνει το νησάκι ένα μέρος αναψυχής για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους».

03
Ιουλίου / 2019

Η ανακοίνωση
Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες μέρες για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί του Βίδο. Το πανέμορφο αυτό νησάκι είναι ένας τόπος ιστορικής μνήμης και αναψυχής για τους Κερκυραίους και τους επισκέπτες και τέτοιος ακριβώς πρέπει να παραμείνει. Είναι το νησάκι που υπήρξε μία από τις φυλακές ανηλίκων κομμουνιστών και αγωνιστών που λειτούργησαν στην Ελλάδα για πολλά χρόνια (έως και το 1976), τόσο από τους φασίστες και ναζί κατακτητές, όσο και από το ελληνικό αστικό κράτος.
Αυτό που ταιριάζει στο νησί αυτό, δεν είναι τα χλιδάτα και gourmet εστιατόρια, τα prive party που απευθύνονται στους λίγους και εκλεκτούς.
Σε αυτό το νησί ταιριάζει να ακούγονται παιδικές φωνές, άρα να λειτουργούν οι παιδικές κατασκηνώσεις, να μπορούν απρόσκοπτα οι Κερκυραίοι να πηγαίνουν εκεί για μπάνιο, να πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις των πρόσκοπων και άλλων φορέων, να μπορούν Έλληνες και ξένοι να επισκέπτονται τον χώρο αυτό και να γνωρίζουν την ιστορία του.
Θα μπορούσε και θα έπρεπε ο Δήμος της Κέρκυρας να εξασφαλίζει όλα τα παραπάνω με μόνιμο προσωπικό, να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες μεταφοράς, καθαριότητας, φύλαξης, πυροπροστασίας και όλες τις υπηρεσίες που θα εξασφάλιζαν τη λειτουργία των κατασκηνώσεων. Γνωρίζουμε όμως:

  • ότι  το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις για την τοπική διοίκηση  αποκλείει συνειδητά οποιαδήποτε δράση σε αυτήν την κατεύθυνση ανοίγοντας το δρόμο στην παραχώρηση του δημόσιου πλούτου, στο όνομα της «ανάπτυξης».
  • ότι η αντίληψη που κυριαρχεί στις δημοτικές αρχές, πρώην και νυν, είναι  η ιδιωτικοποίηση, η ανταποδοτικότητα, η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των λαϊκών αναγκών.  
  • ότι το μόνο κριτήριο ενός επενδύτη είναι το όλο και μεγαλύτερο κέρδος και ότι το κυνήγι του κέρδους δεν έχει κανέναν φραγμό.
Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να ανησυχούμε για τις εξελίξεις. Άλλωστε όλοι οι νόμοι του αστικού κράτους δίνουν τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες «νόμιμα» να εκμεταλλεύονται τη δημόσια γη και τις υποδομές.
Οι διάφορες φωνές που ακούγονται από τους ευαγγελιστές της «ανάπτυξης» που όψιμα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για την κατάσταση του νησιού είναι πέρα για πέρα υποκριτικές. Αυτοί και τα κόμματα τους είναι που έχουν παραχωρήσει «γη και ύδωρ» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, χαρίζοντας τους και το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο για τέτοιου είδους παραχωρήσεις.
Η όρεξη του μεγαλοξενοδόχου που μίσθωσε το εστιατόριο άνοιξε. Από την πίσω πόρτα, με την εγκατάλειψη και τη μη λειτουργιά των κατασκηνώσεων, με τις παλινωδίες και την καθυστέρηση της έναρξης της μεταφοράς μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση του νησιού.
Δε θα επιτρέψουμε να γίνει το νησί του Βίδο ένα ακόμα εμπόρευμα προς πώληση. Καλούμε τον κερκυραϊκό λαό να επαγρυπνεί, να οργανώσει την πάλη του για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, για να παραμείνει το Βίδο ένα μέρος αναψυχής για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.