Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δριμεία η κριτική του Θ. Γαλιατσάτου για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση

Αυτοδιοίκηση
25 Ιουλίου 2019 / 15:22

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απαράδεκτη ως ενέργεια χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος την ανακοίνωση αλλαγών στη νομοθεσία της Αυτοδιοίκησης(“Κλεισθένης”).

Αναφερόμενος στις προαναγγελθείσες αλλαγές, ο Περιφερειάρχης είπε ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβένρηση δείχνει περιφρόνηση στη λαϊκή βούληση και την εντολή συνεργασίας που έδωσαν οι πολίτες στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις. «Έρχεται τώρα η κυβέρνηση και λέει ότι θα πάρω αρμοδιότητες από το Περιφερειακό/ Δημοτικό Συμβούλιο και θα τις δώσω σε υπηρεσικής μορφής σχήματα (επιτροπές κλπ) ενώ θα καταστήσω τον Περιφερειάρχη ή τον Δήμαρχο απόλυτους κυρίαρχους. Πρόκειται για ράπισμα στην εκφρασμένη λαϊκή βούληση και είναι μια ενοχλητική αντίληψη της κυβέρνησης που αποκρύπτει τη διάθεσή της να διαμορφώνει τις θέσεις των ΟΤΑ κατά τα καλά και συμφέροντα αυτής” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κάνουν τον Δήμο εισπράκτορα

Αναφορικά με το θέμα του ΕΝΦΙΑ ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη που έχει ως στόχο να αναγκάσει τους ΟΤΑ να γίνουν εισπράκτορες και να καταστήσει την αυτοδιοίκηση μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να δημιουργηθούν, αναλόγως των εισπραχθέντων, πολλές κατηγορίες Δήμων, άλλοι φτωχοί άλλοι πολύ πλούσιοι, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και τις ανάγκες των περιοχών της χώρας.

Ξέχασαν ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα

Τέλος και αναφορικά με τις εξαγγελίες για τα πέντε πρώτα εμβληματικά έργα της νέας κυβέρνησης ο κ. Γαλιατσάτος επεσήμανε ότι εξ’ αυτών τα 4 βρίσκονται στην Αθήνα και το 1 στη Θεσσαλονίκη, απόδειξη του γεγονότος ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναβιώνει την αντίληψη στόχευσης, όχι στο σύνολο, αλλά στο μεγαλύτερο εκλογικό τμήμα τμήμα της χώρας, όπου και οι περισσότεροι ψηφοφόροι. Σε συνδυασμό δε, με το γεγονός κατάργησης της θέσης του/της Υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής, δείχνει το μέγεθος της αδιαφορίας για τα νησιά και τη νησιωτική Ελλάδα.