Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο «άβατο» της ογκολογικής μονάδας του Νοσοκομείου Κέρκυρας (video)

Νοσοκομείο Κέρκυρας
04 Ιουλίου 2019 / 15:51
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα εγκαίνια της νέας ογκολογικής μονάδας έγιναν σήμερα στο Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Εγκαίνια μόνον τυπικά, καθόσον το τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας Ογκολογικών θεραπειών λειτουργεί εδώ και ένα περίπου μήνα στον τρίτο όροφο πλέον. Η νέα μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, εξασφαλίζει μεγαλύτερους χώρους για τη θεραπεία της ευαίσθητης ομάδας των ασθενών και διευρύνει τις υπάρχουσες κλίνες από 8 σε 16, πέρα από τις ειδικές θέσεις νοσηλείας.

Με αφορμή την μικρή τελετή των εγκαινίων, ο πρόεδρος και το Δ.Σ. της διοίκησης τπου Νοσοκομείου, σε μια μορφή άτυπης ξενάγησης, άνοιξαν στους δημοσιογράφους το "άβατο" - υπό κανονικές συνθήκες-  της νέας μονάδας διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων (ΜΔΚΦ). Πρόκειται για τον χώρο διάλυσης των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις ογκολογικές και στις άλλες ειδικές θεραπείες.



Το κόστος κατασκευής της ΜΔΚΦ έφτασε τις 45.000€ ενώ το Νοσοκομείο εναρμονίζεται πιά με την πρόσφατη νομοθεσία για τη διάλυση των φαρμάκων αυτών. Η διάλυση γίνεται υπό αρνητική πίεση και με την ύπαρξη προθαλάμου θετικής πίεσης, διασφαλίζοντας, την υγεία των εργαζομένων και ασθενών, εφόσον πρόκειται για φάρμακα εξαιρετικά τοξικά. 

Στον χώρο που δημιουργήθηκε, τοποθετήθηκαν και λειτουργούν και οι δύο θάλαμοι νηματικής ροής (μηχανήματα διάλυσης) που διέθετε το νοσοκομείο από το παρελθόν. Ο δεύτερος θάλαμος, που είχε παροπλιστεί από τις αρχές του 2015, είναι πλέον και αυτός λειτουργικός. Η επισκευή αυτή έγινε προ 8μήνου, επ’ αφορμή της βλάβης του ενός μόνο τότε λειτουργούντος θαλάμου, που είχε προκαλέσει δυσλειτουργία της διενέργειας των χημειοθεραπειών για 10ημέρες.

Με την ταυτόχρονη λειτουργική ετοιμότητα και των δύο θαλάμων νηματικής ροής, εντός της νέας ΜΔΚΦ, μπαίνει τέλος στον κίνδυνο καθυστέρησης των θεραπειών για τεχνικούς λόγους.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.