Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένα βήμα πιο κοντά το εργοστάσιο απορριμμάτων στην Ήπειρο

σκουπίδια
30 Ιουνίου 2016 / 14:08

Με fast track διαδικασίες, σε αντίθεση με τις μέχρι πρότινος παλινωδίες, εξελίσσεται πλέον η υπόθεση της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Η εξέταση της πορείας των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στις 13 περιφέρειες της χώρας ήταν το αντικείμενο χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής στο Μέγαρο Μαξίμου, με συντονιστή τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας στις περιφέρειες Ηπείρου και Κρήτης έχουν ήδη υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς η κοινή υπουργική απόφαση έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Ως γνωστόν, για την Ήπειρο ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) περιλαμβάνει τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). 
 
Ανησυχούν για την Κέρκυρα και τη Λευκάδα
 
Σχετικά με τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων, οι υπουργοί που συμμετείχαν στη συνεδρίαση εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κατάθεση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων.
Ειδικά στην Κέρκυρα, όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα σκουπίδια, τονίστηκε ότι πρέπει να παρθεί κάθε αναγκαίο μέτρο, προκειμένου να λειτουργήσει, προσωρινά, ξανά ο ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου. Το γεγονός ότι υπάρχει στη διάθεση της περιφέρειας Ιονίων Νήσων κονδύλι 4.200.000 ευρώ για σχετικά έργα μπορεί να βοηθήσει να αποσυμφορηθεί άμεσα η κατάσταση.
Για τις υπόλοιπες περιφέρειες οι προβλεπόμενες διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων μηνών.
 
Μάχη για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος
 
Για μια θετική εξέλιξη κάνει λόγω σε ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας πως αποτελεί το τέλος του πρώτου σταδίου μιας επίπονης προσπάθειας που ανέλαβε η περιφερειακή αρχή, «χάρη στην οποία με συντονισμένες ενέργειες και σε πλήρη συνεργασία με τους δήμους και τους ΦΟΔΣΑ κατάφερε να διαμορφώσει τον σχεδιασμό της, να αποκαταστήσει τους ΧΑΔΑ (αποτρέποντας την επιβολή προστίμων από την Ε.Ε. στους πολίτες), να προχωρήσει την προετοιμασία για τους σταθμούς μεταφόρτωσης κ.α.». 
Ο κ. Καχριμάνης επισημαίνει πως το δεύτερο στάδιο που ακολουθεί μετά την έγκριση της ΣΜΠΕ και αφορά την υλοποίηση του σχεδιασμού, είναι το δυσκολότερο και σε αυτό θα κριθεί η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα όλων. 
«Ο λαϊκισμός είναι μια εύκολη διαδρομή, που οδηγεί όμως πάντα σε αδιέξοδα. Τα παραδείγματα είναι πολλά, τα βιώσαμε στο παρελθόν, τα βλέπουμε σήμερα και γύρω μας. Στην «παγίδα» αυτή δεν πρέπει να πέσει για μια ακόμη φορά η Ήπειρος. Όλοι μαζί και με το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στον καθένα, θα πρέπει να δώσουμε μάχη για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και για να εφαρμοστεί στον απόλυτο βαθμό ο Περιφερειακός Σχεδιασμός μας», αναφέρει και ευχαριστεί για μια ακόμη φορά όλους όσοι -με τον συντονισμό της Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη- εργάστηκαν τα πέντε αυτά χρόνια για την ολοκλήρωση του ΠεΔΣΑ και των άλλων δράσεων. 
Από τον Ηπειρωτικό Αγώνα