Αντιπαράθεση Κράτσα - Γαλιατσάτου για τα ακίνητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Γαλιατσάτος: Η κα. Κράτσα, θα έπρεπε να απευθυνθεί στον κ. Περιφερειάρχη, τον οποίο επιμελώς έχει αποφύγει να συναντήσει όλο αυτό το διάστημα

29
Ιουλίου / 2019

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απάντηση σε επιστολή της νεοεκλεγείσας Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα, για την ακίνητη περιουσία της Περιφέρειας δίνει ο νυν Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Με την επιστολή της αυτή είχε ζητήσει την αναλυτική κατάσταση της ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καθώς και τις απαραίτητες ενέργειες του για την δήλωση στο Κτηματολόγιο, όπως και για την τακτοποίηση διαφόρων εκκρεμοτήτων που βαρύνουν την περιουσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με δική της έρευνα.
Ειδικότερα στην επιστολή της ανέφερε: «Τα αποτελέσματα της διερεύνησης είναι ανησυχητικά για την προστασία της περιουσίας της Περιφέρειας. Αναφέρω ενδεικτικά:
 - Ασαφή και ελλιπή στοιχεία για την τήρηση των φακέλων της ακίνητης περιουσίας.
- Εκκρεμότητες στις δηλώσεις της Περιφέρειας ως νέος ιδιοκτήτης ακινήτου περιουσίας που περιήλθε σε αυτήν από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
- Μη καταχωρημένες αποφάσεις επί των αγωγών της Περιφέρειας για να αναγνωρισθεί η κυριότητά της επί ακινήτου περιουσίας.
- Απόδοση μειωμένης έκτασης σε ακίνητο της Περιφέρειας ένεκα εκπρόθεσμης δήλωσης στο Κτηματολόγιο.
- Απόδοση του Κτηματολογίου σε άλλον ιδιοκτήτη, ακινήτου της Περιφέρειας κλπ.
 Η έλλειψη παραδόξως γραφείου νομικής υποστήριξης της Περιφέρειας σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο, και η μη αξιοποίηση των στελεχών της υπηρεσίας νομικής υποστήριξης στην Κεφαλονιά και στην Λευκάδα, καθιστά την έρευνα, την διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων και τις έγκαιρες ενέργειες για την προστασία της ακίνητης περιουσίας δυσχερή, ενώ είναι επείγουσα.
Σημειώνω, ότι η ταχθείσα ημερομηνία για την δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι η 15-09-2019.
Για όλους αυτούς τους λόγους, σας ζητώ κύριε Περιφερειάρχη την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών για την συγκρότηση πλήρων φακέλων της ακίνητης περιουσίας καθώς και την έγκριση πίστωσης αναφορικά με τα σχετικά έξοδα για τα τοπογραφικά διαγράμματα, επίσημα αντίγραφα των τίτλων ιδιοκτησίας από τα υποθηκοφυλάκια της Περιφέρειας, κτηματολογικά φύλα, κτηματογραφικά αποσπάσματα και όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, καθώς και την αντιμετώπιση των διαφόρων εκκρεμοτήτων.
Σας ζητώ επίσης την άμεση ενημέρωση για το καθεστώς της παραχώρησης χρήσης κτηρίων προς την Περιφέρεια (φορείς κυριότητας όροι παραχώρησης κλπ)»
.

Η απάντηση Γαλιατσάτου
«Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύτηκε σε μερίδα του τοπικού Τύπου επιστολή της κας. Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου προς τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο, σχετική με την ακίνητη περιουσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τις ενέργειες δήλωσης αυτής στο Κτηματολόγιο.
 
Επί της ουσίας, να ενημερώσουμε την κα. Κράτσα ότι η ακίνητη περιουσία της ΠΙΝ δεν κινδύνευσε, αντιθέτως διευρύνθηκε με την προσθήκη δύο επιπλέον ακινήτων, του Νοσοκομείου Ζακύνθου και του πρώην Δικαστικού Μεγάρου Κέρκυρας.
Προτείνουμε δε, στην κα. Κράτσα να συνεννοηθεί με τον υποστηρικτή της και -κατά τα φαινόμενα – συνεργάτη της κ. Σπύρου ώστε να μην κάνουν διπλό κόπο για το ίδιο θέμα: εκείνος επερώτηση και εκείνη επιστολή.
Τέλος η κα. Κράτσα, όταν παραλάβει την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μπορεί όλα εκείνα που ζητά να τα κάνει πράξη, δηλαδή να συγκροτήσει φακέλους και να εγκρίνει πίστωση για τα έξοδα των τοπογραφικών διαγραμμάτων, όπου κρίνει  και όπου ο νόμος επιτάσσει.
 
Πρέπει να παρατηρήσουμε όμως, ότι η κα. Κράτσα, με την θεσμική ιδιότητά της πλέον, θα έπρεπε να απευθυνθεί στον κ. Περιφερειάρχη, τον οποίο επιμελώς έχει αποφύγει να συναντήσει όλο αυτό το διάστημα, πολύ δε περισσότερο να επιδιώξει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών προς όφελος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Οι εκλογές τελείωσαν. Εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τους πολίτες της ΠΙΝ χωρίς εγωισμούς και εμμονές. Το ίδιο θα προτείναμε να πράξουν όλες οι πλευρές για την ομαλή μετάβασ
η και την αποφυγή κλυδωνισμών τόσο σε διοικητικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο».