Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Μπαλαντέρ» ο Νεράντζης, λέει ο Λ. Μαρκάτης της Εκκίνησης

Λευτέρης Μαρκάτης
30 Ιουλίου 2019 / 13:15

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον «αρραβώνα» Υδραίου-Νεράντζη καυτηριάζει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Εκκίνησης Λευτέρης Μαρκάτης:

Σε όλη την προεκλογική περίοδο, γίναμε μάρτυρες του φαινομένου δημιουργίας παρατάξεων οι οποίες παρουσιάζονταν ως “ακομμάτιστες” και οι οποίες διεκδικούσαν την ψήφο μας στα πλαίσια ενός ασαφούς “εθελοντισμού”, “ακτιβισμού” με οικολογικό πρόσημο “πέρα από πολιτικούς χρωματισμούς”. Είχαμε επισημάνει έγκαιρα ότι ουσιαστικά ήταν σχηματισμοί με σημαία ευκαιρίας που θα παζάρευαν τα όποια ποσοστά τους στο μετεκλογικό παζάρι.
 
Το τοπίο που διαμορφώθηκε μετεκλογικά ήρθε να φανερώσει το τι πράττει τελικά ο καθένας σε σχέση με τις προεκλογικές θέσεις και τοποθετήσεις.
 
Την Δευτέρα 29/07/19 ανακοινώθηκε η προγραμματική σύμπραξη της παράταξης “Η Κέρκυρα Ψηλά” με επικεφαλής τον κ. Νεράντζη, με την πλειοψηφούσα παράταξη “Κερκυραίων Δήμος” της κ. Υδραίου. Προφανώς, η νέα Δήμαρχος ήθελε έναν σύμμαχο για την διασφάλιση της αυτοδυναμίας στην  Οικονομική Επτιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, για να εξασφαλίσει την “κυβερνησιμότητα” του Δήμου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.
 
Για τον μεγάλο εταίρο της περίεργης αυτής συμμαχίας τα οφέλη είναι δεδομένα και με πολύ μικρό κόστος, το ερώτημα είναι τι κερδίζει ο μικρός εταίρος και γιατί επιλέγει την σύμπραξη. Στο ερώτημα αν υπάρχει προγραμματική συμβατότητα μεταξύ των δύο, η απάντηση είναι όχι, γιατί η παράταξη του κ. Νεράντζη ποτέ δεν παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, άρα οι όποιες συμμαχίες θα γίνονταν λόγω πολιτικής βούλησης. Η κατάληψη λοιπόν 1-2 αντιδημαρχιών είναι ένα ισχυρό κίνητρο για έναν τέτοιο συνεταιρισμό, αλλά δεν αρκεί για να τον εξηγήσει. Η ουσία είναι ότι η “Κέρκυρα Ψηλά” αποτέλεσε εξαρχής μία παράταξη που ήταν πλήρως συστημική, χωρίς σαφές ιδεολογικό στίγμα, ένας μπαλαντέρ ο οποίος θα μπορούσε να “κολλήσει” στον οποιοδήποτε συνδυασμό επικρατούσε, προσδίδοντας μάλιστα στην σύμπραξη μίας εικόνας εύκολου προοδευτισμού.
 
Ως ΕΚΚΙΝΗΣΗ-Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο, δεν πρόκειται να συμμετέχουμε στις υπόγειες συναλλαγές, με αντάλλαγμα αντιδημαρχίες. Θα παραμείνουμε  συνεπείς με τις προγραμματικές μας θέσεις και αρχές, τις οποίες θα προβάλλουμε στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.