Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Δημοκρατία και Δικαιοσύνη στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας

Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας
30 Ιουλίου 2019 / 09:14

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις 22 Ιουλίου, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας πραγματοποιήθηκε το διεθνές

συνέδριο με θέμα την Κλιματική Δημοκρατία και Δικαιοσύνη, υπό την αιγίδα του «Κέντρου για την Συνταγματική Έρευνα των Ηνωμένων Εθνών» (Centre for United Nations Constitutional Research - CUNCR). Συμμετείχαν πενήντα νέοι, προερχόμενοι και από τις πέντε ηπείρους του πλανήτη μας, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους με αίτημα την ανάληψη δυναμικής παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την άμεση διάσωση του Περιβάλλοντος.
Αυτό το συνέδριο, που οργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα - αλλά πρώτη στην Κέρκυρα - από τον Ανδρέα Μαράζη, ερευνητή και project manager στο European Neighbourhood Council (ENC), MKO με έδρα τις Βρυξέλλες, εστίασε φέτος στη «Διακυβέρνηση του Κλίματος». Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση με την έδρα της μη κυβερνητικής οργάνωσης του Καμερούν Amis de la Planete, κατά τη διάρκεια του εκεί διεθνούς συνεδρίου για τη Δημοκρατία και το Κλίμα, το οποίο παρακολούθησαν διαδικτυακά χιλιάδες άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο.
Σημαντικοί ακαδημαϊκοί και ειδικοί συμμετείχαν στη συζήτηση, όπως ο Sam Deese (πανεπιστήμιο Βοστώνης – ΗΠΑ), ο οποίος επικεντρώθηκε στην ανάγκη για έναν πιο δημοκρατικό ΟΗΕ, και στη σημασία της ενίσχυσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ο Nnimmo Bassey (περιβαλλοντικός ακτιβιστής – Νιγηρία), ο οποίος μίλησε για την κλιματική κρίση στην Αφρική, καθώς και ο καθηγητής Νίκος Γιαννής, ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας της Ε.Ε. Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου, το CUNCR χρηματοδότησε δώδεκα «Νέους Κλιματικούς Πρεσβευτές» από όλο τον κόσμο, για να συμμετάσχουν στο συνέδριο, καθώς και σ’ ένα πρόγραμμα κατάρτισης για την κλιματική δικαιοσύνη.
Οι «Πρεσβευτές του Κλίματος» είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν με τους παρευρισκόμενους τις προσωπικές τους ιστορίες γύρο από το θέμα της κλιματικής δικαιοσύνης. Το όνομα και η χώρα προέλευσής τους αξίζει να αναφερθούν: Ruby από τη Δημοκρατία της  Νότιας Αφρικής, Litia από τα νησιά Φίτζι, Manjot από την Αυστραλία, Gator από τις Μπαχάμες, Laura από τη Μ. Βρετανία / Ουγγαρία, Jennifer από τη Νιγηρία, Rassa από τις Η.Π.Α., Camila από την Αργεντινή, Miao από την Κίνα, Joyce από τη Βραζιλία, Malika από το Ουζμπεκιστάν και Yana από τη Ρωσία. Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν για το επόμενο διήμερο στην επέκεινα χώρα στη Βίτσα Ζαγορίου. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις και όλοι οι παρόντες έδωσαν την υπόσχεση να ξανασυναντηθούν και πάλι του χρόνου στην Αναγνωστική Εταιρία, για την οποία εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και τις ευχαριστίες τους που φιλοξένησε την εκδήλωση.