Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανατίναξαν το μνημείο του οπλαρχηγού Θύμιου Λιώλη. Οξεία η αντίδραση του ελληνικού υπΕξ

Κρανιά
23 Ιουλίου 2019 / 15:04

ΚΡΑΝΙΑ. Στο στόχαστρο σκοτεινών κύκλων μπήκε για δεύτερη φορά το μνημείο του οπλαρχηγού Θύμιου Λιώλη στο χωριό Κρανιά της Νότιας Αλβανίας. Αυτή την φορά έδρασαν κατά την διάρκεια της νύχτας της 22ας Ιουλίου.

Αφού έσπασαν τη μαρμάρινη πλάκα, με βαριοπούλα άρχισαν να χτυπούν την μεγάλη πέτρα και έπειτα τοποθέτησαν δυναμίτιδα για να καταστραφεί ολοσχερώς το μνημείο. Ο θόρυβος ξύπνησε τους κατοίκους και οι δράστες τράπηκαν σε φυγή. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μνημείο υπέστη σοβαρές ζημιές ενώ από την ισχυρή έκρηξη έσπασαν τα τζάμια και στα γύρω κτίρια. Οι δράστες έγραψαν με κόκκινη μπογιά στην τσιμεντένια βάση του μνημείου την λέξη «Τσαμερία». Είναι η δεύτερη φορά, που το ίδιο μνημείο γίνεται στόχος αγνώστων, καθώς είχε δεχθεί επίθεση τον Δεκέμβρη 2018.
Ο Θύμιος Λώλης, ή όπως είναι γνωστός «ο Καπετάνιος του Βούρκου», ήταν Μακεδονομάχος και αγωνιστής μέχρι και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην περιοχή του Βούρκου (περιοχή μεταξύ των Αγ. Σαράντα και Αργυρόκαστρου).
Ο Δήμαρχος της Φοινίκης, Χριστάκη Κίτσο, χαρακτήρισε το γεγονός ως πρόκληση κατά του συνόλου της εθνικής ελληνικής Μειονότητας και ζήτησε από τις Αρχές, τη σύλληψη και καταδίκη των δραστών.
Αποτροπιασμό και ανησυχία εκφράζει με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών/ Το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο καταδικάζει έντονα την ενέργεια, διαμηνύει επίσης τη σταθερή θέση του ότι «προκλήσεις έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και, εν τέλει, έναντι των ελληνοαλβανικών σχέσεων, θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης διερεύνησης και διαλεύκανσης, με απόδοση των δραστών στην δικαιοσύνη» υπογραμμίζοντας ότι αναμένει «τις δέουσες ενέργειες της αλβανικής πλευράς, το συντομότερο, προς αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».
Τέλος επισημαίνει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία, καθώς και οι Προξενικές μας Αρχές στην Αλβανία, παρακολουθούν στενά την υπόθεση».