Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανδρέας Γεωργίου: «Το Πάσχα θα σπάσουμε τις… κούζες μας!» (video)

Ανδρέας Γεωργίου
19 Ιουλίου 2019 / 12:01
ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Ο έρωτάς του για το νησί, η στήριξη των ντόπιων, το «σαγράδο», η Βάνα και οι μικρές αποκαλύψεις για το project

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Ανδρέας Γεωργίου μίλησε σήμερα στα κερκυραϊκά Μέσα, με αφορμή την ολοκλήρωση του κύκλου γυρισμάτων του σίριαλ «8 λέξεις»
 
Ο έρωτάς του για το νησί, η στήριξη των ντόπιων, το «σαγράδο», η Βάνα και οι μικρές αποκαλύψεις για το project
 
ΚΕΡΚΥΡΑ. Ξεκίνησε ως έπρεπε. Με… οκτώ λέξεις: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που είμαστε στην Κέρκυρα!» Συμβολικά χαριτωμένο, εισαγωγή στο… πιο «ζουμί». Τον απολογισμό…
Ανδρέας Γεωργίου. Σκηνοθέτης, πρωταγωνιστής, παραγωγός. Του νέου, από φθινόπωρο, καθημερινού σίριαλ του ΣΚΑΪ (και Alpha Κύπρου): «8 λέξεις». Δεν τις αποκάλυψε. Ήταν απ’ τα πράγματα που κράτησε καλά κλειστά χαρτιά στη χθεσινή του συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα (πλαισιωμένος από άτομα της παραγωγής). Με αφορμή την ολοκλήρωση του, εδώ, κύκλου γυρισμάτων, με τα οποία, τόνισε, «συγκεντρώθηκε το υλικό των πρώτων 30 επεισοδίων».
Πολλά. «Τόση δουλειά, σε τόσο λίγες μέρες», παραδέχτηκε, «που δε νομίζω ότι θα έβγαινε εάν δεν υπήρξε η τόσο μεγάλη στήριξη απ’ τους ανθρώπους του νησιού».
Τα απρόοπτα δεν έλειψαν. Τα μεσοβδόμαδα τερτίπια του καιρού. «Τη μία μέρα πολύς ήλιος, την άλλη βροχή. Έπρεπε, λοιπόν, να ακυρωθούν, λόγω των συνθηκών κάποια γυρίσματα. Το καλύψαμε, όμως, διαμορφώνοντας ένα πολύ μεγαλύτερο πρόγραμμα την επόμενη ημέρα. Μεγάλο challenge, πρόκληση – δουλειά δύο ημερών, σε μία. Αλλά τα καταφέραμε».
Το συνεργείο άρχισε ήδη να αποχωρεί από εχθές το απόγευμα. Οι τελευταίοι, ξημερώματα Σαββάτου. Προορισμός, η Βενετία. Για άλλα πέντε επεισόδια (35, απ’ τα 300 που υπολογίζεται να προβληθούν συνολικά). Από Δευτέρα πίσω, Κύπρο, ως τα τέλη Ιουλίου ολοκλήρωση του πρώτου σετ, τον Αύγουστο ανάσες και μοντάζ κι από Σεπτέμβρη, επιστροφή. Και Κέρκυρα, «κατά τα μέσα».
Και συνολικά; «Η Κέρκυρα, σεναριακά, “αφορά” το, περίπου, 40% της σειράς. Έτσι, προγραμματίζουμε να είμαστε εδώ μία φορά το μήνα για μία εβδομάδα τη φορά. Μέχρι και τον Μάιο…»
Διαφήμιση, σα να λέμε, του νησιού, σε όλο το εύρος της «εποχικής» του ομορφιάς. Και ο Γεωργίου δεν το ‘κρυψε: «Ανυπομονούμε. Για τις εικόνες του φθινοπώρου, των Χριστουγέννων, φυσικά του Πάσχα… Τότε που σπάνε και οι “κούζες”…» Ο «μπότης», στα κυπριακά.
Όπως αποκάλυψε, το «πασχαλινό» επεισόδιο της Κέρκυρας, θα «παίξει» στον αέρα, τις μέρες της Λαμπρής. «Ως εκ τούτου, επειδή θα πρέπει να έχει γίνει νωρίτερα το γύρισμα, θα πρέπει να “στήσουμε”, σκηνοθετικά, το όλο σκηνικό…».
Είπε κι άλλα, πολλά, ο Γεωργίου…
Για το πώς επιλέχτηκε η Κέρκυρα: «Η Βάνα Δημητρίου, η σεναριογράφος, μου το λέει απ’ όταν αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε - έχει ζήσει χρόνια στην Κέρκυρα, την αγαπάει πολύ. Ξεκινήσαμε Κρήτη (“Μπρούσκο”), συνεχίσαμε Μετέωρα (“Τατουάζ”) κι εγώ της έλεγα “θα έρθει η στιγμή”. Ώσπου ήρθα στην Κέρκυρα. Και την ερωτεύτηκα, κι εγώ. “Τώρα, πάμε να το κάνουμε”…»
▪ Για το εάν η Κέρκυρα «επέβαλε» σεναριακές προσαρμογές: «Η Βάνα το έγραψε συγκεκριμένα για την Κέρκυρα. Φαίνεται από το…  πρώτο δευτερόλεπτο η κερκυραϊκή “σφραγίδα”: την εναρκτήρια σκηνή. Συνολικά, η Βάνα έχει την ιστορία ως το τέλος. Ξέρει πού θα το πάει. Από εκεί και πέρα, επειδή όλο αυτό, 300 επεισόδια, συνιστά έναν διαρκή, ζωντανό “διάλογο” με το κοινό, προφανώς θα υπάρξουν στην πορεία επιμέρους προσαρμογές».
▪ Για το ένα θα περάσει απ’ το νησί όλο το cast: «Ναι. Απλά, δεν μπορούν να έρθουν όλοι μαζί. Άρα, θα γίνει σταδιακά. Λειτουργούν τέσσερα συνεργεία κάθε μέρα, σε διαφορετικά μέρη…»
▪ Για τις κερκυραϊκές τοποθεσίες γυρισμάτων: «Θα αλλάζουν κάθε φορά. Επειδή, σεναριακά, οι βασικοί μας ήρωες ζουν στο κέντρο της πόλης, έχουμε πολλά γυρίσματα εδώ. Ήδη γυρίσαμε στο Λιστόν, στην πλατεία Δημαρχείου, στο παλαιό Φρούριο (κατόπιν αδείας)… Χθες (προχθές) πήγαμε στο Ποντικονήσι, στο Κανόνι. Ακόμη δεν έχουμε “ανοιχτεί” πολύ σε Βορρά και Νότο. Θα πάμε, όμως…»
▪ Για την υπόθεση: «Δεν θα πάμε ξανά στα ίδια (“Μπρούσκο”, “Τατουάζ”). Βεβαίως, η βάση του σεναρίου είναι ο έρωτας, αλλά υπάρχει και το μυστήριο και το πολιτικό θρίλερ. Οπότε, μιλάμε για μια άλλη προσέγγιση…»
▪ Για το εάν προηγήθηκε έρευνα σχετικά με το νησί: «Δεν μπορώ να αποκαλύψω (γελάει). Μια λέξη θα πω μόνο: “σαγράδο” (σ.σ. τα εσωτερικά “πηγάδια” - υπόγεια των παλιών, ενετικών σπιτιών).»
▪ Για τη μουσική επένδυση της σειράς: «Η μουσική θα είναι πρωτότυπη. Δημιουργός είναι ο Χρήστος Στυλιανού, που έχει γράψει και το τραγούδι των τίτλων, καθώς και κάποια τραγούδια, που “έντυσαν” το “Τατουάζ”. Έχει ήδη έτοιμα πέντε υπέροχα κομμάτια, τα οποία τραγουδάει ο ίδιος. Ενώ είναι σε εξέλιξη συζήτηση με γνωστή εταιρεία, προκειμένου καλλιτέχνες της να τραγουδάνε κομμάτια της σειράς».
▪ Για τη συνεργασία με Δήμο – Περιφέρεια: «Γενικά, στην Κέρκυρα μας έχουν βοηθήσει πολύ. Όπου χρειάστηκε, δεν αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Λέγαμε “θέλουμε να κάνουμε αυτό” κι έτρεχαν δέκα άνθρωποι, και απ’ το Δήμο και επιχειρηματίες, να μας βοηθήσουν…»
 
