Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σηματοδότες εκτός λειτουργίας… και το «φαινόμενο της πεταλούδας»

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
01 Αυγούστου 2019 / 07:21

ΛΑΡΙΣΑ. Τι σχέση μπορεί να έχει ένας ο αγρότης που ποτίζει το χωράφι του κάπου στον θεσσαλικό κάμπο μ’ ένα τροχαίο ατύχημα μεταξύ δύο αυτοκινήτων σε κεντρική διασταύρωση της Λάρισας λόγω μη λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών;

Φαινομενικά καμία. Κι όμως; Ευθύνη μπορεί να μην υφίσταται, σχέση όμως μπορεί να υπάρχει. Είναι η απόλυτη ερμηνεία της επιρροής που μπορεί να ασκήσουν διαφορετικές ενέργειες μεταξύ τους, που γίνονται σε διαφορετικό τόπο, αλλά σε ίδιο χρόνο, ώστε να επιφέρουν ένα αποτέλεσμα σε τόπο μακριά απ’ αυτές.
Κάτι σαν «το φαινόμενο της πεταλούδας», μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος, όπου σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι "αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα».
Στην περίπτωσή μας πρόκειται για την ερμηνεία του αποτελέσματος του φαινομένου των συχνών βλαβών, που παρατηρείται στους φωτεινούς σηματοδότες της πόλης της Λάρισας, κατά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες και τις οποίες το Τμήμα Συντήρησης φωτεινών σηματοδοτών του Δήμου Λαρισαίων αποδίδει στην πτώση τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος, από την υπερβολική χρήση κλιματιστικών στον αστικό ιστό της, αλλά ακόμη και από την αυξημένη χρήση του, αυτή τη χρονική περίοδο, από τους αγρότες που ποτίζουν τα χωράφια τους.
Η πτώση της τάσης του ρεύματος έχει ως επακόλουθο τον αποσυντονισμό της ρύθμισης των φαναριών και τη διακοπή της λειτουργίας τους.
Σύνηθες φαινόμενο τα καλοκαίρια στη Λάρισα, το οποίο εμφανίζεται ξαφνικά, σε ανύποπτο χρόνο και τόπο, δημιουργεί αναστάτωση στους πολίτες, αλλά αντιμετωπίζεται άμεσα, καθώς οι αρμόδιοι γνωρίζουν την αιτία και φυσικά τον τρόπο αποκατάστασής του.
Φυσικά, η αιτία ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά ούτε και να εξαλειφθεί. Ως εκ τούτου, υπομένουμε τις συνθήκες που δημιουργούνται με την εμφάνισή του.
Να επισημάνουμε ότι έρχεται καύσωνας στη Λάρισα και –μεταξύ άλλων- προσοχή στα φανάρια!