Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παράνομη χρήση του σφραγισμένου κυττάρου στο Τεμπλόνι, νέες μηνύσεις

Τεμπλόνι
04 Αυγούστου 2019 / 06:14

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νέα παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας διαπιστώθηκε από τους κατοίκους Τεμπλονίου.

Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ), για πολλοστή φορά αντιμέτωπος με την έλλειψη χώρου εναπόθεσης δεματοποιημένων απορριμμάτων, έκανε χρήση, όπως αποτυπώνεται και σε φωτογραφίες από drone, του παλαιού κορεσμένου και σφραγισμένου κυττάρου (η μικρή λευκή πυραμίδα στην κορυφή του αποκαλούμενου "βουνού").

Υπενθυμίζουμε ότι η σφράγιση έγινε με απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, τον Ιούλιο του 2018, λίγες μέρες μετά την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κέρκυρας εις βάρος του Δημάρχου Κέρκυρας, Κ. Νικολούζου και του Προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ και Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Σ. Ασπιώτη, για απόπειρα εναπόθεσης απορριμμάτων στο κύτταρο Β του «ΧΥΤΑ».

Το πρόσφατο αυτό επεισόδιο αποδεικνύει ότι το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών που ταλανίζει χρόνια το νησί, δεν λύνεται άμεσα με την έκτακτη ανάθεση αποκομιδής, που αφορά μόνον τον καθαρισμό των δρόμων από τα συσσωρευμένα απορρίμματα-τα οποία σαφώς αποτελούν τεράστια δυσφήμιση για το τουριστικό προϊόν. Για τα σκουπίδια αυτά, δεν υπάρχει (νόμιμος) χώρος! Το μικρό "οικόπεδο των αδελφάτων" γέμισε πολύ γρήγορα, ενώ η αγορά του όμορρου οικοπέδου των 52 στρεμμάτων εκκρεμεί. Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας εξακολουθεί να κινείται σε τεντωμένο σκοινί, παραβιάζοντας την περιβαλλοντική νομοθεσία, "αγοράζοντας χρόνο" ουσιαστικά, μέχρι να κινηθεί η γραφειοκρατία.       

Το χρονικό
Όταν τα μέλη του ΔΣ του Εξωραϊστικού Συλλόγου πληροφορήθηκαν την 1η Αυγούστου την παραβίαση, επισκέφθηκαν τον ΧΥΤΑ και διαπίστωσαν ότι στην κορυφή του βουνού έχουν εναποτεθεί δέματα, πράγμα που ο Νόμος απαγορεύει αυστηρά. Κλήθηκε η αστυνομία, η οποία κατέγραψε το συμβάν και στη συνέχεια ο Σύλλογος κατέθεσε μηνύσεις κατά των μελών του ΔΣ του ΣΥΔΙΣΑ, κατά του υπεύθυνου μηχανικού και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ζητώντας την ποινική τους δίωξη. Οι μηνύσεις αναμένεται να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. 



Τις φωτογραφίες δημοσιοποίησε χθες ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Τεμπλονίου μέσω της σελίδας του στο FB, ταυτόχρονα ανακοινώνοντας: «Πρωινές ώρες την Πέμπτη διαπιστώσαμε να έχει γίνει από τον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. ΠΑΡΑΝΟΜΗ εναπόθεση δεμάτων στην κορυφή του υπερκορεσμένου Γ΄ κυττάρου του «ΧΥΤΑ» Τεμπλονίου Κέρκυρας, η λειτουργία του οποίου είχε οριστικά διακοπεί από τον Ιούλιο του 2018 με Απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κου Θ. Γαλιατσάτου.

