Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αγρίνιο: Ξεμένουν από Xanax τα φαρμακεία

Συνείδηση Αγρινίου
03 Ιουλίου 2019 / 14:10

ΑΓΡΙΝΙΟ. Στα συρτάρια των φαρμακείων παραμένουν εδώ και εβδομάδας οι συνταγές ασθενών για Xanax, αφού παραμένουν ανεκτέλεστες.

Το πιο διαδεδομένο αγχολυτικό στην Ελλάδα, βρίσκεται σε μεγάλη έλλειψη γεγονός που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους ασθενείς!
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στις συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, οι οποίες «ευνοούν» τις παράλληλες εξαγωγές, αλλά και στη μείωση των ποσοτήτων που διαθέτουν στην ελληνική αγορά οι φαρμακευτικές εταιρείες.
«Σταθερά, τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος αριθμός σκευασμάτων -που ξεπερνά τα 100- λείπει από την αγορά. Η έλλειψή τους είναι είτε παροδική είτε μόνιμη». Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; «Δανειζόμαστε από άλλα φαρμακεία. Ακόμα και το Facebook λειτουργεί ως τράπεζα ελλείψεων, όπου κάνουμε αναρτήσεις για φάρμακα που ψάχνουμε, περιμένοντας από κάποιον άλλο φαρμακοποιό να ανταποκριθεί. Το 50% του χρόνου λειτουργίας του φαρμακείου πλέον αναλίσκεται στην αναζήτηση φαρμάκων σε έλλειψη», είχε δηλώσει κάποια στιγμή ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης, αναφερόμενος στις αιτίες που κάνουν κάποια φάρμακα να λείπουν από τα φαρμακεία.
Ο Αγρινιώτης φαρμακοποιός Χρήστος Γκούντας σχολιάζοντας τις ελλείψεις στο Xanax δήλωσε στη «Σ»: «υπάρχει μεγάλη έλλειψη στα φαρμακεία το τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες κυρίως 20 ημέρες. Δεν ξέρω αν οφείλεται στις τιμές ή στις εξαγωγές, αλλά είναι πραγματικότητα. Πάντα υπήρχε δυσκολία στην προμήθεια του συγκεκριμένου σκευάσματος, καθώς διατίθενται σε περιορισμένο αριθμό. Είναι φάρμακο που χορηγείται για καταστάσεις άγχους και πανικού. Αν δεν είχε χαμηλή τιμή δεν θα ήταν εξαγώγιμο προϊόν. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν και άλλα πολλά σκευάσματα στα φαρμακεία που μπορούν να καλύψουν τις περιπτώσεις άγχους και πανικού».
 
Πηγή: Συνείδηση