Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απάντηση του ΕΣΥΝ στο ΚΕΘΕΑ: Κοινός αντίπαλος τα ναρκωτικά

ΕΣΥΝ
28 Ιουλίου 2019 / 18:13

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απάντηση στο ΚΕΘΕΑ δίνει το Παράρτημα Κέρκυρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ:

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν στην Κέρκυρα από φορείς του ΚΕΘΕΑ δύο ανακοινώσεις:
1. Ο σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων του ΚΕΘΕΑ άσκησε κριτική (στα όρια της στοχοποίησης και του ανεπίτρεπτου) εναντίον του κ. Μιχαλαρέα (επιστημονικού υπεύθυνου του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» και μέλους του ΕΣΥΝ), για τη θέση που έχει προβάλει, ως επιστήμονας αλλά και ως εκπρόσωπος των παραπάνω φορέων, για τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Η ανακοίνωση έφθανε μάλιστα στο σημείο να τον θεωρεί υπεύθυνο για τη μη υλοποίηση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποφασισμένης από το υπουργείο υγείας σχετικής δράσης ΕΣΠΑ. Δράσης που έχει φορέα το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ και αφορά τη δημιουργία δομής του στην Κέρκυρα.
2. Το ίδιο το ΚΕΘΕΑ, με δική του ανακοίνωση, ενημέρωσε ότι ο Συμβουλευτικός Σταθμός, που λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα στην Κέρκυρα, εξασφαλίζεται από χρήματα πολιτών (προφανώς των γονέων εξαρτημένων ατόμων). Παράλληλα κατηγόρησε το ΕΣΥΝ ότι στοχεύει στην υπονόμευση του ΚΕΘΕΑ (!) και στην προώθηση συμφερόντων (!!!).
Β). Σε σχέση με τις δύο αυτές ανακοινώσεις το παράρτημα Κέρκυρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) επισημαίνει τ’ ακόλουθα:
  1. Το ποιόν και το έργο του ΕΣΥΝ το ξέρει όλη η Κέρκυρα και όλη η Ελλάδα. Δράση με αρχές και ήθος, και έργο σταθερά προσανατολισμένη στην ικανοποίηση των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών. 
  2. Ως ΕΣΥΝ εκφράσαμε την αντίθεσή μας στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τα ναρκωτικά για 2 λόγους: α) επειδή διαφωνούμε με τη λογική του εφήμερου, αφού η κοινωνία και τα παιδιά μας δεν έχουν ημερομηνία λήξης και β) επειδή θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για τη στήριξή, σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, όλων των δομών του νησιού ώστε να αντιμετωπίζεται ολοκληρωμένα το πρόβλημα των ναρκωτικών σε αυτό.
  3. Το ΚΕΘΕΑ κάνει λάθος στοχοποιώντας το ΕΣΥΝ και αυτούς που αντιπαλεύουν τα ΕΣΠΑ. Κάνει επίσης λάθος με την υιοθέτηση της λογικής του να πληρώνουν οι γονείς τις υπηρεσίες και τη λειτουργία του.
  4. Ο αντίπαλος του ΚΕΘΕΑ δεν είναι φυσικά το ΕΣΥΝ αλλά αντίθετα η αντιλαϊκή πολιτική. Είναι αυτή η πολιτική που υποχρηματοδοτεί την πρόληψη και την απεξάρτηση. Είναι η πολιτική που δε θέλει εργαζόμενους με δικαιώματα και σταθερή εργασία Είναι η πολιτική που τσακίζει της νεολαία και το λαό. Είναι η πολιτική που υπονομεύει τη δημόσια υγεία και δημιουργεί και υγειονομικούς «μετανάστες» (πχ από την Κέρκυρα στα Ιωάννινα). Είναι η πολιτική που σκορπάει στους νέους την απογοήτευση, την υποκουλτούρα και την αλλοτρίωση και την σπρώχνει στα ναρκωτικά. Είναι η πολιτική που αποποινικοποιεί τη χρήση, που προωθεί τα υποκατάστατα και εμπορευματοποιεί την ανθρώπινη ζωή. Αυτή η πολιτική, και όσοι τη στηρίζουν, πρέπει να βρεθούν στο στόχαστρό του ΚΕΘΕΑ. Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥΝ δεν έχει πάψει στιγμή να το κάνει.
