Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έπεσαν οι υπογραφές για μεταφορά απορριμμάτων του Δήμου Αιγιαλείας στην Κοζάνη!

Μεταφορά απορριμμάτων
19 Ιουλίου 2019 / 16:52

Προσωρινή «ανάσα» για τα απορρίμματα

«Το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων έκλεισε οριστικά και θετικά για τον Δήμο μας στην προγραμματισμένη, σήμερα (χθες) σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα» αναφέρεται σε ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε από το γραφείο του δημάρχου Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλου. Βεβαίως και δεν πρόκειται για οριστική λύση αλλά για άμεση μεταφορά εκτός Δυτικής Ελλάδας των τόνων απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της Αιγιάλειας, απαλλάσσοντας αφενός την περιοχή, αφετέρου όμως δίνοντας χρόνο στο δήμο να δρομολογήσει την οριστική λύση…

Το πάθημα όλων αυτών των μηνών και το μέχρι πρότινος αδιέξοδο που γέμισε την Αιγιάλεια απορρίμματα απ’ άκρη σ’ άκρη, δημιουργώντας τεράστια ανησυχία και επηρεάζοντας τη δημόσια υγεία και την τοπική οικονομία, πρέπει θα γίνει… μάθημα ώστε όταν ο χρόνος, οι ποσότητες και κυρίως τα χρήματα για τη μεταφορά τελειώσουν, να έχει μπει ήδη το… νερό στο αυλάκι για εξυπηρέτηση του δήμου στο τόσο σοβαρό αυτό θέμα, μέσα από το νομό, με πρώτο και καθοριστικό βήμα βέβαια την μείωση του όγκου των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης.

Η σύσκεψη στο υπουργείο
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 18 Ιουλίου ο κ. Παναγόπουλος, στις 12:00 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, παρουσία του υφυπουργού κ. Θεόδωρου Λιβάνιου ,του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, του Γενικού Γραμματέα Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκου, των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Περιφερειών Πελοποννήσου και Ηπείρου, του ιδίου του δημάρχου Αιγιαλείας και του αντιδημάρχου Ανατολικής Αιγιαλείας Γιώργου Γιοβά. Στην πραγματοποιηθείσα σύσκεψη υπήρξε άμεση κατανόηση του προβλήματος των απορριμμάτων και αναγνωρίστηκε το επείγον του χαρακτήρα του. Για τον σκοπό αυτό υπεγράφη παρουσία των παρευρισκομένων, η κοινή πρόταση των Συντονιστών για τη μεταφορά των απορριμμάτων από Περιφέρεια σε Περιφέρεια. Επιπλέον, έως το απόγευμα επρόκειτο να έχει δοθεί η έγκριση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου (φωτό), προκειμένου να υπογράψει άμεσα τη σύμβαση ο Δήμος Αιγιαλείας με τον ΦΟΔΣΑ Δυτικής Μακεδονίας και να ξεκινήσει άμεσα η μεταφορά.

Επιλέχθηκε η Κοζάνη λόγω υπολειμμάτων
Σύμφωνα με πληροφορίες του “protionline.gr”, στη συνάντηση την ισχυρή βούληση για λύση, επέδειξε ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, με την Κοζάνη να κερδίζει τα Ιωάννινα, αλλά και τη σύμβαση των 15.000 τόνων απορριμμάτων, επειδή έδωσε καλύτερη προσφορά, 130€ συν το ΦΠΑ τον τόνο, έναντι 140€ συν ΦΠΑ, αυτής των Ιωαννίνων. (Στο Αγρίνιο στοιχίζει 104 ευρώ ο τόνος συν το ΦΠΑ).

Επιπλέον η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στα Ιωάννινα, δεν μπορούσε να απορροφήσει τα υπολείμματα από τα σκουπίδια μας, ενώ η Κοζάνη διαθέτει τεράστιο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Τώρα μένει να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον οικείο ΦΟΣΔΑ, κάτι που θα γίνει σήμερα, ώστε μέσα στο Σαββατοκύριακο να ξεκινήσει το τιτάνιο έργο της μεταφοράς των σκουπιδιών που βρίσκονται στο δρόμο και στον ΣΜΑ. Ήδη έχει ειδοποιηθεί η μεταφορική εταιρία και στόχος είναι η ημερήσια αποκομιδή, μεταφορά και εναπόθεση στην Κοζάνη να ξεπερνά τους 100 τόνους ημερησίως.

Ασήκωτο βάρος για το Ταμείο, αλλά αναγκαίο
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, για τους 4.000 τόνους που θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα και να ενατοποθετηθούν προκειμένου να καθαρίσει ο δήμος, θα χρειαστούν περισσότερα από τα 746.000 ευρώ (566.000€ από την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και 180.000€ από την προηγούμενη σύμβαση μεταφοράς) που διαθέτει το δημοτικό ταμείο, αν σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να πληρωθούν πρώτα οι ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, που πήραν το προηγούμενο διάστημα τα σκουπίδια μας, με το Αγρίνιο να λαμβάνει μόνο του, 70.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματική σύμβαση με την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων του ΦΟΣΔΑ Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη, που “ξελασπώνει” για τα καλά το δήμο, αναμένεται να πάει πίσω τις προγραμματικές συμβάσεις με τους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, για τους επιπλέον 8.000 τόνους σκουπιδιών που έχουν υποχρεωθεί να μας πάρουν ακόμα για ευνόητους λόγους.

Γιατί Θεοδωρικάκος και όχι Χατζηδάκης
Ο δήμαρχος μπορεί να ενημέρωσε τους φορείς ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης αποβλήτων φεύγει από το υπουργείο Εσωτερικών και πάει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όμως στη χθεσινή σύσκεψη κρίθηκε αναγκαίο την υπογραφή στην Υπουργική Απόφαση να τη βάλει ο Θεοδωρικάκος και όχι ο Χατζηδάκης, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις μέχρι την οριστική μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων.

Βεβαίως αυτή η δυνατότητα δόθηκε γιατί ο δήμος Αιγιάλειας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να σημειωθεί ότι το ραντεβού κλείστηκε μετά από παρέμβαση της βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ. Χριστίνας Αλεξοπούλου.

Είναι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση αμέσως ασχολήθηκε με το πρόβλημα, μη έχοντας βέβαια άλλη επιλογή, την στιγμή που σκουλήκια, τρωκτικά και φίδια άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε κατοικημένες περιοχές στην Αιγιάλεια, ενώ πολλά περιστατικά ασθενών που προσβλήθηκαν από μικρόβια, σχετίστηκαν με την ύπαρξη των απορριμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές, μετά από την πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου παρέστησαν και εκπρόσωποι φορέων που νωρίτερα είχαν διοργανώσει το συλλαλητήριο στην πλατεία Αγ. Λαύρας, το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε… τελεσίγραφο δύο ημερών, προειδοποιώντας με νέα έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Παρασκευή για λήψη απόφασης προκειμένου να δρομολογηθούν δυναμικές κινητοποιήσεις στο υπουργείο, ακόμη και με μαζική μετάβαση πολιτών. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως αποφεύγεται για την ώρα, όπως και η πρόκληση πανδημίας για την οποία έχουν ήδη προειδοποιήσει υγειονομικοί φορείς της περιοχής.

Κατά τα άλλα, δεν έγινε γνωστή η ημέρα που θα καθαριστεί όλος ο δήμος στον οποίο – σημειωτέον – υπάρχουν περιοχές που έχει να γίνει αποκομιδή πριν το Μάιο…

Πηγή: Protionline.gr