Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζάκυνθος: Ανακύκλωση ώρα μηδέν!

Ζάκυνθος
09 Ιουλίου 2019 / 10:59

Σοκάρουν οι ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού που υπάρχουν στο ΚΔΑΥ - Άμεση ανάγκη να βρεθεί λύση

Καθώς ο χρόνος περνά, εντείνονται τα αδιέξοδα που αφορούν την λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο αεροδρόμιο και η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο χώρος όπου συγκεντρώνεται το υλικό ανακύκλωσης έρχεται για ακόμη μια φορά να συνηγορήσει σε κάτι που ήδη είναι γνωστό: Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα στη Ζάκυνθο.
Εκτός από τις μικρές χωματερές που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του νησιού, οι τόνοι των υλικών που έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει το ΚΔΑΥ επιβεβαιώνουν πως τουλάχιστον το σύστημα της αποκομιδής αλλά και της ανακύκλωσης, έχουν αποτύχει παταγωδώς.
Η διεύθυνση του ΦοΔΣΑ έχει επιβεβαιώσει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, όχι μόνο επειδή ο ιδιώτης που ανέλαβε κατά το παρελθόν «μετά Βαΐων και κλάδων» το ΚΔΑΥ επί της ουσίας έχει εγκαταλείψει τη Μονάδα, αλλά και επειδή οι δυνατότητες του Κέντρου σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στο νησί, μια που το ΚΔΑΥ κατασκευάστηκε το 1999.
Πριν από περίπου 3 εβδομάδες ο Διευθυντής του ΦοΔΣΑ κ. Κάρδαρης, είχε κάνει γνωστό πως στη Ζάκυνθο συγκεντρώνεται μια ποσότητα ανακυκλώσιμου υλικού που αγγίζει τους στόχους του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων. Ωστόσο από τους 3.5 τόνους ανακυκλώσιμου υλικού που συγκεντρώνεται, ένα πολύ μικρό ποσό ανακτάται στη Ζάκυνθο, ένα σημαντικό ποσοστό μεταφέρεται στο ΚΔΑΥ της Πάτρας και ένα σημαντικό ποσοστό «καταλήγει» δυστυχώς μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα.
Ο ίδιος είχε αναφέρει πως ο ΦΟΔΣΑ βρίσκεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για την χρηματοδότηση του Φορέα, ώστε το υλικό που συγκεντρώνεται στους μπλε κάδους να μεταφέρεται εκτός Ζακύνθου.
Η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την λειτουργία του ΚΔΑΥ Ζακύνθου, με την προϋπόθεση μάλιστα ο ανάδοχος που θα οριστεί να αναλάβει και την αντικατάσταση του εξοπλισμού ακόμη δεν έχει γίνει και σίγουρα αποτελεί μια από τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν από τη νέα δημοτική αρχή και το νέο Δήμαρχο Ν. Αρετάκη που δηλώνει έτοιμος να αναλάβει και το ΦοΔΣΑ.
Προς το παρόν οι εικόνες από το ΚΔΑΥ σοκάρουν, αφού η περιοχή έχει γεμίσει με βουνά από χαρτόκουτα, μπουκάλια και άλλα πλαστικά.
Το πρόστιμο!
Θυμίζουμε πως έχει περάσει ένας χρόνος από την αυτοψία του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε Ζακύνθου που είχε γίνει στις εγκαταστάσεις μετά από καταγγελία του Συλλόγου Προστασίας του Βραχιώνα.
Την αυτοψία, ακολούθησε πόρισμα της υπηρεσίας και η επιβολή προστίμου ύψους 4.000 ευρώ για μια σειρά από παραβάσεις της περιβαλλοντικής Νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν. Το πόρισμα κατέληγε στο ότι το Περιβάλλον της περιοχής υποβαθμίζεται , δημιουργούνται ανθυγιεινές καταστάσεις και πως επιβάλλεται η άμεση διακοπή της διάθεσης, η απομάκρυνση – κατάλληλη διάθεση των στερεών αποβλήτων από την περιοχή των εγκαταστάσεων με παράλληλη εξυγίανση συνολικά του χώρου, η εξασφάλιση περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το Κέντρο Ανακύκλωσης και το πλυντήριο οχημάτων και άδεια επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων του τελευταίου ή σύνδεση με τις όμορες εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ζακύνθου.
Ένα χρόνο μετά η κατάσταση στον περιβάλλοντα χώρο είναι σαφώς χειρότερη.
Στη Ζάκυνθο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρίας αξιοποίησης ανακύκλωσης
Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να έρθει στη Ζάκυνθο ο υπεύθυνος της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία αξιοποίησης ανακύκλωσης) για τη δυτική Ελλάδα με σκοπό να συζητηθεί η μεταφορά μιας μεγάλης ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών με έξοδα της ΕΕΑΑ στο ΚΔΑΥ της Πάτρας.
Περισσότερα θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες.
 
Πηγή: Ερμής Ζακύνθου/Μαριλένα Παπαδάτου