Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοίγει η καλλιτεχνική αυλαία στον προμαχώνα Σαβορνιάν του Παλαιού Φρουρίου (photo gallery)

παλαιό φρούριο
24 Ιουλίου 2019 / 15:43

Ο δήμαρχος, η προϊσταμένη Αρχαιοτήτων και οι εμπλεκόμενοι του ΔΗΠΕΘΕ και της Κερκυραϊκής Σκηνής παρουσίασαν με περηφάνια το απόκτημα και με ικανοποίηση το αποτέλεσμα των κόπων τους.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αποκαταστάθηκε και δίνεται σε δημόσια χρήση ο προμαχώνας Σαβορνιάν του Παλαιού φρουρίου. Επιλέχθηκε να μετατραπεί σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, γεγονός που προικίζει με μια ακόμα τέτοια εγκατάσταση τα καλοκαιρινά βράδια και μάλιστα σ' έναν τέτοιο εμβληματικό και όμορφο χώρο, σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας. Η αυλαία θα ανέβει με κωμωδία του Γκολντόνι  (28 - 31 /7) ενώ βεβαίως η  εξέδρα 250 θέσεων που εγκαταστάθηκε εκεί θα χρησιμοποιείται σε διάφορες παραστάσεις και αποτελεί καλή υποδομή για το ΔΗΠΕΘΕ.
Όλα αυτά παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου από τον δήμαρχο Κ. Νικολούζο, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Τ. Ρηγάκου και τους εκπροσώπους του ΔΗΠΕΘΕ και της Κερκυραϊκής Σκηνής, Δούκα, Χειρδάρη και Δαρμανή. Η αναφορά γίνεται στο τεχνικό έργο «Fostering Creativity and Connecting Cultural Assets through Monuments» (RyTHM) που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG IPA Ελλάδα - Αλβανία 2014 - 2020 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, αναβαθμίστηκε και ανοίγει για το κοινό ο προμαχώνας Savorgnan του Παλαιού Φρουρίου.
Για το συγκεκριμένο έργο συνεργάστηκαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας (ως επικεφαλής εταίρος), το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας και ο Δήμος Φοινίκης Αλβανίας (ως εταίροι) καθώς και η Κερκυραϊκή Θεατρική Σκηνή ως ανάδοχος για την παράσταση. Το έργο που παρουσιάζεται είναι η κωμωδία του Carlo Goldoni “Καβγάδες στην Κιότζα”, μια κωμωδία χαρακτήρων, του σπουδαίου Ιταλού συγγραφέα του 18ου αιώνα, σε πρωτότυπη μετάφραση από την Βενετσιάνικη στην Κερκυραϊκή διάλεκτο, που διαδραματίζεται σε ένα ψαροχώρι κοντά στη Βενετία.
Ευτυχής δήλωσε ο Δήμαρχος, Κώστας Νικολούζος, για τις τέσσερις παραστάσεις που εμπλέκουν - όπως τόνισε - τον προμαχώνα Savorgnan του Παλαιού Φρουρίου και ανοίγουν ένα κύκλο αξιοποίησης των οχυρώσεων της Κέρκυρας που αποτελούν αληθινό πλούτο για την πόλη και το νησί. “Είμαι, επίσης, ευτυχής” προσέθεσε “γιατί βλέπουμε τα αποτελέσματα των διασυνοριακών συνεργασιών που ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας μεταξύ φορέων και περιοχών”. Τέλος, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι το ΔΗΠΕΘΕ συμπληρώνει εφέτος 22 χρόνια λειτουργίας. “Ημουν ο πρώτος πρόεδρός του “ είπε “και τελειώνω τη δημοτική θητεία μου ως πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ”.
“Αποδεχθήκαμε με πολλή χαρά την πρόταση του Προϊστάμενου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ. Άκη Χειρδάρη να συμπράξουμε στην σύνταξη και υποβολή της πρότασης Rhythm στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα - Αλβανία” είπε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τένια Ρηγάκου. “Δεν είναι η πρώτη φορά που μετέχουμε σε διασυνοριακό πρόγραμμα με περιοχή της Αλβανίας. Είχε προηγηθεί το Βουθρωτό και αυτή τη φορά επιλέξαμε την αρχαία Φοινίκη, μια περιοχή με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και μεγάλη σχέση με την Κέρκυρα. Ο στόχος του προγράμματος είναι τριπλός: η ανάδειξη των μνημείων, η βελτίωση της προσβασιμότητας σε αυτά και η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων”.
“Είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα” τόνισε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Βαρβάρα Δούκα “γιατί οι παραστάσεις θα γίνουν σε ένα υπέροχο χώρο και με το καταλληλότερο έργο που είναι πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον. Πέρα, όμως, από το καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος, για μας έχει σημασία η συνέχεια αυτών των προγραμμάτων με τη συνακόλουθη εξωστρέφεια και τις διεθνείς ανταλλαγές”
Ο Πρόεδρος της Κερκυραϊκής Σκηνής, Σπύρος Δαρμανής, αναφέρθηκε στους 3 λόγους σύμπραξης της Κερκυραϊκής Σκηνής στο πλαίσιο του προγράμματος. Όπως είπε είναι η συμπλήρωση 50 χρόνων δημιουργίας της Κερκυραϊκής Σκηνής, ο εξαιρετικός χώρος που ανοίγει για πρώτη φορά και το έργο του Goldoni που είναι πολύ οικείο στην Κέρκυρα. Τέλος η σκηνοθέτης της παράτασης, Νότα Δαρμανή, αναφέρθηκε στους συντελεστές της παράστασης.

Δείτε τις φωτογραφίες του προμαχώνα Σαβορνιάν εδώ