Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πλατεία Μάχου Ρούση» ο χώρος μπροστά από τον Φοίνικα

εθνική αντίσταση
19 Ιουλίου 2019 / 13:12
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το όνομα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Τηλέμαχου Ρούση, του ανθρώπου που είναι συνδεδεμένος με το λυρικό θέατρο και τον κερκυραϊκό μουσικό πολιτισμό, πήρε η μικρή πλατεία που βρίσκεται μπροστά στον Φοίνικα και το κτήριο Πετσάλη.

Η σχετική πινακίδα έχει ήδη τοποθετηθεί με απόφαση του δημάρχου Κ. Νικολούζου ενώ θα ακολουθήσει και η τελετή ονοματοδοσίας.
Ο Τηλέμαχος Ρούσης, που πέθανε το 2001 υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Για την αντιστασιακή του δράση πήρε Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, ενώ πήρε το πρώτο βραβείο στη Μ. Ανατολή από την κυβέρνηση, για τη σύνταξη ποιήματος - εμβατηρίου για το Στρατό της Μ. Ανατολής.

Κρατούμενος στο νησί Λαζαρέτο, μετά την κατάρρευση του ιταλικού μετώπου ήταν από τους λίγους εκείνους που δεν απελευθερώθηκαν αλλά μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία. Πιο τραγική ήταν η δεύτερη αιχμαλωσία του από τους Βρετανούς στην Αίγυπτο. Εκεί έγραψε βιβλίο, όπου περιέγραφε τα βάσανα των αγωνιστών αιχμαλώτων στα «σύρματα» της Μ. Ανατολής. Γι' αυτό οι Βρετανοί του απαγόρευσαν να στέλνει γράμματα στους δικούς του με περισσότερες από 25 λέξεις.

Ηταν παντρεμένος με τη Γεωργία και πατέρας του καθηγητή του Παντείου Γ. Ρούση. Υπήρξε πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Λέσχης της Κέρκυρας, αντιπρόεδρος της «Πορείας», του Οργανισμού Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων και του Φεστιβάλ της Κέρκυρας. Ιδρυσε και υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Λυρικού Θεάτρου. Εξέδωσε το βιβλίο «ΤΜΙΜΙ» όπου περιέγραψε τα βάσανα των αγωνιστών της Μ. Ανατολής. Ο ίδιος ήταν μουσικός και λάτρης της κλασικής και λυρικής μουσικής.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.