  5. Το ΕΣΥΝ στηρίζει διαχρονικά το έργο όλων των φορέων που σχετίζονται με το πρόβλημα των ναρκωτικών (ΔΗΜΟΠ ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ, ΚΕΘΕΑ, «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» κλπ), συνεργάζεται μαζί τους και αναδεικνύει τα προβλήματά τους καθώς και τα προβλήματα των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ. Παράλληλα το ΕΣΥΝ υποστηρίζει σταθερά την αναβαθμισμένη λειτουργία των διάφορων δομών των παραπάνω φορέων και υπηρεσιών που υφίστανται στην Κέρκυρα. Αναβάθμιση σημαίνει μόνιμο προσωπικό, δημιουργία υποδομών, σταθερές χρηματοδοτήσεις και παροχή έργου έξω από το πνεύμα της χορήγησης ουσιών ή υποκατάστατων. Αναβάθμιση όμως δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής καθώς και με προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Αυτό το ΚΕΘΕΑ το γνωρίζει πολύ καλά, αφού το 2013 λειτούργησε με τέτοιο τρόπο 7 Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα, τα οποία έκλεισε το 2016, όταν δηλαδή τελείωσε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
6.  Το ΕΣΥΝ στηρίζει διαχρονικά το ΚΕΘΕΑ μέσα από την προβολή του έργου του και των αναγκών του. Παράλληλα συνεργάζεται πολύμορφα μαζί του πανελλαδικά αφού, ανάμεσα στα άλλα, μας αντιπροσωπεύει γενικά η φιλοσοφία του περιεχομένου του έργου απεξάρτησης που προσφέρει. Στο πλαίσιο αυτό, και πριν δημιουργηθεί ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» στην Κέρκυρα, το παράρτημα Κέρκυρας του ΕΣΥΝ είχε προβάλει την πρόταση δημιουργίας δομής στο νησί μας για την απεξάρτηση από το ΚΕΘΕΑ. Σήμερα το ΕΣΥΝ υποστηρίζει την παρουσία του ΚΕΘΕΑ στην Κέρκυρα και την ανάπτυξή του με ολοκληρωμένες δομές (Συμβουλευτικό σταθμό, μονάδα απεξάρτησης κλπ) ώστε όσοι έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του να μη χρειάζονται να πάνε στα Ιωάννινα. Τέλος το 2011 το ΕΣΥΝ έκανε αγώνα στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ προκειμένου να αποτραπεί ή ενσωμάτωσή του στον ΟΚΑΝΑ, πράγμα που θα σήμαινε ουσιαστικά και την εξαφάνισή του.
7.  Το ΕΣΥΝ αναδεικνύει σταθερά και στη βάση θέσεων αρχών τα εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων σε όλους τους φορείς που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Προβλήματα που σχετίζονται με τις εργασιακές συνθήκες και σχέσεις. Προβλήματα που απορρέουν από την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τη στάση όλων εκείνων που «βάζουν» πλάτη για την υλοποίησή της. Στο πνεύμα αυτό το ΕΣΥΝ αντιπαλεύει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την εργασία με ημερομηνία λήξης (π.χ. προγραμμάτων ΕΣΠΑ). Ειδικά για τα προγράμματα ΕΣΠΑ θεωρούμε ότι πρέπει να αξιοποιούνται για την κάλυψη αναγκών υλικοτεχνικής υποδομής και όχι για προσωπικό. Αυτό γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία αλλά και γιατί το έργο της πρόληψης και της απεξάρτησης πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της σχέσης ανάμεσα στους θεραπευτές και τους θεραπευόμενους.   
8.  Ως ΕΣΥΝ θεωρούμε ότι σήμερα στην κοινωνία μας διεξάγεται ένας πόλεμος γύρω από τα ναρκωτικά. Σε αυτόν τον πόλεμο υπάρχουν δύο «στρατόπεδα»: αυτό που συντηρεί και ενισχύει το πρόβλημα των ναρκωτικών και αυτό που το αντιπαλεύει. Στο δεύτερο στρατόπεδο αντικειμενικά ανήκει και το ΕΣΥΝ και το ΚΕΘΕΑ και όσοι θέλουν μια κοινωνία και μια νεολαία όπου θα ζει την ουσία της ζωής και όχι με ουσίες. Θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό τον πόλεμο είναι επιλογή μας, ως ΕΣΥΝ, να τον πάμε, με τη συμβολή του ευρύτερου λαϊκού κινήματος, μέχρι τέλους. Είναι επίσης απόφασή μας να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια της συμπόρευσης με φορείς που έχουν τον ίδιο στόχο.


      
    Κέρκυρα 25/7/2019

O πρόεδρος, Κώστας Ρούσσινος                                      
H γραμματέας, Έφη Κάντα