Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ευρωπαϊκή Κομισιόν θα παρακολουθεί τις εξελίξεις με τις ελληνικές περιουσίες στη Χιμάρα

ευρωβουλή
10 Ιουλίου 2019 / 07:13

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Απάντηση έδωσε η Κομισιόν, δια του αρμόδιου Επιτρόπου διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τις ενέργειες της αλβανικής ηγεσίας να προχωρήσει σε υποχρεωτική απαλλοτρίωση περιουσιών μελών της ελληνικής μειονότητας.

Όπως αναφέρει ο κ. Χαν, «η Επιτροπή αξιολόγησε την κατάσταση με τα περιουσιακά δικαιώματα στην Αλβανία» και «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις σχετικές εξελίξεις», επισημαίνοντας πως «η εδραίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και ο σεβασμός του κράτους δικαίου στην επίλυση περιουσιακών διαφορών σε ολόκληρη την Αλβανία είναι ουσιαστικής σημασίας για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Στην σχετική ερώτησή του, ο Δημ. Παπαδημούλης, είχε τονίσει ότι «οι αυθαίρετες ενέργειες της Αλβανίας θέτουν κρίσιμα ερωτήματα ερωτήματα σεβασμού του κράτους δικαίου και του δικαιώματος στην ιδιοκτησία καθώς και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων», ενώ ρωτούσε να μάθει «ποια αναγκαία μέτρα λαμβάνει για την προστασία των περιουσιών των μελών της ελληνικής γηγενούς μειονότητας» η Κομισιόν, δεδομένου ότι «δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, απαλλοτρίωση και αποζημίωση – πολύ περισσότερο όταν αυτό άπτεται θεμάτων προστασίας των μειονοτήτων».