Ειδικότερα δυνάμει της υπ’ αρ. Πρωτ.: Οικ. 59695/23891/4-7-2018 (ΑΔΑ: ΩΩΗ37ΛΕ-ΖΚΠ) Απόφασης του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων
α) η οριστική διακοπή της λειτουργίας διάθεσης απορριμμάτων στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Α.) που αποτελείται από τα κύτταρα Α, Β και Γ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του Ν.4042/12, ΔΙΟΤΙ τα κύτταρα είναι κορεσμένα και η περαιτέρω διάθεση απορριμμάτων θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και βλάπτει το περιβάλλον, καθώς και
β) η επιβολή διοικητικού προστίμου χιλίων ευρώ (1.000,00 €) στο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Κέρκυρας (ΑΦΜ: 090240840, ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ) για κάθε μέρα παράβασης της απαγόρευσης διάθεσης απορριμμάτων στα κύτταρα Α, Β και Γ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ2 του άρθρου 30 του Ν.1650/86. Η παράβαση θα διαπιστώνεται με πράξη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ορ σελ 31 της ανωτέρω απόφασης).

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι η ως άνω απόφαση εκδόθηκε λίγες μέρες μετά την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κέρκυρας εις βάρος του Δημάρχου Κέρκυρας, κου Κ. Νικολούζου και του Προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ και Αντιδημάρχου Καθαριότητας, κου Σ. Ασπιώτη, για απόπειρα εναπόθεσης απορριμμάτων στο κύτταρο Β του «ΧΥΤΑ», το οποίο είχε κριθεί υπερκορεσμένο από σωρεία πορισμάτων του κλιμακίου περιβάλλοντος της Π.Ι.Ν. και θα έπρεπε να είχε παύσει η λειτουργία του από το 2016.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την αυθαίρετη και κατά παράβαση της ως άνω απόφασης συμπεριφορά του ΣΥΔΙΣΑ για την παράνομη εναπόθεση δεμάτων στο κύτταρο Γ του «ΧΥΤΑ».

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ τους κερκυραίους συμπολίτες μας ότι το σωματείο μας επαγρυπνώντας για άλλη μία φορά, όπως χρόνια τώρα, προκειμένου να περιοριστεί η αυθαιρεσία της διοίκησης σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όλων μας, και έχοντας αποδείξει εμπράκτως ότι όποιος το πράττει, πληρώνει και το τίμημα, ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ήδη μηνύσεις κατά των μελών του ΔΣ του ΣΥΔΙΣΑ, κατά του υπεύθυνου μηχανικού και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ζητώντας την ποινική τους δίωξη και

ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΕΘΑ να κινήσουμε τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες σε περίπτωση συνέχισης της παράνομης εναπόθεσης στα κύτταρα Α, Β, Γ του «ΧΥΤΑ»
.

Ανάλογη καταγγελία μέσω ανακοίνωσης στο FB έκανε και ο έτερος σύλλογος Τεμπλονίου «Παναγιά Σπαρμιώτισσα»:
«Ο Σύλλογος μας, κατόπιν επίσκεψης στο χώρο του ΧΥΤΑ και αφού διαπίστωσε ότι οι αρμόδιοι συνεχίζουν να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες οι οποίες μόνο επιβαρυντικές μπορεί να είναι για την περιοχή του Τεμπλονίου και την ευρύτερη περιοχή Λιβάδι Ρόπα καθώς επιτρέπουν. 1) Την εναπόθεση απορριμάτων στο κύτταρο και 2) την παράνομη διαμόρφωση χώρου για την εναπόθεση απορριμάτων, δίχως τις απαιτούμενες από τον Νόμο άδειες, την Παρασκευή 02/08/2019 προέβη σε καταγγελία κατά του κ. Ασπιώτη και κατά παντός υπεύθυνου.
Ο Σύλλογος μας υπόσχεται στους κατοίκους Τεμπλονίου και της ευρύτερης περιοχής Λιβάδι Ρόπα ότι παραμένει σε συνεχή εγρήγορση και θα προβεί σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια χρειαστεί, προκειμένου να επέμβει άμεσα σε κάθε παράνομη ενέργεια διαπιστώνεται ότι λαμβάνει χώρα στο χώρο του ΧΥΤΑ»
.