«Και στην Κύπρο πρόβλημα με τα σκουπίδια»
Μέσα στ’ άλλα που ρωτήθηκε ο Γεωργίου, ήταν (για Κέρκυρα μιλάμε) και για το πρόβλημα των σκουπιδιών. Και το εάν, και κατά πόσο, «επέδρασε» στην ευρύτερη αισθητική των γυρισμάτων. «Η αλήθεια είναι ότι συνέβη», παραδέχτηκε (σ.σ. η, τρόπον τινά, «κάλυψη» σημείων λόγω απορριμμάτων). «Ξέρετε, δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής των πλάνων. Είναι και οι συνθήκες, η μυρωδιά. Στενοχωρήθηκα πολύ, γιατί το ίδιο πρόβλημα το αντιμετώπισα πρόσφατα και στην Κύπρο. Επειδή, όμως, μίλησα με αρκετούς εδώ, στο νησί, μου μετέφεραν πως είναι ένα θέμα, η λύση του οποίου είναι σε εξέλιξη…»
 

ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1978. Πτυχιούχος Φιλολογίας (Φιλοσοφική Σχ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2001) και δημοσιογραφίας (New York College, 2002), θήτευσε επί 12ετία στην Αθήνα, με κύριες αναφορές τις εφημερίδες Αθλητική Ηχώ (2001-’08) και Εξέδρα / Δ.Ο.Λ. (2008-‘11) συν σειρά συνεργασιών με ιστοσελίδες και περιοδικά. Επιστρέφοντας Κέρκυρα, διετέλεσε υπεύθυνος Γραφείου Τύπου στις ΠΑΕ ΑΟ Κέρκυρα και ΑΟ Κασσιώπης (Super League). Συνδημιουργός και αρχισυντάκτης των ιστοσελίδων Corfusports (2011) και Corfustories (2020), της εφημερίδας Corfupress / Corfusports (2016) και των free press mag. Corfu Magazine (2017) και Corfu Stories (2018), μετά τη συνεργασία του με την Καθημερινή Ενημέρωση (2019-’20), επέστρεψε στον όμιλο Ενημέρωση το ’21, λόγω… ΕΝ-The Magazine. Eίναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ (βραβείο «Χρ. Σβολόπουλος», 2010).